Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- Mirek19
- 1000p

- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2
Nic Ci nie grozi
, tym bardziej, że pisze na opakowaniu "Doskonale nadaje się także do warzyw" 
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Witam, znalazłam Podłoże do wysiewu nasion EKO 5 L HOLLAS czy ktoś słyszał coś w temacie,to ponoć nowość, a ja również zaczynam przygode z wysiewem i szczerze to nie wiem, na które podłoże się zdecydować.
Pozdrawiam, Werka
- rebeko
- 200p

- Od: 6 sty 2015, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Patrz str. 37 tego wątku.
już tam o cene i słowo bio nie chodzi, tylko jakość. nie potrzebuje zbyt dużej ilości ziemi, jeszcze znalazłam cos takiego :
WESTLAND PODŁOŻE DO SIEWU I PIKOWANIA 20L W-WA "
'Gotowe podłoże do siewu i pikowania, 25% lepsze kiełkowanie
specjalna formuła dla młodych roślin
zawiera torf, piasek i wermikulit'?
WESTLAND PODŁOŻE DO SIEWU I PIKOWANIA 20L W-WA "
'Gotowe podłoże do siewu i pikowania, 25% lepsze kiełkowanie
specjalna formuła dla młodych roślin
zawiera torf, piasek i wermikulit'?
Pozdrawiam, Werka
- rebeko
- 200p

Jeśli cena Ci odpowiada, to powinno się nadać. Ja sieję zwykle do podłoża Sterlux - sprawdziłam i nie zawiodłam się na nim (na razie) . Nie znaczy to, że jest ono jedyne niezawodne.
-
anulab
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Przesiałam podłoże do wysiewów z Pasłęka , sporo badziewia się odsiało . 
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Chyba nie podejrzewasz , że w Hollas na linii produkcyjnej siedzą kopciuszki z sitkami i przesiewają ziemię
. Ludziom to się w d... poprzewracało jak mawiał Ferdek Kiepski. Widział kto, żeby w naturze ziemia była przesiana, podlana, w odpowiedniej temperaturze i jeszcze optymalnie nawieziona dla każdego gatunku z osobna !? 
-
anulab

Pieniądze nie małe za te paprochy i kłaki zapłaciłam .
-
kaLo

Kupiłem 50 l podłoża do wysiewów i 80l do pikowania tej samej firmy za 25 zł w sumie i jestem b. zadowolony.
- rebeko
- 200p

kaLo gdzie kupowałeś swoje podłoże, Aurę o ile dobrze pamiętam ? Wschodzą mi pomidorki i niebawem pikowanie mnie czeka.
-
anulab

25 zł. za te dwa worki to faktycznie tanio . Ja za 50 l. do wysiewów płaciłam 18 zł .
Zadowolona jestem umiarkowanie ,trochę za ciężkie , ze skłonnością do zaskorupiania ,
no i sporo kłaków .
Zadowolona jestem umiarkowanie ,trochę za ciężkie , ze skłonnością do zaskorupiania ,
no i sporo kłaków .
- Rzepka

- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Janusz, im też się? chyba poprzewracało.
Do podłoża wysiewowego z Hollasu nic nie mam bez względu na nazwę, Sterlux czy Verve, używam od lat, w tym roku zużyłam już kilkanaście 20 l worków, jest leciutka, przepuszczalna, nie trzeba dodawać perlitu.
Natomiast uniwersalna z Hollasu w ubiegłym roku to była masakra, kupiłam w Te..o osiem worków 50l do donic z pomidorami, w pierwszych trzech kory było pół na pół, pozostałych nie otwierałam, przez folię wyczuwało się korę, wiązanki Mżonka nie przytoczę, kiedy musiał to odwozić.
Napisałam do nich majla, włącznie ze zdjęciami, do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi.
Mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej, bo znów zostanie tylko biedronkowa.
Pozdrawiam Irena
Do podłoża wysiewowego z Hollasu nic nie mam bez względu na nazwę, Sterlux czy Verve, używam od lat, w tym roku zużyłam już kilkanaście 20 l worków, jest leciutka, przepuszczalna, nie trzeba dodawać perlitu.
Natomiast uniwersalna z Hollasu w ubiegłym roku to była masakra, kupiłam w Te..o osiem worków 50l do donic z pomidorami, w pierwszych trzech kory było pół na pół, pozostałych nie otwierałam, przez folię wyczuwało się korę, wiązanki Mżonka nie przytoczę, kiedy musiał to odwozić.
Napisałam do nich majla, włącznie ze zdjęciami, do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi.
Mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej, bo znów zostanie tylko biedronkowa.
Pozdrawiam Irena
- Ebabka

- Od: 25 maja 2006, o 21:24
A moja Aura do wysiewu i pikowania chyba przenawożona, pomidorki poskręcane mocno
Podlewam więcej,żeby wypłukać te dobrości, ale słońca nie ma i ciężko idzie, to białe to perlit. Tyle lat i nigdy się nie zawiodłam, ale teraz nie wiem, te najmocniej wzięło

Pozdrawiam Eugenia
-
kaLo

Rebeko kupuję w sklepie ogrodniczym na terenie giełdy rolnej w Radomiu.
Irenko jak coś jest do wszystkiego (uniwersalne) to jest do niczego. Podłoża takie najczęściej zawierają grubsze frakcje i odpady pozostałe po produkcji tych szlachetniejszych gatunków. Głównie są przeznaczone pod trawniki lub dla wzbogacenia ziemi na grządkach, gdzie granulacja nie ma tak wielkiego znaczenia.
Ebabka doświetlasz?
Irenko jak coś jest do wszystkiego (uniwersalne) to jest do niczego. Podłoża takie najczęściej zawierają grubsze frakcje i odpady pozostałe po produkcji tych szlachetniejszych gatunków. Głównie są przeznaczone pod trawniki lub dla wzbogacenia ziemi na grządkach, gdzie granulacja nie ma tak wielkiego znaczenia.
Ebabka doświetlasz?
- Ebabka

- Od: 25 maja 2006, o 21:24
KaLo - nie doświetlam, foto robione przed chwilą z lampą...Od środy ma być słońce, to może dadzą radę, bo cóż mogę zrobić, piasku dodać i przesadzić?
Pozdrawiam Eugenia