Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Post »

Daysy czy próbowałaś ukorzeniać patyczki tej cudnej F. Juranville czy ona rzeczywiście tak cudnie pachnie ???? Szkoda ,że nie wytrzymuje zbyt niskich temperatur tylko -20 z tego co doczytałam u p. Sołtysa. ;:174 Czy u Ciebie kiedyś przemarzła???? Achhhh ta żywa zieleń daje po oczach już tak bym chciała chociaż na tę zieleninę się popatrzyć ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Daysy, powiedz mi czy potem ten ryż sadzisz w kępie, czy taka pojedyncza sadzonka się rozrasta na boczki?
Bo jakoś nie bardzo potrafię ogarnąć to swoim rozumkiem ;:306 (wiesz o co mi chodzi? czy dać potem 10 takich ryżyków w gromadzie)
U mnie nawet zaczął kiełkować, z dnia na dzień pojawia się nowy, jak dobrze pójdzie będę miała 45 sadzoneczek ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam w pochmurny niedzielny poranek :wit

Teraz tylko szybciutko odpowiem, na dłuższe pogawędki będzie czas wieczorem :)

Jadziu, F,Juranville mam w ogrodzie można powiedzieć od zawsze, razem z Flammentanz, były pierwszymi różami w ogrodzie. No właśnie były. bo mimo kilkukrotnemu przesadzaniu, nie kwitły, obie systematycznie przemarzały. Dopiero w czasie budowy znalazły miejsce osłonięte od zimnych wiatrów, dodatkowo jeszcze dom oddaje swoje ciepło. Od tego momentu kwitną co roku :D
Próbować, próbowałam, ale nic jak na razie z tego nie wyszło ;:131 . Jednak ostatniego słowa nie powiedziałam, w tym roku spróbuję ponownie ;:333 . Trzymaj kciuki ;:215

Basiu
wiem, że teraz trudno Ci uwierzyć, że one będą tworzyły ładne kępki, ale nie potrzeba sadzić ich kępkami, one się ładnie zagęszczą. Przesadź do malutkich doniczek i troszkę cierpliwości ;:108 . 45 sztuk ;:oj , będziesz miała całe pole ryżowe ;:215 ;:63

Do zobaczyska później ;:7 :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy niestety niektóre róże tak mają ,że nie da sie ich ukorzenić, a nawet jak już pojawia sie korzonki to po roku róża pada .Mam tak z jedną różą od brata tak mi sie podoba lecz nijak nie można jej się dochować ,więc POWODZENIA w ukorzenianiu
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daysy - ostatnie zdjęcia powalają, przecudne krzaczyska i przecudne zestawienie. Chyba Cię latem odwiedzę, żeby na własne oczy zobaczyć te piękności.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Daysy ;:196 Tak zrobię. Póki co czekam na wszystkie wschody (teraz jest około 30 sztuk), niektóre mają już na końcówce zabarwienie czerwonawe. Z pikowaniem wstrzymam się jakiś tydzień jeszcze. ;:333
Fajny ten ryż :)
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Marta+
200p
200p
Od: 4 wrz 2016, o 12:38

Post »

Daysy, jak w bajce rzeczywiście ;:138 Ponuro dziś i pochmurno i zimno- takie widoki podtrzymują na duchu ;:333
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ponownie :wit

Mogę wreszcie troszkę popisać. Dzisiaj miałam piękny dzień, przyjechała córka, rozumiecie więc, że nie mogłam stracić ani jednej chwili.
Spójrzcie jakie zrobiłam jej pudełeczka, te pierwsze dla córci, te drugie dla wnuczka, bo mu się bardzo spodobały :) .

Obrazek

Obrazek

Pracowita niedziela, ale warto było. Nic tak człowieka nie cieszy, jak widok uśmiechniętych dzieci ;:333

Jadziu
ja się nie poddaję, będę próbowała, to jest pewne. Nic mnie tak nie wkurza, jak coś nie idzie po mojej myśli. Im trudniej, tym lepiej, jest do czego dążyć.

Ewo cieszę się, że Ci się podoba ;:180 . To zestawienie jednak to dzieło przypadku, nie ma w tym mojego udziału. Róże posadziłam razem, bo to były jedynie 2 pnące róże w moim ogrodzie. Ponieważ przy budowie, cały ogród musiałam urządzać od nowa, więc trzeba było szybko znaleźć dla nich miejsce. Ponieważ wcześniej nigdy nie kwitły, nie wiedziałam jaki będzie efekt i czy kiedykolwiek doczekam się kwiatów.Nie ma sprawy, zapraszam. Będzie miło Cię poznać ;:333 Nie wiem tylko, czy dam radę kulinarnie przyjąć tak doskonałą gospodynię :D

Basiu, znaczy, że u Ciebie cieplej i masz więcej słonka, moje jeszcze zupełnie zielone ;:224 , Też go polubiłam, ma piękny kolor ;:108

Marto bardzo dziękuję ;:196 i na przekór brzydkiej pogody witam cieplutko, chociaż jak sama stwierdziłaś na dworze pogoda niezbyt ładna. Wszyscy czekamy na takie widoki, nie wstawię dzisiaj zbyt dużo fotek, bo nie wszystkie mam jeszcze zgrane, ale na poprawę humoru zobaczę co da się zrobić :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiem, że nie są to zdjęcia z początku lata, ale niestety okazało się, że mam zgrane tylko część zdjęć i w dodatku dopiero od września ;:131 / mam nowy komputer :D ;:333 :heja / Mam nadzieję, że następnym razem już będę miała wszystkie zgrane ;:108 .
Tymczasem do miłego :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudne to połączenie różu z fioletem .Swoich Muzykantów tez przesadziłam blisko Maritim bo wydaje mi sie ,że w tym roku Maritimowi daleko będzie do pnącej i będę go musiała zdjąć z pergoli .Na razie jednak na niej figuruje :wink: .Też jestem uparta i szybko się nie poddaję tak jak z tą różą od brata bo znów mi przywiezie jej patyczki :;230 Ukorzeniam też Barcarolle ciekawe czy przezimowała.Śliczne pudełka czy sama je sklejałaś i potem dopiero oklejałaś
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne pudełka
Widać, że masz rękę nie tylko do roślin, ale i do rękodzieła
Bo mimo wszystko uważam, że masz rękę. Nie wszystko zależy od ziemi
Masz przecudne róża i basta. :D
Liczę bardzo, że Garden i mnie zachwyci
Może źle trafił z sadzeniem. Posadzony na patelni i to w jednio z najsuchszych sezonów.
Może jak się porządnie ukorzeni będzie lepiej
Awatar użytkownika
Marta+
200p
200p
Od: 4 wrz 2016, o 12:38

Post »

Daysy, pudełeczka cudne ;:oj Zachwyt to mało powiedziane ;:108 Wszechstronne masz talenty, tylko pozazdrościć :lol:
Róże urzekające. Zauważyłam że już niby wiosna, niby coś tam wychodzi, budzi się do życia, ale to przeciągające się zimno, ten brak stabilizacji w pogodzie wywołuje chandrę. Dobrze że są takie widoki w Twoim i innych dziewczyn wątkach, bo chybabym chodziła z podkówką na buzi. A tak są radujące serce widoki. Dziękuję za nie ;:108
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne pudełeczka ;:215
Multi doniczka z ryżem stała na parapecie nad kaloryferem i chyba dlatego je to poruszyło. Przeniosłam teraz na bardziej słoneczny parapet, ale już ciut chłodniejszy. Teraz na ciepłym wygrzewają się arbuzy i dynia :)

Piękne róże ;:167
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Zaglądam do Waszych wątków i oczom nie wierzę, wszędzie trwają prace porządkowe w ogrodach ;:oj , a u mnie nic się nie dzieje. Zimno jak diabli. W sobotę przyjechała córka, więc miałam inne zajęcia na głowie. Mam nadzieję, że pogoda pozwoli mi co nieco ruszyć z robotą.
Zwłaszcza, że dzisiaj przyjechały do mnie CLEMATISY ;:63 . Sadzonki bardzo ładne, jutro zrobię zdjęcia i wstawię.
Baaardzo jestem ciekawa, jak dadzą sobie radę w mojej ciężkiej ziemi. Trzymajcie kciuki. Na razie chyba pójdą pod folię, bo jeszcze mają być przymrozki, nawet do -3. Nie mam z nimi żadnego doświadczenia, więc jeśli macie jakieś sugestie, to bardzo proszę o pomoc ;:108
Nawet nie wiecie jak się cieszę, to moja pierwsza paczka w tym roku :heja , teraz czekam na następne ;:65
Ależ emocje ;:224

Jadziu, rzeczywiście ładnie wygląda Shakespeare w otoczeniu Bremer i Gruss an Aachen. Zagląda w oczka jednej i drugiej :wink:
podrywacz ;:173 .
Trzymam kciuki za Twoje różyczki, Barcarolle jest piękna, warto o nią walczyć, tej drugiej nie znam, ale skoro się Tobie podoba, to na pewno też jej nic nie brakuje ;:333
Pudełeczka są klejone z kolorowych kartonów. Córka kupiła cały blok, w których są różne wzory. Dodatkowo są szablony w/g których można kleić różne przedmioty. Wystarczy tylko wybrać karton i odpowiedni szablon i można kleić. Jeszcze mam ochotę na sklejenie kogucika/Wielkanoc za pasem /, ale nie widzę odpowiedniego wzoru, no chyba, że będzie to papugo-kogut ;:306

Gosiu, dziękuję ;:196 , ale jakoś nie czuję się artystką , ogrodniczka tez ze mnie raczej słaba. Ratuje mnie chyba tylko miłość do kwiatów i dobra ziemia w moim ogrodzie. Bo to dzięki niej mam mniej porażek raczkując jako "ogrodniczka".
W każdym razie robię co mogę ;:131 .
Na pewno Gardenka Cię nie zawiedzie, wiem, bo to mój ogrodowy pewniak. Moje też rosną na słońcu i dobrze sobie radzą.

Marto ;:196 Z talentem bym nie przesadzała ;:224 , chyba raczej chęć zrobienia komuś przyjemności motywuje mnie aby sięgnąć po różnego rodzaju robótki. Czasem chęć sprawdzenia samej siebie, sama nie wiem. Lubię czasem zobaczyć, czy mogłabym zrobić coś, czym zajmują się inni, taki kaprys ;:333
Masz rację, że pogoda nas nie rozpieszcza, nadal zimno, ziemia mokra, zimna. Nie mogę zbyt szaleć, bo palce już trochę sfatygowane i czasem dają znać o sobie. Czekam więc na cieplejsze dni. W ogrodzie kwiatów brak, więc przywiozłam sobie troszkę bratków, które czekają na tarasie by zamieszkać w donicach.

Basiu mój ryż ma już z 7cm wysokości i powinnam już przesadzić do doniczek, myślę, że jutro wreszcie wygospodaruję troszkę czasu.
Ja z warzyw, wysiałam dopiero pomidorki i paprykę ostrą. Ogórki, cukinie i dynie dopiero czekają na wysiew ;:131 .

Aby umilić Wam chłodne dni kilka wiosennych widoków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba wystarczy ;:108

Miłych snów a ja czekam na następne dostawy ;:224 , tym razem róż ;:108

np. takie jak ta Ilse Krohn Superior ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To właśnie wczorajsza dostawa clematisów :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet nie wiecie ile radości sprawiła mi ta pierwsza dostawa Teraz tylko czekam na parę ciepłych pogodnych, dni, a tu jak na złość zapowiadają na sobotę intensywne opady deszczu ;:145

Teraz jeszcze różyczki ;:224 i byliny :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Piękne powojniki dostałaś ;:oj możesz powiedzieć, skąd zamawiałaś?
Ula
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”