Papryka do gruntu. Część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
luis90
200p
200p
Od: 8 maja 2016, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 6

Post »

U mnie na tą chwilę wykielkowaly prawie wszystkie odmiany, poza Odą - nasiona mam oryginalne, wysiewalam z nich w zeszłym roku, ale nie miałam wtedy porównania jak długo to trwało bo to była jedyna odmiana wysiewana w maju. I małą czerwoną, nasiona wybrałam 3 lata temu z owocu, w zeszłym roku wzeszła tylko część nasion więc mam marne szanse żeby jeszcze coś z niej było.
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Moja papryka :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Aquaforta pisze:Rokita ze sklepowych nasion była łagodna, raczej słodka. Ciekawy kształt, ale cieniutkie ścianki. Nadziewałam ją jak gołąbki i dusiłam/piekłam. Problem był z wydobyciem nasionek, ale do realizacji. Na pomysł suszenia i zmoździerzowania nie wpadłam-wykorzystam w tym sezonie :D
Ja nawet jej nie mieliłam tylko suszyłam w kawałkach. Do suszenia jest idealna ale pojeść sobie nie ma czym :wink:

Irenko Piękne ;:138

Przylepa U mnie też okno wschodnie imasz rację, że się nie śpieszysz. Na szczęście papryce wschodnie okno nie przeszkadza i pięknie rośnie. Gorzej mają pomidory ;:131

Seba Widzę, że siejesz w czym się da ;:306 Keksówka ;:215 Ja mam tylko silikonową ale się rozjeżdża pod naporem ziemi ;:131
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blaszki do ciasta są bardzo poręczne :D sieje w nich nie tylko paprykę ;:173
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Witku. Co do wnusi to taka moja kochana przylepa, no niech się uczy, bo komu ja tą działkę zostawię? :wink: Ja na zapas nigdy się nie zamartwiam, tylko mam problem taki, że działka z gumy nie jest, a apetyt na coraz to nowe nasadzenia jest a miejsca coraz mniej. :( Ale myślę, że damy radę, ważne, że papryczki rosną i wnet do większych doniczek pójdą. Tak wyglądają na dzień dzisiejszy, wschodzą co prawda nie równo ale wykiełkowały wszystkie.
Obrazek
Pozdrawiam Józef
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też stosuję blaszki do ciasta, świetnie się sprawdzają :lol:

W tamtym roku posiałam 6 rodzajów papryki i w sumie nie jest jak dla mnie to łatwa uprawa.
Plony były słabe, ale też wiedza moja jeszcze bardzo mała bo to był mój pierwszy sezon, w tym roku wiem że już tak dużo miejsca nie przeznaczę na paprykę. W tamtym roku zrobiłam zdecydowanie za dużą rozsadę, trochę rozdałam, a resztę upchałam, a i tak marnie było.
W tym roku będzie mniej, bardziej dla dalszej obserwacji i nauki ;:173
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Z ziemi wylazła pomarańczowa nn w kształcie serca, którą pokazywała wcześniej.

Obrazek

Caryca wreszcie ruszyła, z 25 nasion wyłożonych na waciki, po 2 tygodniach skiełkowało 8 szt. Właśnie poszły do ziemi.
A Kurtovska Kapija na razie "milczy".
Tutaj parę ostrych:Rokita i Large cherry.

Obrazek
Wśród nich taki dziwoląg:

Obrazek

I czerwona ostra nn:

Obrazek
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
xetren
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 03:22

Post »

Ika2008, ten dziwoląg ma prawdopodobnie uszkodzony stożek wzrostu. Podejrzewam, że jeśli nie urosną nowe liście, to padnie za niedługo.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Seba ładnie Ci wszystko powschodziło ;:333 i widzę że pod kątem masz siewki ustawione do okna,ale jak mogę Ci doradzić to te dwa pojemniki z pierwszego zdjęcia ustaw po przeróbce podkładek przy samym oknie bo widzę że jeszcze zmieścisz.Bo za parę dni strasznie Ci wyciągnie siewki.Brak słońca robi swoje.Odwracasz pojemniki w ciągu dnia przynajmniej trzy razy?To konieczność.

Widzę że nie tylko ja mam problemy ze wschodami Ody.Blaszki jak najbardziej się sprawdzają u Was.Ja pikuję później z braku miejsca,więc sieję w skrzynkach gdzie musi być te minimum 10 cm.ziemi żeby korzenie swobodnie mogły się rozrastać.

Józiu musisz drugą działkę mieć,wtedy wszystkie zachcianki pomieścisz. ;:108
Ika2008
Marta u mnie takie dziwolągi trafiają się co roku,są to pojedyncze sztuki.Roślina Ci nie ruszy ze wzrostem raczej,ani nie padnie.Ja takich od razu się pozbywam. ;:173
jeszcze
Iza nie bez przyczyny pytałem o wymiary tunelu,to ważna sprawa jeśli sadzimy paprykę.Szeroką masz trzy metry a długą?Jeśli powiedzmy ma 3/6 metrów to mam nadzieję że masz dobrze rozwiązaną kwestię wietrzenia,gdyż papryka w tunelu szczególnie narażona jest przy dużej wilgotności na szarą pleśń.Znam to z własnego doświadczenia bo kiedyś miałem ją w tunelu.Teraz sadzę tylko w gruncie gdyż lepiej się udaje a z chorobami nie ma większego kłopotu. W sumie chcesz mieć w tunelu cztery rzędy roślin,więc ja widziałbym taki rozstaw.

Obrazek
Rozstaw w rzędzie papryk dałbym co minimum 30 cm.
Jeżeli chciałabyś mieć lepszą wentylację między roślinami powiedzmy sadzonymi co 40 cm. w rzędzie,wejdzie Ci mniej tym sposobem papryk,ale żeby tak się nie stało możesz pomyśleć nad pięcioma rzędami w tunelu a odległości możesz zrobić takie.

Obrazek
Cały czas mam na myśli tunel 3/6 metrów bo nie wiem jak to wygląda u Ciebie.Teraz musisz to przemyśleć co napisałem.Powodzenia. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Tak Witek, mam 3x6. Mam duże drzwi z przodu, po 4 okna z każdej strony i brak okna z tyłu. Może dorobię w sezonie.

Pewnie zastosuję ten pierwszy rozstaw, który podałeś, bo przy 5 rzędach nie będzie którędy chodzić. No i trochę obawiam się tego zagęszczenia, bo pierwszy raz mam tunel i nie chce sobie wyhodować chorób przez słabą wentylację, tym bardziej że nie używam oprysków chemicznych.

Dziękuję Ci za rady ;:196
Iza
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witek papryki są już w innym miejscu. Dziękuje za wskazówki :D
Jestem pozytywnie zaskoczony. Niektóre papryki od Ciebie powschodziły w 100 % ;:oj
Od Le... Ożarowska może w 50% ... zostawię to bez komentarza.
s0nata
50p
50p
Od: 14 cze 2013, o 17:23

Post »

Mam Martę Polkę z firmy L i kiełkuje pięknie, za to Robertina z Ożarowa na razie ani jedna. Kupilam też przez internet Chocolate Beauty, mam nadzieje, że nada się do gruntu. .
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

Chocolate Beauty miałam w gruncie kilka lat temu, nawet ładnie obrodziła. Gorzej było z konsumpcją, rodzince ten kolor nie pasował, a gdy robiłam marynowaną, to kolor w słoikach był bardzo nieapetyczny.
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

s0nata pisze:Mam Martę Polkę z firmy L i kiełkuje pięknie, za to Robertina z Ożarowa na razie ani jedna. Kupilam też przez internet Chocolate Beauty, mam nadzieje, że nada się do gruntu. .
U mnie Robertina z Ożarowa też jakoś kiepsko. Z 9 nasion wykiełkowało 4. Dobrze, że inne odmiany ładnie rosną :D
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Dlatego Seba tak ważną sprawą jest wiek nasion.Z innymi rozsadami jak tylko masz taką możliwość postępuj podobnie - jak najbliżej okna. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”