Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Wgapiam się w te margaretki, bo bardzo je lubię. ;:167
Czekam na ryżowe relacje, też mnie zaciekawiła ta roślina. w jednej ze szkółek.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, to mój pierwszy raz z zasianiem arbuzów, zobaczymy, może coś się uda. Nie "spinam" się specjalnie, bo nie jestem aż taką ich amatorką, ale wiadomo, co swoje, to i lepiej smakuje. Zobaczymy. Na pewno zdam relację :)

Ewuniu, ja już mam piąta koncepcję gdzie będzie Ballerina. Chce jej jakieś zacne miejsce wyszukać, żeby mi oczy cieszyła... :) Mam zamówione trzy krzaczki, pierwsza opcja była, że będą w gromadzie, ale chyba za gęsto by było... ciągle kombinuję.
Przeczytałam wątek o arbuzach na naszym forum, bardzo pouczająca lektura!!!

Marysiu, Iwonko, ja je kupowałam jako złocień, a sama nie wiem czy to to samo co margerytki? ;:131
Ja wysiałam arbuzy, dynię olbrzymią i cukinię. Trzymam na parapecie (w donicach torfowych, mam nadzieję, że się nie rozpadną :;230 )
Do tej pory tylko cukinie miałam, ale z rozsad i też szczerze, to skutek był marny, bo miałam trzy sadzonki cukinii i na każdym zawiązał się tylko jeden owoc... akurat na placki stuknęło ;:306

Tolinko to mnie pocieszyłaś, bo wszędzie czytałam, że siać dopiero w kwietniu ;:215 A czy arbuzy masz na patelni? Bo mam takie miejsce, gdzie pierwotnie o nich myślałam, ale tam słońce jest tak od 9 do 14-15 godziny, ale jest fajnie osłonięte, ciepłe.

Beatko, ja też... uwielbiam wszelkie stokrotkowate kwiatki. W ubiegłym roku rozsadzałam taką dużą / duży (złocień), ale mi padł... z własnej gUUpoty. Musiałam dokupić, wzięłam dwie sadzonki... ;:333

Zrobiłam sobie dzisiaj "market tour" :wink: W Lidlu jest już mączka kostna (rogowa) - 2,5 kilo za ok.23 zł, lubię ją pod róże i inne ozdobne. Wzięłam, bo jakże by... W Aldim są stokrotki bratki, więc też kupiłam te drugie, bo nic mi jeszcze nie kwitnie. Ups... kwitną bratki! ;:333
Kupiłam też cebulki brodiaea - hiacynt kalifornijski, kiedyś miałam, ale nie wiem czy one nie zimują w gruncie, czy mi coś je zjadło. W każdym razie, to takie ładniutkie, niebieściutkie kwiatuszki. Więc dlaczego mam ich nie mieć?
W końcu dzisiaj dzień kobiet! ;:215
W Carrefourze są wszelkiej maści cebulki letnie, dalie, róże, krzewy i byliny w kampersach. Widziałam Dereń Kousa, ale on chyba ma maluśkie kwiatki więc bo zaciętej walce z sobą zostawiłam....

Wszystkiego dobrego moje Panie z okazji naszego święta! Niechaj trwa codziennie....
;:196

Mój dzisiejszy zakup już w donicy na tarasie... Trochę zmęczone, ale wiem, że będzie z nich pociecha. Są w fazie ratunkowej ;:333

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Basiu, widzę że szalejesz na zakupach hehe :) no ale bratki prezentują się pięknie :) wszyscy zachwalają ta mączkę, wiec i chyba ja się skuszę :) Najlepsze życzenia z okazji Dnia Kobiet zostawiam :) ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dziękuję ;:304 Brateczki troszkę wymęczone, bo w sklepie i za ciepło i za sucho miały, ale ja już się nimi zajmę ;:215
Mączkę szczerze polecam, bo naprawdę dobry nawóz, a poza tym naturalny, więc niezasolona po nim gleba. :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te hiacynty są świetne, tylko nie zimują zbytnio. Jednak są w cenie nasionek, to traktuję je jak jednoroczne :wink:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Basiu, dziękuję za życzenia ;:196 , ja życzę wszystkim babeczkom samych szczęśliwych dni.

Widzę, że byłyśmy w tych samych sklepach ;:306, też kupiłam broderię i bratki, tylko moje niebieskie. Nigdy nie stosowałam mączki rogowej, a tyle o niej dobrego na forum czytałam. Muszę zajrzeć w takim razie do L.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu i od razu lepiej? prawda? :;230 Trzeba sobie od czasu do czasu zrobić dobrze ;:306
Hiacynt kalifornijski w naszym klimacie niestety na zimę trzeba wykopać ;:131 albo sadź w doniczce i z doniczką siup do domu na zimę :uszy Brateczki optymistyczne ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Basiu. Fajne słoneczne bratki ;:3 . Zdaje się, że i ja muszę kupić sobie takie w najbliższym czasie ;:224 . Nastrój od razu poprawiony ;:138 . Życzę Ci słońca na jutro :wit . Pozdrawiam.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Oj Baśka, jak ja Ci zazdroszczę tego spaceru po marketach. Mam taki ścisk czasowy, że nie mam kiedy wjechać po ziemię bo czas pikować. A Ty jeszcze masz bratki w donicy kwitnące :uszy Kurczę, za mocno się zaszyłam w ogrodzie, chyba czas wyruszyć, bo brakuje mi nowych uśmiechniętych wiosennie donic przy wejściu i na tarasie. Lubię je tak stawiać, żeby widzieć z każdego miejsca w domu. Nie miałam nigdy mączki rogowej. Mówisz, że róże lubią?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Mączka w Lidlu jest, tylko cena 25 zł za paczkę nieco odstrasza. W ubiegłym roku była po niecałe 18 zł. Strasznie podrożała ;:202 Kupiłam tylko jedno opakowanie. Żeby podsypać wszystkim różom musiałabym kupić co najmniej cztery opakowania, a to już stówka pęka :roll: Wolę kupić dwa wory marchewki dla koników, a końskiego złotka dostanę na cały sezon i jeszcze trochę zostanie ;:108
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witaj Basiu :wit
apus pisze: o gustach się nie dyskutuje, ale mnie osobiście te surowe, "loftowe" ogrody nie podobają się. Kocham kwiaty i smutno by było gdybym ich w ogrodzie nie miała...
Mój sąsiad ma trawnik,drzewka, tuje, winorośl i kilka kwiatów wzdłuż ścieżki (duża część ode mnie)
Ale zdjęcia z wnukami robi w naszym ogrodzie :D
Mówi do nich ... jeszcze przy tych kwiatach, a teraz chodź to tych drugich, powąchaj, pochyl się ... :;230
No i też ma ładne zdjęcia z ogrodu ;:306
Smacznej kolendry życzę :wink:
Kiedyś zainspirował mnie Cejrowski na wycieczce - podawano mu surową rybę, polaną sokiem z limonki (ściął białko i wyglądała jak ugotowana) i z dodatkiem liści kolendry. Zrobiłem i to dwa razy :) Kolendra rośnie do dzisiaj (siana corocznie) chociaż teraz tylko pogryzam sobie te listki, czasem dodaję do sałatki i ... zostawiam na nasiona.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Basiu, szaleństwa zakupowe to nasza specjalność. :;230
Ja też nie umiem obojętnie przejść obok stoiska z roślinkami. ;:303
Bratki już zdobią Twój taras! ;:63 Takie żółciutkie - zastąpią słoneczko, gdy go na niebie zabraknie. ;:108
Mączka faktycznie nieźle podrożała. ;:oj
Jutro idę do Brico, to zahaczę i o Carfura, bo są obok siebie. ;:306 ;:306 Do tego z mączką nie pójdę. ;:185 ;:185
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A ja się buntuję ;:134 Za taką cenę mączki nie kupię ;:222
Zakupy fajne zrobiłaś :heja O hiacyntach kalifornijskich nawet nie słyszałam. Wyguglałam sobie i teraz już wiem ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Basia i ja w aldim kupiłam bratki, tyle że błękitne. I białe stokrorki też przygarnęłam. ;:333 I od razu jest cudniej przez okno wyjżeć. ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ja nabyłam trzy różne białe złocienie. Mały padł mi od razu, albo został szybko podgryziony, wielki jeszcze śpi a średni ma już drugą rodzinkę. Czy na tym zaprzestanę? Nie ;:172
Ja sobie bratki posadziłam na jesień do gruntu i ostatnio stwierdziłam, że w tym roku muszę to powtórzyć i dosadzić - ależ one cieszą taką przedwiosenną porą. Twoje bratkowe słoneczka też każdego dnia na pewno poprawią Ci nastrój. ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”