.
 .Ogródek-moje początki cz.2
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek-moje początki cz.2
Asiu  ja wtrące się w te powojniki. Przycinalas je ? Może to takie , które kwitną na pędach zeszłorocznych i dlatego nie było kwiatów? A odmiany znasz ? Ja tak czekałam na kwiaty Jana Pawła II. Okazał się pomyłką a ja ucięłam mu pędy nisko dla rozkrzewienia i też nie miałam ani jednego kwiatka. Dopiero rok później zostawiłam go w spokoju i zakwitł   .
 .

.
 .- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Ewelinko, niestety nie pamiętam, które to powojniki pozostały... 
Kupiłam je w internecie , nie zapisałam sobie jak posadziłam Uważałam, że wszystko zapamiętam, a tu
 Uważałam, że wszystko zapamiętam, a tu   Kiedyś poszukam w zapiskach , co dokładnie kupiłam, może uda się odtworzyć pamięć i znajdę osobników
 Kiedyś poszukam w zapiskach , co dokładnie kupiłam, może uda się odtworzyć pamięć i znajdę osobników   

Jak sadziłam, to poprzycinałam na wiosnę, następny rok też. Pózniej już nie przycinałam , rosły nawet ładnie.
Są drobne -chyba taka odmiana ? Znaczy listki mają drobne. Chciałabym w końcu zobaczyć kwiatostan . Jak nie zmarzną ( nie zabezpieczyłam ich na zimę, zapomniałam...), to cyknę im fotki, to zobaczycie

Kupiłam je w internecie , nie zapisałam sobie jak posadziłam
 Uważałam, że wszystko zapamiętam, a tu
 Uważałam, że wszystko zapamiętam, a tu   Kiedyś poszukam w zapiskach , co dokładnie kupiłam, może uda się odtworzyć pamięć i znajdę osobników
 Kiedyś poszukam w zapiskach , co dokładnie kupiłam, może uda się odtworzyć pamięć i znajdę osobników   
 Jak sadziłam, to poprzycinałam na wiosnę, następny rok też. Pózniej już nie przycinałam , rosły nawet ładnie.
Są drobne -chyba taka odmiana ? Znaczy listki mają drobne. Chciałabym w końcu zobaczyć kwiatostan . Jak nie zmarzną ( nie zabezpieczyłam ich na zimę, zapomniałam...), to cyknę im fotki, to zobaczycie

wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3

- iwwa
Ewelinko
Odnalazłam swoje zapiski. Powojniki, które nie kwitna u mnie, sa to :
Clematis Ernest Markham

Clematis Hagley Hybrid

Czytałam teraz o nich, że trzeba ich mocno ciąć na wiosnę. Ja tego nie robiłam tak zdecydowanie, może w tym jest problem?

Odnalazłam swoje zapiski. Powojniki, które nie kwitna u mnie, sa to :
Clematis Ernest Markham

Clematis Hagley Hybrid

Czytałam teraz o nich, że trzeba ich mocno ciąć na wiosnę. Ja tego nie robiłam tak zdecydowanie, może w tym jest problem?

- ewelkacha88
Witaj Asiu  . Przytnij oba w tym roku mocno i powinny dzięki temu się zagęścić i zakwitnąć. Trzymam za to kciuki
 . Przytnij oba w tym roku mocno i powinny dzięki temu się zagęścić i zakwitnąć. Trzymam za to kciuki    . Daj im też dobrego papu po cięciu a odwdzięczą Ci się. Co prawda nie mam ani jednego z tych dwóch ale na forum uchodzą raczej za łatwe odmiany. Pozdrawiam
 . Daj im też dobrego papu po cięciu a odwdzięczą Ci się. Co prawda nie mam ani jednego z tych dwóch ale na forum uchodzą raczej za łatwe odmiany. Pozdrawiam   .
 .

. Przytnij oba w tym roku mocno i powinny dzięki temu się zagęścić i zakwitnąć. Trzymam za to kciuki
 . Przytnij oba w tym roku mocno i powinny dzięki temu się zagęścić i zakwitnąć. Trzymam za to kciuki    . Daj im też dobrego papu po cięciu a odwdzięczą Ci się. Co prawda nie mam ani jednego z tych dwóch ale na forum uchodzą raczej za łatwe odmiany. Pozdrawiam
 . Daj im też dobrego papu po cięciu a odwdzięczą Ci się. Co prawda nie mam ani jednego z tych dwóch ale na forum uchodzą raczej za łatwe odmiany. Pozdrawiam   .
 .- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Hej Asiu, a wiesz że u mnie też powojniki nie chcą kwitnąć   Dogadzałam im jak mogłam i nawozy i nadmanganian i skóry bananowe i wióry rogowe... Niektóre to z łaski pokazały ze dwa kwiatki, inne wcale a większość i tak uwiąd zniszczył. No nie lubią te rośliny mojego ogrodu i kropka. Czasami chyba trzeba dać za wygraną
 Dogadzałam im jak mogłam i nawozy i nadmanganian i skóry bananowe i wióry rogowe... Niektóre to z łaski pokazały ze dwa kwiatki, inne wcale a większość i tak uwiąd zniszczył. No nie lubią te rośliny mojego ogrodu i kropka. Czasami chyba trzeba dać za wygraną 

Dogadzałam im jak mogłam i nawozy i nadmanganian i skóry bananowe i wióry rogowe... Niektóre to z łaski pokazały ze dwa kwiatki, inne wcale a większość i tak uwiąd zniszczył. No nie lubią te rośliny mojego ogrodu i kropka. Czasami chyba trzeba dać za wygraną
Asiu, cudne masz powojniki   Ja jeszcze swoich nie zamówiłam, zrobię to na wiosnę
  Ja jeszcze swoich nie zamówiłam, zrobię to na wiosnę  

- dorotka350
- -Moderator Forum-. 
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Ja niestety nie mam coś ręki do powojników. Moje kwitną, ale zaledwie kilkoma marnymi kwiatami, których nawet nie ma co pokazywać   Pewnie coś robię z nimi nie tak. Muszę pomęczyć naszą Aneczkę, żeby wiosną dała mi lekcję opieki, cięcia i nawożenia. Może jak się zastosuję do jej rad, raczą wtedy pokazać, że nie ma co ich spisywać na straty.
 Pewnie coś robię z nimi nie tak. Muszę pomęczyć naszą Aneczkę, żeby wiosną dała mi lekcję opieki, cięcia i nawożenia. Może jak się zastosuję do jej rad, raczą wtedy pokazać, że nie ma co ich spisywać na straty.

Pewnie coś robię z nimi nie tak. Muszę pomęczyć naszą Aneczkę, żeby wiosną dała mi lekcję opieki, cięcia i nawożenia. Może jak się zastosuję do jej rad, raczą wtedy pokazać, że nie ma co ich spisywać na straty.
 Pewnie coś robię z nimi nie tak. Muszę pomęczyć naszą Aneczkę, żeby wiosną dała mi lekcję opieki, cięcia i nawożenia. Może jak się zastosuję do jej rad, raczą wtedy pokazać, że nie ma co ich spisywać na straty.- iwwa
Dorotko  masz rekę do róż !   powojniki może to nie Twoja bajka ?
 powojniki może to nie Twoja bajka ?
Powojniki, są pięknymi roslinami, ale odbieram je jako te trudne w uprawie, ale może niesprawiedliwie je osądzam ?

powojniki może to nie Twoja bajka ?Powojniki, są pięknymi roslinami, ale odbieram je jako te trudne w uprawie, ale może niesprawiedliwie je osądzam ?

- 
				plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu, są powojniki, które rosną jak zielsko  i są takie, którym trudno dogodzić.
  i są takie, którym trudno dogodzić.  

Do takiego wniosku doszłam metodą prób i błędów. 

Udanego weekendu życzę.

Do takiego wniosku doszłam metodą prób i błędów.

Udanego weekendu życzę.

- iwwa
Lucynko   

Podcięłam powojniki, nawet ładnie przetrzymały zimę. W ogóle stwierdzam, że większość roślin chyba jest w dobrej kondycji.
Znaczy się zima nie była sroga i długa 

Nie wiem, jak róże sadzone jesienią ? są takie, gdzie sterczą im brązowe kikuty... 

Zrobiłam tylko parę fotek wiosny, jakoś śpi większość towarzystwa ;)

i posadziłam prymulkę, mam nadzieję, że przetrzyma wiosenne przymrozki ...

Pozdrawiam i miłego tygodnia Wam zyczę

Podcięłam powojniki, nawet ładnie przetrzymały zimę. W ogóle stwierdzam, że większość roślin chyba jest w dobrej kondycji.
Znaczy się zima nie była sroga i długa

Nie wiem, jak róże sadzone jesienią ? są takie, gdzie sterczą im brązowe kikuty...

Zrobiłam tylko parę fotek wiosny, jakoś śpi większość towarzystwa ;)

i posadziłam prymulkę, mam nadzieję, że przetrzyma wiosenne przymrozki ...

Pozdrawiam i miłego tygodnia Wam zyczę

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Asiu ,też sadziłam w sobotę prymulki,aż takich mrozów co by zaszkodzily-nie będzie  

- iwwa
Dorotko to dobrze. Kupię sobie następnych, ale martwiłam się, że co ja z nimi zrobię w domu. Jakoś na balkonie w te zimne dni wygladała marnie. Chyba w ziemi będzie jej lepiej. Tak pomyślałam i tak zrobiłam. Pogoda tylko mi w tym pomogła :)Kupiłam tylko jedną szt. Teraz pomyslę o reszcie..dorcia7 pisze:Asiu ,też sadziłam w sobotę prymulki,aż takich mrozów co by zaszkodzily-nie będzie

- ewelkacha88
Witaj   . Pójdę Twoim śladem i posadzę już prymulki do gruntu o ile przestanie padać oczywiście
 . Pójdę Twoim śladem i posadzę już prymulki do gruntu o ile przestanie padać oczywiście   . Bardzo fajnie, że mogłaś trochę popracować bo ruch na świeży powietrzu po zimie dobrze nam robi
 . Bardzo fajnie, że mogłaś trochę popracować bo ruch na świeży powietrzu po zimie dobrze nam robi   . Jukka fajnie najeżona
 . Jukka fajnie najeżona   . Nie martw się, prędzej czy później wszystkie rośliny obudzą się
 . Nie martw się, prędzej czy później wszystkie rośliny obudzą się   . Pozdrawiam
 . Pozdrawiam   .
 .

. Pójdę Twoim śladem i posadzę już prymulki do gruntu o ile przestanie padać oczywiście
 . Pójdę Twoim śladem i posadzę już prymulki do gruntu o ile przestanie padać oczywiście   . Bardzo fajnie, że mogłaś trochę popracować bo ruch na świeży powietrzu po zimie dobrze nam robi
 . Bardzo fajnie, że mogłaś trochę popracować bo ruch na świeży powietrzu po zimie dobrze nam robi   . Jukka fajnie najeżona
 . Jukka fajnie najeżona   . Nie martw się, prędzej czy później wszystkie rośliny obudzą się
 . Nie martw się, prędzej czy później wszystkie rośliny obudzą się   . Pozdrawiam
 . Pozdrawiam   .
 .- 
				plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu, nie widzę różnicy między Twoimi i moimi noskami wiosennymi.   Oczywiście myślę o noskach naszych roślinek, które ukazują się nad powierzchnią ziemi.
 Oczywiście myślę o noskach naszych roślinek, które ukazują się nad powierzchnią ziemi.  

Jeszcze troszeczkę poczekamy i zobaczymy ich szybki wzrost. Najbardziej potrzebują słoneczka w ciągu dnia i ciepłych nocy.
Gdy tylko natura stworzy im takie warunki, pójdą w górę jak burza! 

Widzę, że ogrzałaś się przy ognisku. Szkoda, że nie ma jeszcze młodych ziemniaczków do pieczenia w popiele.
 Szkoda, że nie ma jeszcze młodych ziemniaczków do pieczenia w popiele.  

Pogoda się u mnie zbiesiła i spadło znowu dużo wody z nieba, ale od południa wypogodziło się z lekka i nawet słońce pokazało swoje jasne oblicze.
  ale od południa wypogodziło się z lekka i nawet słońce pokazało swoje jasne oblicze.  Na krótko wprawdzie, ale dobre i to.
  Na krótko wprawdzie, ale dobre i to. 

Oczywiście myślę o noskach naszych roślinek, które ukazują się nad powierzchnią ziemi.
 Jeszcze troszeczkę poczekamy i zobaczymy ich szybki wzrost. Najbardziej potrzebują słoneczka w ciągu dnia i ciepłych nocy.
Gdy tylko natura stworzy im takie warunki, pójdą w górę jak burza!

Widzę, że ogrzałaś się przy ognisku.
 Pogoda się u mnie zbiesiła i spadło znowu dużo wody z nieba,
 ale od południa wypogodziło się z lekka i nawet słońce pokazało swoje jasne oblicze.
  ale od południa wypogodziło się z lekka i nawet słońce pokazało swoje jasne oblicze.  Na krótko wprawdzie, ale dobre i to.
  Na krótko wprawdzie, ale dobre i to. 
- dorotka350
- -Moderator Forum-. 
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
[quote="iwwa"]Dorotko  masz rekę do róż !   powojniki może to nie Twoja bajka ?
Chyba masz rację. Lepiej skupić się na tym, z czym jako tako sobie radzę Powojniki jeśli będą chciały u mnie rosnąć to dobrze. Jeśli nie, to płakać za nimi nie będę. Mówi się trudno. Najwyżej popatrzę na nie u Was
  Powojniki jeśli będą chciały u mnie rosnąć to dobrze. Jeśli nie, to płakać za nimi nie będę. Mówi się trudno. Najwyżej popatrzę na nie u Was  

powojniki może to nie Twoja bajka ?Chyba masz rację. Lepiej skupić się na tym, z czym jako tako sobie radzę
 Powojniki jeśli będą chciały u mnie rosnąć to dobrze. Jeśli nie, to płakać za nimi nie będę. Mówi się trudno. Najwyżej popatrzę na nie u Was