Czy to już czas na chochoły?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuje Tadeuszu :D
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak donice można śmiało osłaniać ale pozostałe części w/g uznania czas sam zweryfikuje błędy i podpowie co i jak.

Jeszcze jedno z tym odsłanianiem. Wtedy to robimy gdy są duże wahania temperatur np. fala mrozu -10,15 stopni a nastepnie temp. plusowe.

jarek
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dużo jaśniej :D To znaczy, że takie odsłanianie raczej grozi mi dopiero wczesną wiosną?
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Wszystko w rękach pogody. Bardzo złą metodą jest zabezpieczenie rośliny tak samo gdy jest temp. -10 a nap. 0 czy +2.
jarek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Chyba nie będzie w tym sezonie pogody na chochoły .... na żadne opatulanie roślin.
Pogoda iście wczesnojesienna....może wiosną dopiero wystąpi taka potrzeba. :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Emalia pisze:U mnie dwie donice zostaną na gołej ziemi. Mam w nich tulipany. W każdą weszło 150l ziemi. Nie mam szans ich podnieść. Wiosna pokaże, czy można tak eksperymentować. Owinęłam je folią, z góry nasypałam kory i to wszystko.

150l ziemi dla tulipanów :? Wg. mnie mogą nie zmarznąć, ale zgnić. Cebule nie znoszą nadmiernej wilgoci w zimie i powinno się je sadzić do płytkich pojemników, mis.Jeśli to donica to powinna być do połowy wypełniona np.tłuczniem, zmieszanym z kawałkami styropianu, grubą korą ze żwirem itp.Chodzi o to, żeby wilgoć dobrze odpływała, a ponadto tulipany nie potrzebują tak dużo ziemi, bo krótko wegetują.W dużej ilości ziemi zimą długo utrzymuje się nadmierna wilgoć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”