Józiu bardzo musisz lubić swoją działkę i rośliny skoro pomimo bólu tak się poświęcasz.

Życzę Ci udanego roku,szczególnie w uprawie papryki.
dorotas24
Dwie strony wcześnie pokazałem w jakich skrzynkach/doniczkach sieję paprykę.Podłoża jest sporo,więc tak szybko nie przesycha to raz.Po drugie zawsze trzymam ją na kaloryferach do wschodów dlatego że papryka potrzebuje ciepłego podłoża aby dobrze wykiełkowała.W końcu to ciepłolubna roślina.Na kaloryferach podłoże nie jest gorące bo nie może być a ciepłe i w takich warunkach jeśli nasiona są świeże wschody będziesz mieć po 9-11 dniach i będą obfite.Więc jeśli na Twoim grzejniku taką ciepłotę ma ziemia nie martw się na zapas i oczekuj cierpliwie.Ja nasiona mam z dwóch źródeł w zasadzie tylko.Nasiona z ulubionych odmian poprzedniego roku pozyskuję,bądź kupuję w marketach ciekawe owoce i też pozyskuję na początku roku.W ten sposób mam praktycznie 100% pewność że nasionka mi wzejdą.Na ten rok mam tylko jedną odmianę kupioną w sklepie nasiennym.T o Etiuda.Jakie będą wschody? Sam jestem ciekaw.
Jakie Ty wysiałaś nasiona jeśli chodzi o terminy ważności/pozyskania.Z własnych wieloletnich doświadczeń powiem Ci tylko że nasiona pozyskane powiedzmy 4-5 lat wstecz mają minimalny % wschodów,bądź zerowy nawet.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).