ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady cz.2
Siew cebuli Exhibition od lat jest u mnie jeśli chodzi o termin i warunki panujące przy wysadzaniu w moim regionie praktycznie ten sam.W tym będzie to 28 luty z zaznaczeniem że siewki nie będą długo w domu i trafią do szklarni.W warunkach domowych ich pielęgnacja sprowadzałyby się do kilku wizyt u fryzjera a to zbędny dla mnie kłopot i rozsada nie taka jak potrzeba. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiałem dzisiaj cebulę Globo i Ailse Craig
Według mnie to jedna i ta sama cebula

Według mnie to jedna i ta sama cebula

- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- seba1999
Aldona rozmowa na temat tej cebuli była stronę wcześniej
Tam też wstawiłem zdjęcie opakowań dwóch różnych odmian 

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Może ona po prostu zawsze tak rośnie i tak wygląda
Moje cebulki:

Trochę je poprzerywam, bo to dla mnie o wiele za dużo.

Moje cebulki:

Trochę je poprzerywam, bo to dla mnie o wiele za dużo.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- seba1999
Wygląda jak młoda trawka
Przerwij jak i tak masz jej za dużo. A ile opakowań wsiałaś ?

Przerwij jak i tak masz jej za dużo. A ile opakowań wsiałaś ?

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Właśnie napisałam, że je poprzerywam.
Tam jest kilka odmian. I ta Ailsa Craig, co to zawsze rośnie i pozuje przechylona na ręku w lewo, też
Tam jest kilka odmian. I ta Ailsa Craig, co to zawsze rośnie i pozuje przechylona na ręku w lewo, też

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Widziałam Twoje zdjęcie opakowań dwóch różnych odmian, na moich fotkach jest z kolei ta sama odmiana ale dwie różne firmy!!!....- tak więc cebula ailsa craig i globo mogą być w rzeczywistości 2 różnymi cebulami.seba1999 pisze:Aldona rozmowa na temat tej cebuli była stronę wcześniejTam też wstawiłem zdjęcie opakowań dwóch różnych odmian

Pozdrawiam
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Zdjęcia poglądowe...
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Faworyt, młode siewki wstawiasz do ogrzewanej szklarni? Chciałbym w tym roku mieć kilka odmian cebuli z rozsady ale mieszkam w bloku, na działce jestem w weekendy i mogę sobie pozwolić na ustawienie jakiejś osłony tylko na balkonie. Po zeszłorocznej próbie z porami wiem, że taka rozsada nie może zbyt długo siedzieć na parapecie, bo nawet strzyżenie jej nie wzmocniło i w kwietniu to wciąż były cienkie nitki 

- Faworyt
Drapichrust
Tak dokładnie,młode siewki siane w skrzynkach jak tylko wyprostują kolanka wynoszę do ogrzewanej szklarni-mnożarki gdzie chociaż mają chłodniej niż w domu,ale dla cebuli to zdecydowanie lepsze rozwiązanie.Rozsada się wzmacnia a panujący tam mikroklimat jest o wiele lepszy niż domowy.Parę lat temu zbudowałem taką szklarenkę z okien gdyż rozsad warzyw i kwiatów mam co roku dużo i chociaż powierzchnia 48m. jest spora to gdy na stołach przychodzi pora rozstawienia doniczek czy skrzynek zwykle miejsca brakuje i trzeba kombinować by wygospodarować dodatkowe miejsce.

Cebula jak i inne warzywa ma określony okres produkcji rozsady i takie przystrzyganie tylko doraźnie rozwiązuje problem w warunkach domowych a rośliny gdy przychodzi czas wysadzenia w pole nie są w prawidłowej kondycji.Ale nie każdy ma możliwości zapewnienia takich warunków i uprawia na parapetach.Jeśli masz balkon to w dni kiedy będą warunki temperaturowe sprzyjające będziesz swoją cebulę wynosił tak często jak tylko się da,zwiększając stopniowo codziennie czas jej tam przebywania.W chłodniejszym klimacie zmężnieje.Dobrze jest wysiać nasiona cebuli na tyle rzadko(punktowo)aby otrzymać później odpowiednio mocną-grubą rozsadę.
whitedame.
Beatko jak pytasz w sąsiednim wątku o cebulę to tu Ci odpowiem.Cebulę wysiej rzadko najlepiej punktowo.Ja tak będę siał.Im więcej miejsca będzie miała tym dochowasz się ładniejszej rozsady.Nie pikuję i u mnie rośnie w skrzynkach do czasu wysadzenia w pole traktowana jako rozsada rwana.
Tak dokładnie,młode siewki siane w skrzynkach jak tylko wyprostują kolanka wynoszę do ogrzewanej szklarni-mnożarki gdzie chociaż mają chłodniej niż w domu,ale dla cebuli to zdecydowanie lepsze rozwiązanie.Rozsada się wzmacnia a panujący tam mikroklimat jest o wiele lepszy niż domowy.Parę lat temu zbudowałem taką szklarenkę z okien gdyż rozsad warzyw i kwiatów mam co roku dużo i chociaż powierzchnia 48m. jest spora to gdy na stołach przychodzi pora rozstawienia doniczek czy skrzynek zwykle miejsca brakuje i trzeba kombinować by wygospodarować dodatkowe miejsce.

Cebula jak i inne warzywa ma określony okres produkcji rozsady i takie przystrzyganie tylko doraźnie rozwiązuje problem w warunkach domowych a rośliny gdy przychodzi czas wysadzenia w pole nie są w prawidłowej kondycji.Ale nie każdy ma możliwości zapewnienia takich warunków i uprawia na parapetach.Jeśli masz balkon to w dni kiedy będą warunki temperaturowe sprzyjające będziesz swoją cebulę wynosił tak często jak tylko się da,zwiększając stopniowo codziennie czas jej tam przebywania.W chłodniejszym klimacie zmężnieje.Dobrze jest wysiać nasiona cebuli na tyle rzadko(punktowo)aby otrzymać później odpowiednio mocną-grubą rozsadę.

whitedame.
Beatko jak pytasz w sąsiednim wątku o cebulę to tu Ci odpowiem.Cebulę wysiej rzadko najlepiej punktowo.Ja tak będę siał.Im więcej miejsca będzie miała tym dochowasz się ładniejszej rozsady.Nie pikuję i u mnie rośnie w skrzynkach do czasu wysadzenia w pole traktowana jako rozsada rwana.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dzięki Witku, dostałam Rossa lunga di Firenze, popróbuję Twoja metodą ale dopiero od wtorku ( bo dziś nów).
To naprawdę będzie mój pierwszy raz, a mnie kiedyś nawet siedmiolatka się nie udała
To naprawdę będzie mój pierwszy raz, a mnie kiedyś nawet siedmiolatka się nie udała

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Faworyt
Beatko dasz radę,wierzę w Ciebie.
Pierwszym warunkiem jaki musisz spełnić po wysianiu to zapewnić do dobrych wschodów temperaturę i nie chodzi tu o ciepłe pomieszczenie a o ustawienie doniczek bądź skrzynki (nie wiem w czym będziesz siać) na powiedzmy kaloryferze żeby podłoże było ciepłe.Jak już obficie wzejdą( to już połowa sukcesu) przeniesiesz ją w widne lecz chłodniejsze miejsce.Dalej już będzie tylko z górki.
Ja swoją będę siał na dwa terminy żeby do czasu wyniesienia z domu pomieścić się na parapetach i wszelkich przystawkach.We wtorek pierwszy rzut. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 sty 2015, o 00:07
Cebula Globo to odmiana czeska. Jej nasiona są w ofercie hurtowej czeskich firm nasiennych Moravoseed i Semo. W unijnym rejestrze odmian roślin warzywnych jako hodowca i właściciel odmiany podana jest firma Moravoseed. Tabela z ważniejszymi cechami odmianytutaj, chociaż nie wiem czy ten link się otworzy. W opisie odmiany podano, że z siewu bezpośrednio w pole cebule osiągają masę 400g, z rozsady wysianej w lutym dorastają do 1 kg. Ailsa Craig to stara szkocka odmiana z 1887 roku i ma nazwę od szkockiej wyspy Ailsa Craig. Jest też odm. pomidora o takiej samej nazwie. Exhibition Bejo Zaden do polskiego rejestru odmian została wpisana w 1997 roku, teraz chyba jej tam nie ma, bo wystarczy wpis na listę odmian Unii Europejskiej. Globo, Ailsa Craig i Exhibition to odmiany typu hiszpańskiego, średniej, 12-14 godzin, długości dnia. Cebula tworzy zgrubienia przy różnej długości dnia i odmiany dzielą się pod tym względem na odmiany krótkiego dnia-poniżej 12h, średniego dnia-12-14h (tzw. typ hiszpański), długiego dnia-14-16h (typ amerykański) i bardzo długiego dnia - powyżej 16h (typ Rijsburger, najczęściej w Polsce uprawiany). Odmiany typu hiszpańskiego tworzą duże cebule o stosunkowo niskiej zawartości suchej masy. W jakimś opisie odmiany Exhibition hodowca podał 7,4 % s.m., lepiej pod tym względem wypada Globo - ponad 10%. Z niską zawartością suchej masy wiąże się łagodny smak, stąd te określenia cebula sałatkowa, cukrowa, słodka, chociaż tak naprawdę, to więcej cukru zawierają odmiany o wysokiej zawartości suchej masy i ostrzejszym smaku. Ze względu na niższą zawartość suchej masy i słabo przylegającą, pękającą suchą łuskę odm. typu hiszpańskiego gorzej się przechowują. W przypadku tych trzech odmian w każdym opisie podkreśla się, że nie powinny leżeć dłużej niż miesiąc po zbiorze. U mnie takie duże cebule o masie około 1 kg zaczynały się psuć koło 1 listopada, bez względu na odmianę, ale mniejsze, 300 -400g leżały do końca stycznia, dłużej nie próbowałem. W tamtym roku były w sprzedaży nasiona odm. Yellow Sweet Spanish, która też tworzy duże cebule, lepiej się przechowuje i jest uprawiana z siewu bezpośredniego w pole na skalę towarową.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Od razu musiałem zobaczyć to to za ustrojstwo Yellow Sweet Spanish. Jest w ofercie Legutko w wersji Lux. Opis: do długotrwałego przechowywania, miąższ biały łagodny w smaku.
A jaka rośnie na wielkość? janZziemia jesteś producentem wielkotowarowym?
A jaka rośnie na wielkość? janZziemia jesteś producentem wielkotowarowym?
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek