Co dziś gotujecie na obiad?
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Przyniosłam dziś z piwnicy ostatni słoik botwinki i ostatni słoik z bazą do leczo (pomidory, papryka, cukinia). Była botwinka z ziemniaczkami i coś "leczo-ratatujo-podobne" + kasza gryczana (do masy ze słoika dodałam zezłoconą czerwoną i białą cebulkę, podduszony słuszny kawałek dyni, podgotowałam a po wylaniu wody, poddusiłam pierś kurczaka, dodałam trochę swojego przecieru , słuszną garść mrożonego szczypioru plus przyprawy, wyszło sporo, na kolację jeszcze zostanie).
Mirek, dobrze, że wspomniałeś o tych pierogach z kapustą i grzybami, mam jeszcze sporo grzybów suszonych, o czym zapomniałam, i pewno po niedzieli zabiorę się dolepienia pierogów, bo na weekend planuję inne przysmaki, jutro pokażę.
Mirek, dobrze, że wspomniałeś o tych pierogach z kapustą i grzybami, mam jeszcze sporo grzybów suszonych, o czym zapomniałam, i pewno po niedzieli zabiorę się dolepienia pierogów, bo na weekend planuję inne przysmaki, jutro pokażę.
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zupa meksykańska (mielone mięso podsmażone z cebulką, ziemniaki w kostkę, marchewka starta na grubo, kukurydza i czerwona fasolka z puszki, przecier pomidorowy, zioła prowansalskie + ew przyprawa meksykańska)
Pozdrawiam
- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
orlik755 szkoda tej wody z duszonej dyni, wszystkie witaminki do zlewu. U mnie grochówka (z piekarnika
) i zapiekanka z ryżu, wędliny, pieczarek i jarzyn.

Beata
Kapuśniak, dolmades po polsku w sosie pomidorowym, z własnoręcznie marynowanych liści.
Acia, źle odczytałaś, do zlewu poszła woda z podgotowanego kurczaka, a podduszona dynia w całości do leczo, gdzieżbym tam wodę z dyni wylewała! (dusiłam w minimalnej ilości wody, a potem to już trochę soku własnego wypłynęło).
Acia, źle odczytałaś, do zlewu poszła woda z podgotowanego kurczaka, a podduszona dynia w całości do leczo, gdzieżbym tam wodę z dyni wylewała! (dusiłam w minimalnej ilości wody, a potem to już trochę soku własnego wypłynęło).
Żeberka w warzywach,ziemniaczki i buraczki oraz kefirek.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Flaki wołowe
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 paź 2008, o 19:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zupa chmielowa , czipsy.
- acia1065
- Kontakt:
Może taka: 
Zupa chmielowa
300 g młodych pędów chmielu
2 - 3 młode listki chmielu
1 cebula
2 łyżki masła
200 g zielonego groszku
sól
ćwierć łyżeczki przyprawy curry
1 l bulionu
czerstwa bułka
Bułkę pokroić w kostkę i zarumienić ją na 1 łyżce rozgrzanego masła.
W między czasie pędy chmielu, oskrobać pokroić na kawałki.
Następnie posiekać cebulę i zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać ją do zagotowanego bulionu, wrzucić jeszcze zielony groszek, oraz pędy chmielu.
Pozostawić na małym ogniu ok. 15 min.
Liście chmielu wrzucić na wrzątek na ok.1 min po czym odcedzić, drobno pokroić i dodać do zupy razem z curry.
Wymieszać i podawać z grzankami.
No, ale to na wiosnę

Zupa chmielowa
300 g młodych pędów chmielu
2 - 3 młode listki chmielu
1 cebula
2 łyżki masła
200 g zielonego groszku
sól
ćwierć łyżeczki przyprawy curry
1 l bulionu
czerstwa bułka
Bułkę pokroić w kostkę i zarumienić ją na 1 łyżce rozgrzanego masła.
W między czasie pędy chmielu, oskrobać pokroić na kawałki.
Następnie posiekać cebulę i zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać ją do zagotowanego bulionu, wrzucić jeszcze zielony groszek, oraz pędy chmielu.
Pozostawić na małym ogniu ok. 15 min.
Liście chmielu wrzucić na wrzątek na ok.1 min po czym odcedzić, drobno pokroić i dodać do zupy razem z curry.
Wymieszać i podawać z grzankami.
No, ale to na wiosnę

Beata
Rosół,ziemniaki,kotlety,surówka,kefir 

- acia1065
- Kontakt:
Tradycyjnie rosół z makaronem, ziemniaki pieczone, kiszka i kapusta (nadal wszystko z piekarnika i mikrofali) 

Beata
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Też tradycyjnie:
Rosół, karkówka z pieczarkami, ziemniaki i marchewka z chrzanem.
Rosół, karkówka z pieczarkami, ziemniaki i marchewka z chrzanem.
Pozdrawiam, Marta.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Wczorajsze flaki + smażona wątróbka drobiowa
Pozdrawiam, Mirek