Dziwne plamy na Piaranthusie (sululencie) :(

ODPOWIEDZ
a-moroso
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Dziwne plamy na Piaranthusie (sululencie) :(

Post »

Potrzebuję Waszej pomocy i rady.

Mój piaranthus dostał takich dziwnych czarnych kropek - już dwie części wyrzuciłam - jedna wyglądała na miękką i jak ją oderwałam to od dołu była czarna i miała suche korzonki, a druga miała tylko dziwne kropki, ale też stała się miękka pomimo zdrowych korzeni :(

Obrazek

Dzisiaj oderwałam trzecią, ale z racji zdrowych korzonków posadziłam ją z powrotem - ale trochę dalej od pozostałych ...

Obrazek

Martwi mnie też środkowa część roślinki bo staje się jasno zielona i taka dziwnie pomarszczona :(

Piaranthus ładne wygląda po prawej stronie doniczki - tam też wypuścił nowy człon.

Dodam, że mam go od jednego miesiąca i podlewałam go 2 razy w słoneczny dzień (co 2 tygodnie) i dwa dni temu tylko spryskałam. Posadzony jest do mieszkanki ziemi kaktusowej ze żwirkiem i agroperlitem.
Czy to jest jakiś grzyb spowodowany przelaniem (chociaż podlewam rzadko), a może wina agroperlitu, który podobno dłużej trzyma wilgoć w dolnych partiach doniczki ? Czy może przesadzić go do samego żwirku - tylko z drugiej strony ładnie zaczął rosnąć ???

Błagam pomóżcie, nie wiem co robić :(

Pozdrawiam serdecznie
Ania
Moje storczyki ; Moje hoye i inne
Moje nadwyżki
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Te z plamkami do wyrzucenia.
Profilaktycznie podlewaj roztorem Previcur wg stężenia zalecanago na opakowaniu.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Wdał się grzyb z nadmiaru wilgoci. Teraz nie podlewaj wcale, ewentualnie możesz spryskać czymś przeciw prawdziwkom, może być to właśnie Previcur. Roślina ma ewidentnie za mało światła i nie powinna teraz rosnąć. Z tego powodu nowy człon jest nienaturalnie wyciągnięty. Marszczenie się jest właściwą oznaką - obecnie roślinka ma odpoczywać od wzrostu i tracić wilgoć. Na wiosnę można ją znów zacząć podlewać. Wtedy pomarszczenie zniknie i roślinka będzie wyglądać ok.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
a-moroso
200p
200p
Kontakt:

Post »

xipe i blabla - wielkie dzięki za rady - jutro mam nadzieję, uda mi się kupić coś na grzyba i faktycznie go podleję :)

blabla - niestety większość moim roślin stapeliowych zaczęła się wyciągać - czy najlepszym wyjściem w tej sytuacji było obniżenie temperatury w pomieszczeniu gdzie stoją ?

Trochę się powtórzę, ale co sądzicie o mieszkance ziemi kaktusowej ze żwirkiem i agroperlitem dla stapeliowych ?
Jedni uważają, że agroperlit jest super bo spulchnia ziemię i bardzo wolno oddaje wilgoć, a inni uważają, że jest zły, ponieważ dłużej trzyma wilgoć w dolnych partiach doniczki - a to nie jest wskazane dla tych roślin. Czy lepiej przesadzić je do samego żwirku ??? Jakie macie doświadczenia w tym temacie ?

Aha - jak często mam je zraszać ? (niektórzy piszą: "od czasu do czasu" - ale dla mnie to jest pojęcie względne)

Ja stapeliowymi zajmuję się od niedawna - dlatego wszelkie rady są baaaardzo cenne :)
Moje nadwyżki
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Przepraszam, ze to powiem, ale spaskudzona roślina... Przepraszam... Smutno. Szkoda jej, ale posłuchaj Tomka ,,blabla". Wg mnie absolutne zero podlewania. Wygląda, jakby był przelany... :?

Substrat jest czarny jak 12 w nocy, to na pewno nie służy tym roślinom w tym czasie...
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Przelany wielokrotnie...
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie mam doświadczenia ze stapeliami, nigdy ich u siebie nie trzymałem. Z tego, co piszesz i co widać na fotkach to Twoja mieszanka (podłoże) powinna być ok.
Oczywiście chłód byłby wskazany (ok. 10*C), ale jeśli rośliny trzymane są cieplej to jeszcze nie tragedia. Trzeba tylko trzymać je w suszy, by nie rosły.
Co do spryskiwania - to gdy rośliny nie rosną to nie jest ten zabieg konieczny. Jeśli wystąpiłoby zagrożenie kompletnego wysuszenia roślin, to wtedy można trochę popryskać (nie częściej niż raz dziennie, a standardem jest tak ok. raz w tygodniu), ale do tego Twoim roślinkom to jeszcze daleko. Sukulenty generalnie im bardziej wyschną tym mniej wody tracą. Więc po lekkim pomarszczeniu utrata wilgoci powinna praktycznie ustać i do wiosny powinno obyć się bez wody.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Tomku mam sukulenta, któremu człony wysychają zupełnie... Nie wiem co to za roślinka. Widzę, ze się na sukulentach nie znamy, ani ja, ani Ty :lol: ... Szkoda roślinki... Tomek wstaw ładniutkie fotki do mojego nowego wątku. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wstaw fotkę. Mam trochę literatury. Jeśli znajdę trochę wolnego czasu to zidentyfikuję chwasta.
Jeśli chodzi o zdjęcia moich roślin to w sieci dostępne są tu: http://www.ptmk.eia.pl/lobivia/ oraz http://cactusadventure.com/.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Tomku no wstaw do naszego wątku takie najładniejsze jak możesz.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie zrobię tego ponieważ f) Wysyłając wiadomości lub zdjęcia na forumogrodnicze.info zgadzasz się na ich powielanie i wykorzystanie przez forumogrodnicze.info oraz właściciela domeny - firmę Marolex Sp. z o.o. w dowolnej formie na forum lub na stronie firmowej www.marolex.pl.
Jeśli ktoś chce oglądać moje fotki to adresy podałem już wyżej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Aj Tomek Tomek, czepiasz się, ja tam nie mam obaw, a sobie kopiujcie i drukujcie, przetwarzajcie. Mnie to nie obchodzi. :)
a-moroso
200p
200p
Kontakt:

Post »

blabla wielkie dzięki za informacje - są dla mnie naprawdę cenne. Dzisiaj kupiłam previcur i zamierzam piaranthuska podlać - a co będzie - czas pokaże. Próbuję sobie przypomnieć w jakim stanie on do mnie dotarł i wydaje mi, że te plamy już byłby, ale rozpamiętywanie nic nie da - jest to dla mnie kolejne doświadczenie.
Jeszcze raz dzięki ;)
P.S. Fajnie mieć pasję - byłam na Twojej stronie - jest suuuper, ach te piękne zdjęcia ...
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Moje nadwyżki
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Plamy na Twojej roślince nie wyglądają groźnie. Przy zimowaniu w suchym, widnym i relatywnie chłodnym miejscu powinno się udać dotrwać roślince bez większych problemów do wiosny. Jasny parapet okienny na pewno się do tego nadaje. Jeśli raz na jakiś czas (np. co 2 tygodnie) spryskasz roślinkę jakimś grzybozabójem, to nie widzę powodów do obaw. Osobiście dokładnie w ten sposób ratuję porażone grzybem roślinki. Lądują u mnie na parapecie, trzymane są w wyższej temperaturze (ok. 16*C) i w zupełnej suszy. I zazwyczaj akcje tego typu kończą się powodzeniem.
Poniżej fotka mojej kwarantanny oraz kaktusów bardziej ciepłolubnych:
Obrazek
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”