Mój piaranthus dostał takich dziwnych czarnych kropek - już dwie części wyrzuciłam - jedna wyglądała na miękką i jak ją oderwałam to od dołu była czarna i miała suche korzonki, a druga miała tylko dziwne kropki, ale też stała się miękka pomimo zdrowych korzeni

Dzisiaj oderwałam trzecią, ale z racji zdrowych korzonków posadziłam ją z powrotem - ale trochę dalej od pozostałych ...

Martwi mnie też środkowa część roślinki bo staje się jasno zielona i taka dziwnie pomarszczona

Piaranthus ładne wygląda po prawej stronie doniczki - tam też wypuścił nowy człon.
Dodam, że mam go od jednego miesiąca i podlewałam go 2 razy w słoneczny dzień (co 2 tygodnie) i dwa dni temu tylko spryskałam. Posadzony jest do mieszkanki ziemi kaktusowej ze żwirkiem i agroperlitem.
Czy to jest jakiś grzyb spowodowany przelaniem (chociaż podlewam rzadko), a może wina agroperlitu, który podobno dłużej trzyma wilgoć w dolnych partiach doniczki ? Czy może przesadzić go do samego żwirku - tylko z drugiej strony ładnie zaczął rosnąć ???
Błagam pomóżcie, nie wiem co robić

Pozdrawiam serdecznie
Ania