Ach te róże! ach te różyczki!
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ach te róże! ach te różyczki!
Może nie będzie tak źle fakt jeśli pogoda pozwala to prace idą wolniej ,a potem trzeba wszystko szybciej ogarnąć
.Lecz ogrodnicy dadzą radę 
- mimoza55

- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jadziu, masz racje
damy radę
oby tylko prognozy się nie spełniły , prognostycy czesto sie mylą 
- JAKUCH

i tak trzeba myślećmimoza55 pisze: oby tylko prognozy się nie spełniły , prognostycy często sie mylą
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Z prognoz wynika, że i marzec, i to wcale nie tylko do 10, ma byc zimny
Muszę tu odnieść się do Twoich słów, że praca popłaca. Aż mnie trzęsie ze złości, gdy niektórzy ( pewnie nie wszyscy) żerują na socjalu. Miałam kiedyś sąsiadów, którzy nie pracowali - bo po co? Opieka dawała im ubrannia, jedzenie a nawet węgiel na zimę. W tamtych czasach nie pobierali się, ale kiedy obliczyli, że im się to KALKULUJE, bo na dzieci dostaną więcej jako zalegalizowana rodzina, zarejestrowali sie w Urzędzie stanu cywilnego. Od tego czasu buntuje się, że z moich podatków tyle pieniędzy idzie na socjal. Żeby była sprawa jasna, ja miałam pracowałam w ogrodzie i zbierałam plony ( kiedyś nawet posiadałam warzywnik), a oni leżeli na leżakach na trawie.
Muszę tu odnieść się do Twoich słów, że praca popłaca. Aż mnie trzęsie ze złości, gdy niektórzy ( pewnie nie wszyscy) żerują na socjalu. Miałam kiedyś sąsiadów, którzy nie pracowali - bo po co? Opieka dawała im ubrannia, jedzenie a nawet węgiel na zimę. W tamtych czasach nie pobierali się, ale kiedy obliczyli, że im się to KALKULUJE, bo na dzieci dostaną więcej jako zalegalizowana rodzina, zarejestrowali sie w Urzędzie stanu cywilnego. Od tego czasu buntuje się, że z moich podatków tyle pieniędzy idzie na socjal. Żeby była sprawa jasna, ja miałam pracowałam w ogrodzie i zbierałam plony ( kiedyś nawet posiadałam warzywnik), a oni leżeli na leżakach na trawie.
- mimoza55

Ewuniu, taka jest rzeczywistość
Mama mi powtarzała nie licz na nikogo,licz na siebie, masz zdrowie i ręce, dasz sobie radę. Mama ciężko pracowała nie było jej lekko ,odeszła w wieku 94 lat . Nigdy nie mówiła,, to mi sie należ ,, A w rozmowach nieraz słyszę - ,, to nam się
należy,, Miałam znajomych na Ukrainie gdy upadły kołchozy podostawali po 2 hektary pola, a płakali narzekali,że w sklepach nie ma pomidorów,ogórków, ziemniaków . - ja na to- Luda macie pole, czarnoziem, dlaczego nie posadzicie troszkę jarzyn, dla siebie. Usłyszałam - to nam się należy a czym będziemy robić . Gdyby nie Wałęsa mieli byśmy pełne sklepy towarów. Ewuniu nic dodać, nic ująć. To często słyszę u 40- latków ,, to nam sie należy,,. Ręce opadają, ale cieszę się ze moja Córka
ma do życia takie podejście jak Babcia i da Sobie w życiu radę.
należy,, Miałam znajomych na Ukrainie gdy upadły kołchozy podostawali po 2 hektary pola, a płakali narzekali,że w sklepach nie ma pomidorów,ogórków, ziemniaków . - ja na to- Luda macie pole, czarnoziem, dlaczego nie posadzicie troszkę jarzyn, dla siebie. Usłyszałam - to nam się należy a czym będziemy robić . Gdyby nie Wałęsa mieli byśmy pełne sklepy towarów. Ewuniu nic dodać, nic ująć. To często słyszę u 40- latków ,, to nam sie należy,,. Ręce opadają, ale cieszę się ze moja Córka
ma do życia takie podejście jak Babcia i da Sobie w życiu radę.
- mimoza55

- JAKUCH

Podobno to juz ostatnia taka mroźna noc, a od jutra już dużo mniejszy, a od przyszłego tygodnia dziennie na plusie.Oj chciałoby się już oglądać takie kolorowe ogrody.Mogłyby nawet zakwitnąć tylko krokusy to już byłoby raźniej.Jakoś ta zima się ciągnie w tym roku 
- stefcia
- 500p

- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Przepiękne tulipany.
Ja też je uwielbiam.
Jest ich obecnie taka mnogość gatunków, odmian, że trudno spamiętać
Serdecznie pozdrawiam Stefcia
Jest ich obecnie taka mnogość gatunków, odmian, że trudno spamiętać
Serdecznie pozdrawiam Stefcia
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Wandziu piękne masz tulipanki
ale korony cesarskie zapierają dech
mam nadzieję, że i moje w tym roku zakwitną 
- mimoza55

Jadziu, ponoć u nas, nocne minusowe temperatury mają być do czwartku, ale coraz wyższe -10 -8 - 4 -2. Jadziu oby nie było dużych różnic temperatur między dniem a nocą bo wtedy nasze roślinki najbardziej ucierpią.
jak zaświeci słoneczko to nas naładuje
pozytywną energią , praca w ogrodzie będzie paliła nam się w rekach
Stefciu, to o pomoc poprosimy Jadzie naszą ekspertkę.
Jadzia ma wszystko tak pieknie opisane.
wiem, że to tulipanki botaniczne, ale nazwy nie znam

pozytywną energią , praca w ogrodzie będzie paliła nam się w rekach
Stefciu, to o pomoc poprosimy Jadzie naszą ekspertkę.
wiem, że to tulipanki botaniczne, ale nazwy nie znam

- wisia7

- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Ten żółty to tulipan botaniczny Tarda.
- stefcia
- 500p

- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Urocze, żółtobiałe, gwieździste kwiaty to Tulipan tarda .
Pięknie ozdabiają skalniaki oraz obwódki słonecznych rabat...
Pięknie ozdabiają skalniaki oraz obwódki słonecznych rabat...
- JAKUCH

Wandziu nie przeceniaj mnie
.Mam sporo tulipanów nie podpisanych, bo etykiety wyblakły i teraz klops, sporo też poszło w niebyt .Teraz patrzyłam na pogodę to u nas do 17 ma być mroźno lecz już nie takie minusy jak do tej pory, a potem plusowe i -1 ,0 to już będzie dobrze a w dzień plusy .Rośliny szybko ruszą niech tylko śnieg się stopi .Potem na wyścigi będą pokazywać swoje noski cebulowe.Tardy to jedne z najładniejszych tulipanów zresztą lubię botaniczne tulipany bo szybciej zakwitają i są niskie i czasem z ładnymi liśćmi
- mimoza55

Jadziu, ja nigdy nie zastanawiałam sie nad nazwami kwiatków - kwiatek dla mnie to był po prostu kwiatek. Dopiero jak zapisałam sie
na forum zobaczyłam jak prowadzicie strony jak opisujecie każdą roślinkę, każdą różę to poczułam się zawstydzona
i zaczęłam
interesować sie nazwami roślinek, róż i czytać opisów danej roślinki.
Stefciu, Wiesiu,
dziękuję nazwę zapiszę . lubię te tulipanki one same się rozsiewają.
Mariusz, Korony cesarskie bardzo długo mi nie kwitły, potem okazało sie że niewłaściwie sadziłam cebulki, posłuchałam rad pewnej
Pani , przesadziłam i podziałało od 4 lat korona kwitnie .

na forum zobaczyłam jak prowadzicie strony jak opisujecie każdą roślinkę, każdą różę to poczułam się zawstydzona
interesować sie nazwami roślinek, róż i czytać opisów danej roślinki.
Stefciu, Wiesiu,
Mariusz, Korony cesarskie bardzo długo mi nie kwitły, potem okazało sie że niewłaściwie sadziłam cebulki, posłuchałam rad pewnej
Pani , przesadziłam i podziałało od 4 lat korona kwitnie .

- JAKUCH

Wandziu to może zdradź sekret sadzenia koron, bo moje zamiast kwitnąć z roku na rok były mniejsze aż całkiem zanikły a dostałam takie śliczne cebulki.Wiesz jak to jest w porzekadle jak wejdziesz miedzy wrony
No cóż to forum ogrodnicze
i nazwy roślin czy ich imiona jak w przypadku róż czy tulipanów przydają sie ,żeby nie kupować duplikatów albo i kupić jeśli to jakiś śliczny okaz