Przydomowy ogródek Eweliny, część III .
- Zuzia111
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 paź 2016, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .
Ewlinko..a o trzmielinie na żywopłot nie pomyślałaś
. Ja mam i sobie chwalę, wysokość wedle potrzeb
. Listki kolorowe a i zimozielone.
. Sadzonki łatwo zrobić. 
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Ewelina, jestem
Spóźniona ale szczęśliwa że jednak dotarłam
Spóźniona ale szczęśliwa że jednak dotarłam
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewelinko a ja mam w pamięci widok sprzed lat, prawie w centrum Krakowa budynek otoczony żywopłotem z hibiskusa, który jak zakwitłam latem wyglądał zjawiskowo, bo miał rożne kolory kwiatów. Hibiskus cięcie lubi i jak to jest miejsce nasłonecznione???? To taki mój kamyczek do Twojego ogródka
U mnie tylko -4 i słonecznie więc jak jeszcze te muldy lodu zniknął będzie ładnie
Miłego weekendu 
U mnie tylko -4 i słonecznie więc jak jeszcze te muldy lodu zniknął będzie ładnie
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ewelinko - ja polecam cisy Hicksi. Rosną stosunkowo szybko, pięknie się zagęszczają, a z czasem stworzą zieloną, szlachetną ścianę, która będzie jednocześnie dekoracją ogrodu 
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko, przyłączam się do zdania Marysi.
U jednego z moich działkowych sąsiadów w ubiegłym roku pojawił się taki żywopłocik z ketmii syryjskej. Roślinki z własnego wysiewu, jeszcze młodziutkie, ale do jesieni bardzo ładnie już urosły.
Gdy zakwitły, było naprawdę pięknie.
Jedyny mankament jest taki, że ketmia późno dostaje pierwsze listki.
Jedyny mankament jest taki, że ketmia późno dostaje pierwsze listki.
Cisy są piękne, ale przy małych dzieciach odradzam ( mam uraz po tym jak siostrzenica miała płukanie żołądka po zjedzeniu owocu cisu).
A Ketmia to super pomysł- widziałam takie na Węgrzech- cudeńka.
A Ketmia to super pomysł- widziałam takie na Węgrzech- cudeńka.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Soniu jeśli jest tak jak piszesz to na pewno będę zadowolona
. Moje ostróżki były niskie a gdyby miały metr to ho, ho
. Mam takie samo odczucie co do kremowych aksamitek. Podobają mi się ale to przekwitanie
. Ja nigdy w sklepie stacjonarnym ich nie spotkałam dlatego musiałam zamówić na all. W tym roku ich nie sieję . No chyba, że spotkam gdzieś przy okazji
.
Zuza o trzmielinie nie pomyślałam bo ona to chyba raczej na obwódkę się nadaje. Nie widziałam metrowych trzmielin
a takiej wielkości żywopłot bym chciała . Poważnie masz trzmieliny takiej wysokości ??
Zuza- sweetdaisy dobrze, że dotarłaś, zapraszam
.
Marysiu tak, to jest miejsce nasłonecznione a bynajmniej teraz póki drzew jeszcze nie ma
. Hibiskus jakoś mnie nie przekonuje
. Ładny jest i w grupie wygląda na pewno ciekawie no ale sama nie wiem. Chyba wolałabym coś co nie kwitnie
. Pogoda u mnie dzisiaj była ładna ale mroźno
. W najcieplejszym momencie też miałam -4 .
Moniko cisów to ja się boję ze względu na te trujące owoce
. Wiesz niby dzieci urosną i pewnych rzeczy ich nauczę ale Weronice, tej niepełnosprawnej chyba nigdy tego nie wytłumaczę
. Wiem, że jest sporo trujących roślin ale owoce bywają kuszące dla dzieci.
Lucynko właściwie późny start mnie nie martwi ale jakoś nie przekonuje mnie ten pomysł. Wybacz
.Pisałam Marysi, że chyba jednak wolę coś co nie kwitnie . Poza tym ketmia to chyba lubi przymarzać ? Ależ wybredna jestem
. Takie cudeńka mi proponujecie a ja mam opory
.
Kasiu otóż to ! Tego toksycznego charakteru cisów się obawiam, chociaż bukszpan też podobno jest trujący ale nie tak bardzo jak cis. Co do ketmii to pisałam Marysiu i Lucynce, że nie do końca chyba tego chcę. No zobaczymy, czasu do namysłu mam sporo
.
Zuza o trzmielinie nie pomyślałam bo ona to chyba raczej na obwódkę się nadaje. Nie widziałam metrowych trzmielin
Zuza- sweetdaisy dobrze, że dotarłaś, zapraszam
Marysiu tak, to jest miejsce nasłonecznione a bynajmniej teraz póki drzew jeszcze nie ma
Moniko cisów to ja się boję ze względu na te trujące owoce
Lucynko właściwie późny start mnie nie martwi ale jakoś nie przekonuje mnie ten pomysł. Wybacz
Kasiu otóż to ! Tego toksycznego charakteru cisów się obawiam, chociaż bukszpan też podobno jest trujący ale nie tak bardzo jak cis. Co do ketmii to pisałam Marysiu i Lucynce, że nie do końca chyba tego chcę. No zobaczymy, czasu do namysłu mam sporo
- Alania

Ewelinko, więc możesz kupić cisy Hilli - ta odmiana nie owocuje. Mam z nich żywopłot przed domem - specjalnie kupiony, żeby nie było owoców
Mam te cisy już kilka lat - mają śliczną zieleń, piękne są. Akurat przed domem wybrałam specjalnie te, bo chciałam nieowocujące i mocno ciemnozielone.
- iwwa

- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Ewelinko, witaj
Ale gnasz do przodu, ledwo Cię dogoniłam
Ogrodowe, letnie wspomnienia, cudne! Jakie fajne zdjątka powkleiałaś , takie inne i domu też
Mnogoś i kolorowość roślin u Ciebie, to skarb. Pieknie się ogląda takie zdjęcia.
Mimo, że opinia Twoja jest raczej słaba, to muszę Ci się pochwalić, bo aksamitkę białą i ja zakupiłam w tym roku
Lubię aksamitki i mam nadzieję, że z tej będę zadowolona.
Przeważnie jak kwiaty przekwitają nie są urodziwe, cóż się dziwić aksamitce ?
Plany zakupu działki - super, trzymam kciuki, oby transakcja przebiegła szybko i bezproblemowo
Ale gnasz do przodu, ledwo Cię dogoniłam
Ogrodowe, letnie wspomnienia, cudne! Jakie fajne zdjątka powkleiałaś , takie inne i domu też
Mnogoś i kolorowość roślin u Ciebie, to skarb. Pieknie się ogląda takie zdjęcia.
Mimo, że opinia Twoja jest raczej słaba, to muszę Ci się pochwalić, bo aksamitkę białą i ja zakupiłam w tym roku
Lubię aksamitki i mam nadzieję, że z tej będę zadowolona.
Przeważnie jak kwiaty przekwitają nie są urodziwe, cóż się dziwić aksamitce ?
Plany zakupu działki - super, trzymam kciuki, oby transakcja przebiegła szybko i bezproblemowo
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Moniko i to jest już lepszy pomysł
. Jeszcze nie wiem na co się zdecyduję bo to tylko głośne rozmysły na razie
.Ja tu już gdybam a jeszcze działka nie jest kupiona
.
Asiu nie wiem czemu ciągle mam wrażenie, że Iwona jesteś
. Mam nadzieję, że nigdzie tak nie napisałam do Ciebie
. Ogólnie będziesz zadowolona z tej aksamitki a jak będzie przekwitać to najwyżej przymkniesz oko
. Wspominki są teraz bardzo potrzebne bo zima nadal trzyma i nie wiadomo kiedy puści. Z wyglądu domu nie do końca jestem zadowolona
. Dach trochę spaprali i będziemy myśleli co tu robić z tym wszystkim dalej. Drzwi do wymiany, chodnik też pasowałoby jakiś inny. Elewacja też nam coś pęka i ogólnie jeszcze sporo kasy trzeba wsadzić w staruszka
. No cóż, ale mieszkać się da
.
Asiu nie wiem czemu ciągle mam wrażenie, że Iwona jesteś
- Alania

Planować zawsze można i nawet trzeba

- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewelinko mam kawałek żywopłotu z hibiskusa, masz rację, że niespecjalnie urodziwy.
Cisy są piękne i można zrobić żywopłot z męskich odmian, które nie mają czerwonych osnówek wabiących dzieci. Mam kilkadziesiąt cisów, są dość kosztowne, ale można kupić małe i powoli formować żywopłot. Moje maluchy przez pięć lat z 25-30 cm, urosły na ponad metr. Teraz tnę tylko z szerokości, bo potrzebuję wyższy żywopłot, żeby zasłonił siatkę. Mam też z choiny kanadyjskiej przy tarasie. Bardzo szybko rośnie i też łatwo go formować. Grabowy też jest piękny i można w nadleśnictwach kupić tanio sadzonki. Trudny wybór przed tobą. 
- iwwa

- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Ewuniu i to jest najważniejsze ! Reszta się sama ułoży, doklei ;) i będzie fajnie ! Nic się nie martw. Kasa, rzecz nabyta, raz jest raz nie ma , ale też nie ma się co zrażać. Ważne, żeby krok po kroczku realizować swoje cele. Tego Ci- Wam życzę !ewelkacha88 pisze: . Dach trochę spaprali i będziemy myśleli co tu robić z tym wszystkim dalej. Drzwi do wymiany, chodnik też pasowałoby jakiś inny. Elewacja też nam coś pęka i ogólnie jeszcze sporo kasy trzeba wsadzić w staruszka. No cóż, ale mieszkać się da
.
Wiesz, że chyba ta "iwwa" to myli i chcesz bym była Iwoną
Wracając do aksamitek, to mam taki patent, że nie pozwalam im za mocno przekwitać i obrywam kwiatostany - pięknie się rozrastają i tworzą nowe pączki
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- Zuzia111

- Od: 13 paź 2016, o 16:43
-
rikkuu
- 200p

- Od: 26 gru 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Łoo matko, u ciebie Zuzia wyrosły jakieś trzmielinowe potwory
one mają jakieś podpory?
Ula