Już pierwsze wysiewy poczyniłaś, a ja nadal jestem w lesie. Nic mi się nie chce
Ogród zielonej
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Soniu Ty też masz chyba dosyć zimy ... Mnie już powoli denerwuje
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sonia, jak tylko zaspy śniegowe opadną to zrobię zdjęcie swojego hortensjowego drapaka i wstawię u siebie.. tylko muszę go wrzucić pomiędzy zdjęcia róz żeby nie straszył bardzo
U mnie póki co wysiana Kobea. Maż posiał pikantną papryczkę - podobno może wschodzić nawet miesiąc
Od kiedy posiał (nawet nie minął tydzień) codziennie chodzi i zagląda - to się dopiero nazywa nauka cierpliwości 
U mnie póki co wysiana Kobea. Maż posiał pikantną papryczkę - podobno może wschodzić nawet miesiąc
- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Dziewczynki
cierpliwość nie ma nic wspólnego z rozsądkiem ...to, że kupujemy pod wpływem impulsu, siejemy by przyspieszyć wiosnę
i niekoniecznie zgodnie z kalendarzem siewu to raczej niezbyt rozsądne
, ale tak mamy
Cierpliwość moim zdaniem to czekanie na kwiat, owoc często i cały rok, nie kończące się odchwaszczanie, podlewanie, zapobieganie chorobom...itp. Przyznacie, że nie lada cierpliwości trzeba by doczekać od nasionka do rośliny ...czyż nie
Cierpliwość moim zdaniem to czekanie na kwiat, owoc często i cały rok, nie kończące się odchwaszczanie, podlewanie, zapobieganie chorobom...itp. Przyznacie, że nie lada cierpliwości trzeba by doczekać od nasionka do rośliny ...czyż nie
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety, mam tak samo.Aguss85 pisze: Miałam pogrupowane nasionka, co w lutym siać, co w marcu, a jak przyszło co do czego i ziemia czekała już w kuwetkach, to beztrosko złapałam wszystko, co mi jeszcze w oko wpadło
- juni

- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Aniu Lady-r ja tnę, jak zrobi się na tyle ciepło, że nie marznę w ogrodzie. Mam kilkanaście do cięcia, więc trochę to trwa.
Aniu Annes 77 Mrozi dość mocno, a zapowiadają dla moich rejonów ponad 15 stopni. Zima nie odpuszcza. Perowskii nie wykopuj, czasem od korzenia w kolejnym roku wypuści.
Mnie już głowa boli od myślenia, jak ciąć duże hortensje.
Na razie wysiałam tylko trawy, resztę planuję dopiero na początku marca. Werbeny już nie sieję, może kilka nasion Rigidy, żeby zakwitła wcześniej na różance.
Aniu Anna11 dziękuję,
też jestem niecierpliwa, a to czasem niedobrze, bo rośliny nie zawsze żyją wg schematów teoretycznych.
Przemku myślę, że nie tylko w kwietniu, ale nawet w maju. Trawy i niektóre byliny późno ruszają. Hortensje Bobo też w ubiegłym roku dopiero w maju się zazieleniły, a już je spisałam na straty.
Aga u mnie jeszcze dużo śniegu leży na rabatach, to trochę spokojniejsza jestem. Nie znaczy to, że strat nie będzie.
Podglądam cię w wątkach tematycznych, szalejesz z wysiewami. To takie miłe zajęcie, jak w ogrodzie nie da się pracować.
Małgosiu u mnie też mrozi i sypie, może to dobrze, bo potem już tylko ładna wiosna nas zaskoczy.
Seba już rzeczywiście mam dość zimy. Ogólnie jestem ciepłolubna, a od kiedy mam ogród, to zima mi niepotrzebna. Mogłaby trwać jeden miesiąc.
Odpocząłeś w ciepłych krajach, to teraz bierz się do wysiewów.
Sabinko motywuj M do doglądania wysianyych, niech czuje się dowartościowany. Papryczki na pewno się udadzą wyjątkowo, M są skrupulatni, a nie szaleni, jak my.
Mnie bardzo się podobają zdjęcia pięknych roślin. Ogród to też mniej spektakularne widoki, więc marna hortensja ma takie samo prawo do zaistnienia w wątku, jak najpiękniejsza róża.
Ewuniu masz rację, nasze dziwaczne,
zachowania nie są rozsądne, ale jakie ekscytujące.
Codzienne podglądanie, czy już kiełkuje, a potem załamywanie rąk, bo się rośliny wyciągają, albo całkiem marnieją.
Lucynko wszystkie tak mamy. Miałam niczego nie siać przed marcem.
Teraz usprawiedliwiam się, że nie mam pojęcia jak skiełkują podarowane nasiona.
Beatko myślę, że tak. Hortensje na pniu są z reguły gorzej odżywione niż wielopniowe. W tym roku na pewno pięknie zakwitnie. Chcesz ją prowadzić na takim pniu, czy wyższym.
W lipcu zaczynają hortensje i już dominują w moim ogrodzie.

Dobrego wieczoru,
M się dobija do komputera.
Aniu Annes 77 Mrozi dość mocno, a zapowiadają dla moich rejonów ponad 15 stopni. Zima nie odpuszcza. Perowskii nie wykopuj, czasem od korzenia w kolejnym roku wypuści.
Aniu Anna11 dziękuję,
Przemku myślę, że nie tylko w kwietniu, ale nawet w maju. Trawy i niektóre byliny późno ruszają. Hortensje Bobo też w ubiegłym roku dopiero w maju się zazieleniły, a już je spisałam na straty.
Aga u mnie jeszcze dużo śniegu leży na rabatach, to trochę spokojniejsza jestem. Nie znaczy to, że strat nie będzie.
Małgosiu u mnie też mrozi i sypie, może to dobrze, bo potem już tylko ładna wiosna nas zaskoczy.
Seba już rzeczywiście mam dość zimy. Ogólnie jestem ciepłolubna, a od kiedy mam ogród, to zima mi niepotrzebna. Mogłaby trwać jeden miesiąc.
Sabinko motywuj M do doglądania wysianyych, niech czuje się dowartościowany. Papryczki na pewno się udadzą wyjątkowo, M są skrupulatni, a nie szaleni, jak my.
Ewuniu masz rację, nasze dziwaczne,
Lucynko wszystkie tak mamy. Miałam niczego nie siać przed marcem.
Beatko myślę, że tak. Hortensje na pniu są z reguły gorzej odżywione niż wielopniowe. W tym roku na pewno pięknie zakwitnie. Chcesz ją prowadzić na takim pniu, czy wyższym.
W lipcu zaczynają hortensje i już dominują w moim ogrodzie.

Dobrego wieczoru,
- juni

- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Na takim pniu wystarczy.Obciąć,zasilać i czekać.cyma2704 pisze:
Beatko myślę, że tak. Hortensje na pniu są z reguły gorzej odżywione niż wielopniowe. W tym roku na pewno pięknie zakwitnie. Chcesz ją prowadzić na takim pniu, czy wyższym.?
Widziałam w szkółce właśnie taką z trzema gałązkami kwitnącymi za 70zł.
- cyma2704

Beatko myślę, że powinnaś dać jej patyk usztywniający, bo z kwiatami będzie się wyginać i może uszkodzić korzenie. Wszystkie pędy przytnij nad drugim oczkiem, ładnie się zagęści i korona będzie bardziej okrągła. 
- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Soniu, ależ te twoje hortensje
nie mam słów... Ciekawe czy te moje mini mini z ubiegłego roku dały radę tym mrozom
Niby je okryłam, ale one były takie malutkie
I znowu powód do zmartwienia 
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Soniu trawy już siejesz? Pora na nie? Ja jeszcze z nich nic nie wysiałam.Za to coś z jednorocznych i bylin np. szłwie omączoną.Powschodziła. Może w tym roku posadzę ją wcześniej.
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Pinky do Pink Diamond bardzo podobne, ale wygląda na to, że ja Pinky Vinky nie mam
Pomyłeczka ze szkółki ....Ale co ja mam? I się przyznam, że wiele hortensji jest tak podobna do siebie, że nie rozróżniam. Jedynie Anabell chyba ma większe szanse na rozpoznanie przeze mnie i Levana.
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu mam nadzieję, że jak w tym sezonie przyłożę się do podlewania swoich hortensji, to choć w połowie będą takie fantastyczne jak Twoje. Ba! Co ja wygaduję?! Choć zaczną podążać we właściwym kierunku. 
- cyma2704

Dwa dni cieszyłam się wnusiem,
który podzielił się ze mną katarem. W nocy było ponad 10 stopni mrozu, a jeszcze wieje dokuczliwy wiatr. Na dworze słońce, aż w oczy razi, a ja siedzę w domu.
Ewuś twoje hortensje po pięciu latach będą na pewno też okazałe. Powinnaś posadzić więcej bukietowych, będą niezawodne. Może uda się z patykami.
Alu wymieniłam się z dziewczynami nasionami, więc stwierdziłam, że muszę sprawdzić kiełkowanie nowych nabytków.
Podpowiedziały mi, że Purple Majesty należy już siać, żeby zdążyła zakwitnąć, więc dziś chyba więcej nasion znajdzie się w ziemi. Nie kuś, bo miałam szałwię siać dopiero w marcu.
Małgosiu na żywo łatwiej odróżnić hortensje. Na zdjęciach nie umiem rozpoznawać.
Pinki Vinki ma bardziej smukłe kwiatostany i trochę inny układ kwiatów płonnych, niż Pink Diamond. Anabelle to zupełnie inny kwiat, jak pompon. Bukietówki wszystkie mają, mniej lub bardziej, stożkowe kwiaty, Levana ma jednak wybitnie inne płatki.
Aniu bywasz często na działce, to przypilnujesz hortensji. Te które mają dużą konkurencję ze strony innych roślin, zasil dodatkowo. Trochę zakwasić glebę i podlewać, na pewno pokażą na co je stać.
Ja w porównaniu z innymi roślinami, poświęcam im niewiele uwagi.
W sierpniu róże mimo upałów jeszcze kwitły.

Ewuś twoje hortensje po pięciu latach będą na pewno też okazałe. Powinnaś posadzić więcej bukietowych, będą niezawodne. Może uda się z patykami.
Alu wymieniłam się z dziewczynami nasionami, więc stwierdziłam, że muszę sprawdzić kiełkowanie nowych nabytków.
Małgosiu na żywo łatwiej odróżnić hortensje. Na zdjęciach nie umiem rozpoznawać.
Aniu bywasz często na działce, to przypilnujesz hortensji. Te które mają dużą konkurencję ze strony innych roślin, zasil dodatkowo. Trochę zakwasić glebę i podlewać, na pewno pokażą na co je stać.
W sierpniu róże mimo upałów jeszcze kwitły.

- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Soniu
. Kataru nie zazdroszczę a pogoda jest teraz straszna. Wiatr jest bardzo zimny i aż strach wychodzić
. Róże bardzo ładne, zwlaszcza Artemis
. Ciągle zachwycam się Twoimi hortensjami
. To taka wizytówka Twojego ogrodu. Pozdrawiam
.
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Soniu dawno u ciebie nie byłam,nadziwić się więc nie mogę,jak wszystko urosło i wypiękniało
I wcale nie jest za kolorowo
Jest w sam raz ,tak,że z ogrodu wyjść się nie chce.No hortensje giganty,po prostu szał
Łan Perovskii mnie też urzekł,miałam ją kiedyś,ale nie przezimowała.Pięknie,pedantycznie czysto,wychodzę zawstydzona 
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3