Papryka do gruntu. Część 6
- Carmelka00
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lut 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 6
Ooo dziękuję
no to zobaczymy co u mnie z tego wszystkiego da
na razie czekam aby w ogóle wykiełkowały 
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Jak będą miały ciepełko i młodzieżowy wiek nasiona to Ci wykiełkują bez problemów. 
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
ogrodnikKP
- 50p

- Od: 2 lut 2017, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam doświadczenie w uprawie papryki. Jaka wg was jest najlepsza odmiana ?
Czy mógłbyś bliżej określić owe ciepełko?Faworyt pisze:Jak będą miały ciepełko
Tak operuje u mnie słońce w marcu ok południa, widok z okna od zachodu.Pozdrawiam Józef
Papryka nocą wymaga temperatury w okolicach 18st. Do kiełkowania pewnie i jeszcze ciut więcej przydałoby się...
Pomyśl nad budową growboxa
Pomyśl nad budową growboxa
- Carmelka00

Czy po skiełkowaniu trzymać je nadal w cieple? czy wynieść do chłodniejszego? ja w domu mam przeciętnie 22 stopnie
ciepłolubna jestem 
- Mirek19
- 1000p

- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
? Po wschodach temperaturę należy różnicować w następujący sposób:
? 16-18oC w nocy,
? 20-22oC w dni pochmurne i podczas doświetlania,
? 22-25oC w dni słoneczne.
? 16-18oC w nocy,
? 20-22oC w dni pochmurne i podczas doświetlania,
? 22-25oC w dni słoneczne.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
A jaką temperaturę zastosować do kiełkowania? Pytam, bo jestem w stanie zapewnić temperaturę płynnie regulowaną od +16 do + 36*C. W tej chwili jestem w trakcie konstruowania sztucznego, 3 polowego podgrzewanego parapetu z temperaturą sterowaną trzema regulatorami RT 2.Mirek19 pisze:Po wschodach
Temperatury po wschodach sobie zapisałem, i będą uwzględnione w moim projekcie jako instrukcja grzania.
Pozdrawiam Józef
- Mirek19
- 1000p

- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Optymalna temperatura podczas wschodów wynosi 25-27°C,
po rozłożeniu liścieni przez siewki 21°C.
W czasie kiełkowania musi być zachowana wysoka wilgotność podłoża.
po rozłożeniu liścieni przez siewki 21°C.
W czasie kiełkowania musi być zachowana wysoka wilgotność podłoża.
Pozdrawiam, Mirek
- Carmelka00

OOoo cieszę się ,że u mnie wszystko kiełkuje jak szalone i to bez skomplikowanych dodatków
tylko parapet 
Dzięki Mirek19 też zapisane.
W zeszłym roku wykonałem taki mały parapet doświadczalny, który u mnie zdał egzamin.
Ale w tym roku dojdą papryki więc robię nowy ale już na cały parapet

do siatki będą zamocowane trzy kable grzejne a na wierzch cienka 0,2 mm blacha aluminiowa. Tym sposobem temperatura i wilgotność pod tymi przykrywkami i miniszklarenkami (tymi czarnymi) będzie zapewniona.
Ale w tym roku dojdą papryki więc robię nowy ale już na cały parapet
do siatki będą zamocowane trzy kable grzejne a na wierzch cienka 0,2 mm blacha aluminiowa. Tym sposobem temperatura i wilgotność pod tymi przykrywkami i miniszklarenkami (tymi czarnymi) będzie zapewniona.Pozdrawiam Józef
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
ogrodnikKP
Nie ma jednej idealnej odmiany papryki podobnie jak pomidora dla przykładu.Gdyby tak było firmy nasienne by upadły.Jest wiele odmian różniących się smakiem,kształtem,kolorem,grubością ścianki.Powodzenie uprawy w gruncie zależy od zaspokojenia potrzeb pokarmowych i pogody.W tym wątku znajdziesz polecane przez ogrodników odmiany.Poczytaj i wybierz odpowiadające twoim wymaganiom i przeznaczeniem owoców.
Joze1802
Zanim wybudowałem własny dom,przez dwa lata kwaterowałem u teściów,gdzie był piec kuchenny-kaflowy jak to kiedyś bywało.Paprykę siałem do drewnianych skrzynek i umieszczałem ją na kaflach podkładając pod spód cegły szamotowe dodatkowo aby przez jakiś czas jeszcze oddawały w nocy ciepło.Teraz sieję do takich balkonówek:

Do czasu wschodów siedzą na kaloryferze gdzie mają temperaturę w granicach 25 stopni.Po wzejściu wędrują na parapet gdzie przebywają do czasu pikowania w temperaturze ok.18 stopni.
Mam szklarenkę gdzie przepikowane rośliny mieszkają do czasu wysadzenia w grunt.Z temperatura jest tam różnie,trochę cierpi jak nocami jest chłodniej lub są przymrozki w tym okresie.Papryka jest rośliną ciepłolubną,ale jakoś udaje mi się wyprodukować zdrową i ładną rozsadę

Nie ma jednej idealnej odmiany papryki podobnie jak pomidora dla przykładu.Gdyby tak było firmy nasienne by upadły.Jest wiele odmian różniących się smakiem,kształtem,kolorem,grubością ścianki.Powodzenie uprawy w gruncie zależy od zaspokojenia potrzeb pokarmowych i pogody.W tym wątku znajdziesz polecane przez ogrodników odmiany.Poczytaj i wybierz odpowiadające twoim wymaganiom i przeznaczeniem owoców.
Joze1802
Zanim wybudowałem własny dom,przez dwa lata kwaterowałem u teściów,gdzie był piec kuchenny-kaflowy jak to kiedyś bywało.Paprykę siałem do drewnianych skrzynek i umieszczałem ją na kaflach podkładając pod spód cegły szamotowe dodatkowo aby przez jakiś czas jeszcze oddawały w nocy ciepło.Teraz sieję do takich balkonówek:

Do czasu wschodów siedzą na kaloryferze gdzie mają temperaturę w granicach 25 stopni.Po wzejściu wędrują na parapet gdzie przebywają do czasu pikowania w temperaturze ok.18 stopni.
Mam szklarenkę gdzie przepikowane rośliny mieszkają do czasu wysadzenia w grunt.Z temperatura jest tam różnie,trochę cierpi jak nocami jest chłodniej lub są przymrozki w tym okresie.Papryka jest rośliną ciepłolubną,ale jakoś udaje mi się wyprodukować zdrową i ładną rozsadę

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- jeszcze
- 1000p

- Od: 22 sty 2017, o 18:38
U mnie podobna skrzynka z paprykami stoi na podgrzewanej podłodze w łazience, jak powschodzą pójdzie pod okno dachowe. Pewnie trochę podoświetlam.
Iza
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
A ja w tym sezonie postanowiłam kupić nasiona po prostu w markecie .
I tak dzisiaj kupiłam następujące odmiany Robertina, Zorza, Rewia, Marta Polka . Poza Zorzą , która jest z firmy Polan pozostałe są "od Legutki" Płaciłam za paczkę ok 1,5 zł
PD Kupiłam też ogórki Octopus i Julian.
I tak dzisiaj kupiłam następujące odmiany Robertina, Zorza, Rewia, Marta Polka . Poza Zorzą , która jest z firmy Polan pozostałe są "od Legutki" Płaciłam za paczkę ok 1,5 zł
PD Kupiłam też ogórki Octopus i Julian.
No wiesz, mój piec ma tylko 2,3 m wysokości, co dla mnie komfortowe by nie było a jeszcze skakanie po drabinie przy moim stanie zdrowia.
Jestem na emeryturze czas mam nie ograniczony i to jeszcze w zimie, gdzie nuda człowieka dobija, więc z nudów wymyślam sobie różne usprawnienia czy też ułatwienia. Przy moim patencie mam całkowitą kontrolę nad rozsadą, nawet sobie sprawiłem armatkę wodną do podlewania. 

Faworyt tak przy okazji, zdając się na Twoje doświadczenie w temacie papryk, to kiedy wysiewać nasionka papryk do uprawy gruntowej?

Faworyt tak przy okazji, zdając się na Twoje doświadczenie w temacie papryk, to kiedy wysiewać nasionka papryk do uprawy gruntowej?
Pozdrawiam Józef