Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lut 2006, o 10:52
Kompost
Pragnę dodać od siebie ,gdy posadziłam koło pryzmy kompostowej kilka dużych sadzonek symphytum efekt rozkladu ZAWARTOŚCI PRYZMY kompostowej został znacznie przyśpieszony.Pojawiło się znacznie więcej dżdzownic, po prostu one żywokost uwielbiają i świetnie się rozmnażają.
Pryzma kompostowa powinna byc osłonięta od wiatru w cieniu i zawsze lekko wilgotna.Pozdrowienia dla wszystkich tworzących kompost. Ewa.
Pryzma kompostowa powinna byc osłonięta od wiatru w cieniu i zawsze lekko wilgotna.Pozdrowienia dla wszystkich tworzących kompost. Ewa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja kompost daję zawsze w rowki sadząc pomidory i paprykę. Na efekty nie trzeba długo czekać. Wyczytalem, że pod rabaty kwiatowe należy dawać 2 do 4 litrów kompostu na m², warzywa 4-6 litrów na m², a pod drzewa i krzewy wystarczy 1 litr. Zastanawiam się jednak czy to nie za mało?

Jesteś pewna. Wydaje mi się, że trzeba lekko wymieszać z ziemią...aniawoj pisze:... Przy czym kompostu nie należy oczywiście przykopywać...

Pozdrawiam Andrzej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kompost „dochodzi” w kompostowniku. Jak "dojrzeje" trzeba go natychmiast zużyć czyli rozsypać ... Przeczytaj wszystkie wiadomości w tym temacie. Na stronie 1 tego tematu napisałem m.in. "...Należy pamiętać, że wartościowego kompostu nie należy zbyt długo przechowywać, gdyż postępująca mineralizacja powoduje, że zawartość składników odżywczych stopniowo maleje..."
Pozdrawiam Andrzej.