Ooo no właśnie miałam się spytać czy dobrze zrobiłam ,że te kupne wsadziłam już do donic z ziemią i przypomniało mi się ,że mam jeszcze kilka takich kupnych dali i lilii i jutro zaraz też je wsadzę do doniczek
Carmelka00 pisze:Ninia a te postrzępione będziesz miała pierwszy raz? pytam bo jestem ciekawa jak wschodzą, ja zakupiłam je w tym roku, już posiałam i czekam na wyniki
Tak, będę miała pierwszy raz. Jeszcze nie siałam - jutro lub w piątek się biorę za nie (nasiona Legutko).
Właśnie rozpakowałam dalie i lilie z biedronki, zakupione w listopadzie dalie zasuszone a lilia nie dość ,że zasuszona to lekko nadpleśniała , wpakowałam to do doniczek może coś się jeszcze uratuje
No właśnie! W biedronce jesienią widziałam byliny i cebule wiosenne. Czyli te, których nie sprzedali wiosną. Takich cebul nie należy kupować! Biedronka liczyła, że ktoś nieświadomy za to chwyci! Wszystkie rośliny były albo spleśniałe, albo suche. Pamiętaj Carmelko! Wiosną kupujemy cebule wiosenne (lilie, mieczyki, dalie), jesienią jesienne (krokusy, tulipany, narcyzy)!
Carmelka00 pisze:Właśnie rozpakowałam dalie i lilie z biedronki, zakupione w listopadzie dalie zasuszone a lilia nie dość ,że zasuszona to lekko nadpleśniała , wpakowałam to do doniczek może coś się jeszcze uratuje
Trzeba było posadzić w listopadzie przynajmniej do doniczek i nie czekać aż do teraz. Może jeszcze wtedy coś by z tego wyrosło.
Już zamówiłam Lilie u p.Pajdy :)Miał nawet Lilie apricot fudge w przystępnej cenie Rok temu byłam zadowolona z cebul od niego , były duże , zgodne z opisem
Zrobiłam przegląd okolicznych sklepów i u mnie na razie: Tesco - nic, Biedronka - trochę nasion pospolitych, chyba tych samych co w latach poprzednich, Auchan - skromniutko (choć już można dostać ciekawe odmiany kwiatów i warzyw) ale oni na pewno niebawem ruszą z pełną ofertą, Leroy Merlin - bardzo skromnie.
Dzisiaj byłam w Nowej Hucie w Leroy Merlin wybór nasion jak przed miesiącem:)
Byłam w Castoramie przy Pilotów też nic ciekawego nie znalazłam ,te same nasiona były w styczniu