Zgadzam się w 100-tu procentach. Zawsze stosuję podłoże uniwersalne, sprawdzone, dobre jakościowo i dodaję komponenty mineralne. Raz więcej, raz mniej. Ważne jest to, żeby podłoże było niezbyt żyzne i przepuszczalne, żeby szybko przesychało.Kobylak pisze:Pewnie z 99% uprawianych u nas roślin jak i warzyw lubi lekko kwaśne podłoże i takie też jest sprzedawane jako ziemia uniwersalna, do wysiewów, czy kwiatowa. Jeśli podłoże byłoby przeznaczone do roślin wymagających innego, byłoby to z pewnością zaznaczone. Nie trzeba kupować podłoża dedykowanego do kaktusów, bo poza dodatkiem śladowych ilości rozluźniaczy niczym się nie różni od uniwersalnego/do kwiatów.
Natomiast nie polecam samego torfu, który jest często spotykanym podłożem produkcyjnym. Problem tkwi w jego wysychaniu- gdy schnie na wiór, kurczy się i może uszkodzić drobne korzenie z włośnikami, z kolei nawodniony powoli przesycha a wilgoć utrzymuje się najdłużej w środku korzeni. Mocno suchy nie wchłania wody, która przy podlewaniu "przelatuje" prze torf. Można namoczyć doniczkę, lub doniczki, gdy ma się kilka roślin, przy dużych kolekcjach to jest trudne.

najlepsze jest to, że za czorta nie znam nazw swoich "kłujących dzieci", kupuję je na wyprzedażach w marketach a rosną jak ta lala
 najlepsze jest to, że za czorta nie znam nazw swoich "kłujących dzieci", kupuję je na wyprzedażach w marketach a rosną jak ta lala   
   z góry i z dołu dziękuję za podzielenie się wiedzą
  z góry i z dołu dziękuję za podzielenie się wiedzą 

ja tam nie wiem, jaki ma skład - napisane jak wół, że do kaktusów to kupiłam, posadziłam no i są. Żywe. Nie padnięte.
  ja tam nie wiem, jaki ma skład - napisane jak wół, że do kaktusów to kupiłam, posadziłam no i są. Żywe. Nie padnięte.   w sumie już dawno ich nie przesadzałam - jak kupię jakiś egzemplarz to go po prostu wtedy przekładam do nowej ziemi i doniczki i tak już zostaje
 w sumie już dawno ich nie przesadzałam - jak kupię jakiś egzemplarz to go po prostu wtedy przekładam do nowej ziemi i doniczki i tak już zostaje