Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Plamy nie znikną, a na grzyby to tylko preparat grzybobójczy. Na przędziorki najlepiej Envidor ew. Magus. Robisz dwa opryski, każdy w odstępie dokładnie 7 dni.
Co do stanowiska, storczyki do prawidłowego rozwoju potrzebują światła w takiej odległości od okna jest go około 10% co na parapecie, więc przestawienie storczyka w pobliżu okna to konieczność. Polecam na cały dzień postawić na parapecie termometr i zmierzyć temperaturę. Jeśli temperatura nocna nie będzie niższa, niż ok. 14 - 15 stopni, nic się nie powinno stać. U mnie w takiej temperaturze dobrze rosły, dopóki nie przestawiłem na inne stanowisko.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sylestia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 gru 2016, o 00:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aha ok. Dziękuje za rady. Zrobię tak jak powiedziałeś i zobaczymy co z tego wyniknie. :)
SyleStia
Bata
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2017, o 13:49

Post »

Witam!
Potrzebuje pomocy!!! ;:202 Moje biedactwo wygląda dość marnie i nie mam pojęcia co mu dolega. Dostałam go już z lekką skazą na liściu ale pomyślałam że mógł zostać uszkodzony podczas transportu. Niestety liść się rozwinął i wygląda jeszcze gorzej. Od środka widać jak by chciał wypuścić nowego liścia ale nie wiem czy coś z tego będzie. Wygląda mi to troszkę na jakiegoś grzyba ale pewności nie mam. Stoi w odosobnieniu bo boję się żeby nie przeszło na resztę. Podlewałam go wczoraj :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z góry dziękuje za pomoc :D
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
madzia198533
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 sty 2017, o 21:20

Post »

Witam. Mam problem z miltonia sunset. Nie wiem czy jest to jakas choroba wirusowa czy moze za duży nawiew powietrza był na nia skierowany. Mam ją dopiero 3 miesiące i nie jestem w stanie zidentyfikować przyczyny. Proszę o pomoc.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz coś więcej napisać o warunkach uprawy? O co chodzi z tym nawiewem?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
madzia198533
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jeśli chodzi o nawiew to mam wiatraczki które sa czasowo wlaczane. Trzymam go na wschodnim parapecie z innymi storczykami . Ale w zwiazku z pojawieniem sie tych plamek odizolowalam go w głąb pokoju. Zakupilam go juz przekwitnietego w markecie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A po co te wiatraczki - storczyki je nie potrzebują. Przestaw z powrotem na parapet - mniej światła może zaszkodzić.
Jak podlewasz? Jak często, jak długo moczysz w wodzie? Jaką temperaturę masz na parapecie?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
madzia198533
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

W zimie podlewam co około 2 tygodnie ponieważ patrząc po korzeniach wydaje mi sie że jest to dobry odstęp. Namaczam je teraz prze okolo 10 minut a przy phal patrze na korzenie aż beda nasiakniete. Używam wody deminarylizowanej albo przegotowanej. I co drugie podlewanie czyli w tym okresie raz w miesiacu stosuje nawóz.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli podlewanie w porządku, a co z temperaturą na parapecie - nie wietrzyłaś przypadkiem ostatnio?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
madzia198533
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Temperatura w nocy to okolo 17 stopni a w dzien do 21. Co do wietrzenia to czasami otwieram okno ale tylko uchylnie a nie na oscierz. Chociaż robie to rzadko zimą. Wilgotność jest między 40 przy włączonym kaloryferze a 60 przy wyłączonym. Do niektórych storczyków używam zamgławiacza ale do niego nie wiem czy można.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miltonia powinna mieć nawet ok 70%, więc zamgławiacz jest jak najbardziej potrzebny. Ważna uwaga - nie wolno kierować strumienia pary bezpośrednio na rośliny, gdyż bardzo łatwo mogą załapać chorobę grzybową. Druga sprawa, nawilżacza lepiej nie włączać przy temperaturze poniżej 20 stopni i najlepiej kierować się zasadą: wyższa temperatura powietrza = wyższa jego wilgotność.
Proponuję opryskać preparatem grzybobójczym i w miarę możliwości odseparować od innych roślin zachowując jednak jasne stanowisko. Oprysk najlepiej powtórzyć po tygodniu. Możesz też przy następnym podlewaniu również namoczyć w rozrobionym w tym samym preparacie. Potem obserwować czy ilość plam się zwiększa. Jak będziesz wietrzyć teraz zimą, to najlepiej na ten czas zabrać storczyki z parapetu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
madzia198533
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Rozumiem a czy topsin mógłby być czy muszę zakupić inny preparat?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że może być.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
madzia198533
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

W takim wypadku dziękuję za pomoc. będę go obserwowac i spryskam go i dam znać jakie robi postępy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”