Ja też co nie co posiałam i czekam.
Mój ogród, moja pasja cz.III
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród, moja pasja cz.III
Kasiu, jak tam Twoje wysiewy? Rosną?

- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam i dziękuje za wizytę dziewczyny
Mało siadam na forum, ale zaglądam.
Martuś Gunnara moja ma tylko same liście z matecznej i folie, jak mroziło do -19 był śnieg więc obawy nie mam.
a jak Twoja zabezpieczona ?
Lucynko nie mam pojęcia czy zwykła się tak zmutowała, czy taka będzie,,Okaże się jak zakwitną te moje wysiane, za rok
nasionka rosną i sa kolejne, niebawem relacja
Kasiu tu jest kwiat mojej wysianej, moja miała owoce więc zebrałam nasiona Lantany nie siałam, nasiona tylko wklep w ziemie i zraszaj,,Możesz je namoczyć w roztworze grzybobójczym.

Krysiu ja muszę siać by żyć.
liliowce różnie to zależy jak mocno są podsuszone ale już możesz ponieważ wsadzone do ziemi trochę czekasz aż ruszą
Karolinko zrobię zdjecia jaką teraz mam cudną zimę.
Mało siadam na forum, ale zaglądam.
Martuś Gunnara moja ma tylko same liście z matecznej i folie, jak mroziło do -19 był śnieg więc obawy nie mam.
Lucynko nie mam pojęcia czy zwykła się tak zmutowała, czy taka będzie,,Okaże się jak zakwitną te moje wysiane, za rok
nasionka rosną i sa kolejne, niebawem relacja
Kasiu tu jest kwiat mojej wysianej, moja miała owoce więc zebrałam nasiona Lantany nie siałam, nasiona tylko wklep w ziemie i zraszaj,,Możesz je namoczyć w roztworze grzybobójczym.

Krysiu ja muszę siać by żyć.
Karolinko zrobię zdjecia jaką teraz mam cudną zimę.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu ja aż tak "wyrywna " w siewach zimowych nie jestem jak Ty.
Przyjemności w tym okresie mam tak wiele ,że czasami nie wiem w co ręce wsadzić ale już zbieram się za przegląd nasion i te liliowcowe wrzucę do substratu kokosowego, dojdą tez inne czas tez na Iksję chińską i Łzawicę ogrodową.
Duże nasiona więc łatwa praca bo bez lupy ...
Czy kiełkowanie w perlicie to Twój świadomy wybór czy pierwsza próba ?
Ja swoje kiełkuję w woreczkach strunowych bo to wielka wygoda i mało miejsca zajmuje.
Przyjemności w tym okresie mam tak wiele ,że czasami nie wiem w co ręce wsadzić ale już zbieram się za przegląd nasion i te liliowcowe wrzucę do substratu kokosowego, dojdą tez inne czas tez na Iksję chińską i Łzawicę ogrodową.
Duże nasiona więc łatwa praca bo bez lupy ...
Czy kiełkowanie w perlicie to Twój świadomy wybór czy pierwsza próba ?
Ja swoje kiełkuję w woreczkach strunowych bo to wielka wygoda i mało miejsca zajmuje.
- Kasiula17

- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Witaj Kasiu ..jak widać i zima swój urok ma..pięknie się prezentuje ogród zimowa porą..dużo śniegu roślinki mają..to im ciepło
oby tylko szybko zima się skończyła i nadeszła ciepła wiosna a ruszymy z kopyta:)
-
plocczanka

Ty to masz zimę, Kasiu!
Moja zima taka bardziej oszczędna i niechętnie obdarowuje mnie śniegiem,
ale mimo wszystko troszkę tego białego leży.
A jak tam Twoje sieweczki? Rosną?
Moja zima taka bardziej oszczędna i niechętnie obdarowuje mnie śniegiem,
A jak tam Twoje sieweczki? Rosną?
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No Kasiu Ty to masz zimę
, ale Tobie nie straszna, masz tą oranżerię i w niej sobie szalejesz do woli, już siewki widać, ja liatrę wysiałam i na dwór wyniosłam, Twoja może w tym roku zakwitnie, tak wcześnie wysiana 
- matt55

- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Kontakt:
Oj tak zima ładna
Ja mam podobną zimę, zaspy po kolana ;D Wysiewy także ładne.
Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Kasiu melduję ,że i ja rozpoczęłam nowy sezon ...
W przezroczystych pojemnikach przygotowałam nasiona , opisałam i ... zalałam wodą z dodatkiem 3% wody utlenionej. Kilka z nich to próba kiełkowania a pozostałe to takie leniuchy
które długo się namyślają zanim kiełek zobaczę. Po kilku dniach moczenia wylądują w substracie kokosowym wymieszanym ze żwirkiem.
Wilgotność takiego podłoża rozpoznaję po kolorze przez folię woreczka, przy perlicie gubię się bo jest zbyt jasny a ja słabo widzę.
Zima w tym roku faktycznie piękna - świeże dostawy śniegu i lekki mróz ani roślinkom nie zaszkodzi, ani nam nie utrudnia życia.
Widok oczka wodnego z taflą wody miły dla oczu i temat odpowiedniej równowagi biologicznej wody pewnie jest Ci bliski. Czy nie drażnią Cię te ażurowe płyty betonowe ?
W przezroczystych pojemnikach przygotowałam nasiona , opisałam i ... zalałam wodą z dodatkiem 3% wody utlenionej. Kilka z nich to próba kiełkowania a pozostałe to takie leniuchy
Wilgotność takiego podłoża rozpoznaję po kolorze przez folię woreczka, przy perlicie gubię się bo jest zbyt jasny a ja słabo widzę.
Zima w tym roku faktycznie piękna - świeże dostawy śniegu i lekki mróz ani roślinkom nie zaszkodzi, ani nam nie utrudnia życia.
Widok oczka wodnego z taflą wody miły dla oczu i temat odpowiedniej równowagi biologicznej wody pewnie jest Ci bliski. Czy nie drażnią Cię te ażurowe płyty betonowe ?
- Kasiula17

Renatko do wiosny 54 dni to już z górki
Lucynko rosną rosną ale ze słoneczka mało to siedzą w chłodnym by się nie wyciągały
Iwonko może się uda i liatra zakwitnie, sprawdzę czy ma cechy matecznej czy będzie zwykła różowa
Krysiu oczko musi być tak obłożone, nie mam tam nic innego wyłożonego, kopany dół koparką i podeszła woda, nie mam tam foli a strasznie się zarywała ziemia
pomału to zarasta a ziemia mi się nie osuwa,Miało to być inaczej ale tak się ziemia osuwała że trzeba było wyłożyć ażur
Wiosenne wysiewy ja już mam i rosną pomału, oby do wiosny
Czosnek nadobny - Allium Carinatum Pulchellum

bratki

ostróżka

naparstnica rdzawa

Bulbine semibarbata

Biały pigwowiec

Lucynko rosną rosną ale ze słoneczka mało to siedzą w chłodnym by się nie wyciągały
Iwonko może się uda i liatra zakwitnie, sprawdzę czy ma cechy matecznej czy będzie zwykła różowa
Krysiu oczko musi być tak obłożone, nie mam tam nic innego wyłożonego, kopany dół koparką i podeszła woda, nie mam tam foli a strasznie się zarywała ziemia
Wiosenne wysiewy ja już mam i rosną pomału, oby do wiosny
Czosnek nadobny - Allium Carinatum Pulchellum

bratki

ostróżka

naparstnica rdzawa

Bulbine semibarbata

Biały pigwowiec

-
plocczanka

Uuuu! Kochana!
Ty już niemal wiosnę masz !
Powiadasz, że jeśli siewki siedzą w chłodzie, to się nie powyciągają?
A mają w tym chłodzie światło?
Powiadasz, że jeśli siewki siedzą w chłodzie, to się nie powyciągają?
A mają w tym chłodzie światło?
- Kasiula17

Maja okna więc jasno mają, chłód powoduje ze nie rosną szybko a nabierają siły, nawet 5C w nocy
- juni

- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Ja już się zaraziłam a tu śnieg zaczyna padać.christinkrysia pisze:Kasiu przez Ciebie to większość forumowiczek zaczyna wysiewy ... wiesz ... to zaraźliwa choroba .
Twoja zima bardzo ładna.
- Kasiula17

Jeżeli ma się więcej nasion lub dzieli na mniejsze po kilka sztuk, dlaczego nie próbować,,,
Tak sieje zawsze i czasami byliny kwitną mi tego samego roku,,,
Kochani jak nam się wyciągają sadzonki można je doświetlać ale to idzie w koszta
Można również przenosić je do chłodnego bylina nawet jak wschodzi to 4-5 C na plusie jej nie zaszkodzi a powstrzyma wyciąganie
Jednoroczne lepiej siać później
Tak sieje zawsze i czasami byliny kwitną mi tego samego roku,,,
Kochani jak nam się wyciągają sadzonki można je doświetlać ale to idzie w koszta
Można również przenosić je do chłodnego bylina nawet jak wschodzi to 4-5 C na plusie jej nie zaszkodzi a powstrzyma wyciąganie
Jednoroczne lepiej siać później
-
plocczanka

Nie mam chłodnego miejsca w domu, ale spróbować na działce mogę. Najwyżej zmarzną, ale przecież nie wysieję wszystkich nasion, tylko troszeczkę, na próbę.
Dziękuję, Kasiu.
Dziękuję, Kasiu.