Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Oj szkoda, że zdjęć nie będzie z cieplutkiego kraju :( Szczerze mówiąc troszkę na nie czekałam :D Uwielbiam podróże, cudze również, bo można pooglądać masę pięknych zdjęć. Może się uda odzyskać?
Ja swoją conicę muszę koniecznie przesadzić, póki jeszcze młoda. Mam nadzieję, że się przyjmie na nowym miejscu.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to juz w domu szkoda ,ze karta się uszkodziła i nie możemy podziwiać cudnych widoków.Jednak obie fotki proszą o jeszcze szczególnie ta druga ;:167 gdy za oknem biało i mroźno
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

A mój ciemiernik cuchnący padł .szkoda bo pięknie wyglądał .Muszę się za nim jeszcze gdzieś rozejrzeć , chyba że ty masz ładne odrosty to bym kupiła od ciebie .. Zdjęć z podróży mało ale się wygrzałeś i teraz możesz spokojnie czekać wiosny .,.
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Florianie,fajnie,ze odpocząłeś ,uwielbiam takie podróże,chociaż ostatnio coś siadłam na czterech literach i na razie nigdzie się nie wybieram , ;:306 ,ale piękne fotki przypominające moje wspomnienia chętnie się ogląda,zima u Ciebie piękna ,a rośliny zimozielone super stroją ogród,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Małgosiu, młoda 'Conica' powinna dać radę i się przyjąć po przesadzeniu. Moja ma już ponad 20 lat.
Uparcie próbowałem przenieść zdjęcia i kilkanaście się udało :tan Zatem grudniowych wojaży ciąg dalszy:
Bardzo spodobały mi się takie oto kwiatowe ogrodzenia w mieście:
Obrazek

Jadziu, Wasze prośby zostały wysłuchane, bo trochę zdjęć z podróży udało się odzyskać:
Nie tylko rośliny ale zwierzęta też chętnie pozowały :wink:
Obrazek

Janko, ciemierników cuchnących miałem dużo siewek. Zobaczymy, jak przetrwają zimę.
Wygrzewałem się nie tak obficie ale w porównaniu z naszą zimą to było całkiem przyjemnie 8-)
Obrazek

Marto, podróżowanie dobrze robi, by przewietrzyć umysł, ciało i popatrzeć na swoje podwórko i naszą rzeczywistość z dystansu. Tym razem mogłem inaczej doświadczyć świąt. I absolutnie nie brakowało mi niczego, co nam się z nimi kojarzy!
Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Florku szkoda zdjęć - tym bardziej, że tam jakiś fajny wodospad trochę było widać. Zapowiadało się bardzo ciekawie :D Ale ta lantana bardzo swojsko wygląda, tylko pewnie tam normalnie w gruncie rośnie jako krzak...
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Florianie
Muszę się jeszcze lepiej rozejrzeć po Twoim ogrodzie, ale kolekcja astrów już mnie powaliła.
Gdzie ja z moimi 40 - ma taksonami :oops:
Dalie i liliowce masz niesamowite :D
Mam parę pytań, ale nie wiem, jak to ugryźć, żeby nie popełnić faux pas :roll:
Czy kalina bodnateńska już kwitnie :?: A rośliny cebulowe wystawiają czubki :?:
Szkoda zdjęć z ciepłolubnej wyprawy, te wodospady pokazane na jednym z ocalałych są niesamowite :!:
edit Pooglądałam wnikliwiej zwłaszcza dalie.
Nie powiem - sporo powaliło mnie na kolana. Zastanawiam się jak Ty upychasz te tony karp w piwniczce ;:oj
Zwłaszcza powaliły ciemne i pastelowe :D
Myślę teraz o zdobyciu nowych, zapominając o byczych karpach w za ciepłej piwnicy ;:224
Przy okazji poproszę Cię kiedyś o identyfikację paru. :wink:
Zamiast ''Czarny Charakter'' omyłkowo nabyłam niską dalię białą o niesamowicie wielkich, pełnych kwiatach, jak talerze dosłownie. Nie wiem, czy to nie ''Snowbund'' :?:
Ale słabo się znam na nazwach.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Kwiatowe ogrodzenie jest bardzo efektowne, tylko że system podlewania jest zdaje się wielce skomplikowany.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Bardzo fajne to kwiatowe ogrodzenie ;:138 . Ludzie mają wspaniałe pomysły czasami ;:108 . Dobrze, że masz chociaż część zdjęć. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dziś uparcie zdjęcie po zdjęciu kopiowałem z aparatu na komputer. Trwało to wieki ale trochę zdjęć odzyskałem.
Wodospad był piękny, bo wpadał z wysokiego klifu wprost do morza.
Lantany tam, gdzie nie ma nigdy mrozu, rosną oczywiście w gruncie.
A to kolejne bardziej pospolite lub bardziej egzotyczne kwiatki:
Obrazek

Witaj Pelagio! Astry kocham, bo wydłużają sezon aż do końca listopada. Więc skrupulatnie dosadzam kolejne gatunki i odmiany. Wiosna i lato obronią się same przepychem flory; jesieni - zwłaszcza tej późnej - trzeba troszkę pomóc, wyszukując odpowiednie rośliny :idea:
Kaliny bodnanteńskiej już nie mam. Pokazałem pąki kaliny praskiej. Obawiam się, że mrozy były zbyt silne i nie zakwitnie.
Nie, cebulki nie pokazały kiełek (na szczęście).
Dalii faktycznie mam kilkaset karp ale na pewno nie ma tego ani 0,5tony :;230 W piwniczce spokojnie się mieszczą wraz z wieloma innymi roślinami, jakie tam przechowuję.
Do swobodnej konwersacji zapraszam na pv. ;:173
Obrazek

Wandziu, nie sądzę, by podlanie tego roślinnego ogrodzenia było skomplikowane. Nawet łatwiej się podlewa niż glebę, bo nie trzeba się schylać :lol:
Obrazek

Tak, Ewelinko, kolejne zdjęcia dziś odzyskałem :tan .
Pomysłowość ludzka jest niespożyta i za każdym wyjazdem jestem zaskakiwany w temacie ogrodniczym ;:oj Małe palmy obsypane kamykami wulkanicznymi, a dalej białym kamieniem morskim pięknie wyglądały!
Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Widać że i tam są zielono zakręceni . Pomysły same przychodzą do głowy jak się chce upiększać ogród . Ten z pod palmy można powtórzyć w swoim ogrodzie , tez mam sporo kolorowych kamyków..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Florianie wspaniałe zdjęcia, super kolekcje posiadasz :) Mnie najbardziej podobały się liliowce ;:138 W tym roku tez zamierzam zakupić kilka odmian, bo nie mam żadnej :| Będę zaglądał i podziwiał :) :heja
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Florianie, tak szczerze, czy sam wykonujesz w ogrodzie wszystkie prace,czy masz pomocników ?
Tej zimy zastanawiam się,jak sobie usprawnić wiosenne prace.Przydałby mi się silny pan z glebogryzarką, do tego niezbyt drogi, i...oczywiście - wydajny. :;230
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janko, wszędzie gdzie byłem na Świecie znajdowałem ładne ogródki lub ogrody, nie mówiąc o dzikiej przyrodzie, bo ta jeszcze piękniejsza! Czasem można się czymś zainspirować :idea:
Przy niskich palmach na kwietniku rosły znane nam pelargonie:
Obrazek

Witaj Maniolku! Cieszę się, że podoba Ci się u mnie i znalazłeś coś dla siebie. Pewnie będę miał nadwyżki liliowców ale to dopiero pod koniec lata. A teraz lada dzień będę wysiewał liliowce, które uprawiam też z nasion.
Kolejne zwykłe pelargonie ale rosnące w gruncie w ciepłym kraju:
Obrazek

Lodziu, uprawiamy ogród wspólnie, całą rodziną 8-) Tak jest łatwiej, a że wszyscy lubią pracować w ogrodzie - nie ma z tym problemu. Nie mamy takich maszyn jak glebogryzarka, bo to za mały teren więc dajemy radę ręcznie kopać itp.
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ciekawe jaki mają smak takie banany prosto z drzewa z pewnością tak jak owoce .Muszą być bardzo smaczne.No widzisz Florianie jednak jakieś fotki udało ci się wyczarować z aparatu ;:180 U mnie znów dosypuje białego puchu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”