A tak trochę poważniej to mam pytanie, może trochę banalne, ale istotne.
Nie raz już myślałem o zakupie kalifornijek tylko nigdy nie miałem czasu żeby doczytać co i jak.
Jak już koleżanki zrobią swoje, jak trzeba będzie kompost spożytkować i nową pryzmę usypać to te dżdżownice wybieracie niemalże pojedynczo i przenosicie?
Możesz zrobić sito i je z grubsza przesiać (dobrze przerobiony kompost jest sypki, można go porównać do fusów z kawy), albo zwabiać je nowym jedzeniem aby opuściły przerobiony kompost.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia. "Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Jeżeli stosuje się tylko "sok" z dżdżownic to wystarczy przemyć wodą a to co spłynie użyć do podlewania. Jeszcze inna metoda rozdzielania pokazana jest na filmie https://www.youtube.com/watch?v=NG5blRivM4M .
Przed podaniem nowej strawy sprawdź jak poszło im z jedzeniem tamtej.Liście są ok,ale nie zawsze szybko przerobią,bywa różnie.Myślę,że resztki z jabłek,te lekko nadgniłe,poobijane, rozdrobnić widelcem - podać i przemieszać z podłożem choć trochę. Najlepsze są odpady kapustnych - stare liście kapusty,obierki z kalarepy czy listki z brokułów.Odpady należy drobno pokroić,aby przyspieszyć ich rozkład. Fusy z kawy rozkładają się długo co nie oznacza,abyś ich nie dawała,jednak zbyt szybko dżdżownic nie posilą.Możesz dodać odpady z torebek herbat zielarskich,same!,bez torebek.
To już zależy z czego torebka jest zrobiona, część używa plastiku, część papieru także można spokojnie wrzucać całe torebki po upewnieniu się że się nie topią przy próbie ognia .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia. "Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Spokojnie toldi, ja wczoraj zaglądałem do kompostownika i tylko podniosłem zamarzniętą warstwę liści na wierzchu a tam zaraz pod nią koleżanki jakby niby nic.
Co prawda opatuliłem kompostownik kartonami z boku i na wierzch też położyłem 1 karton tak na środek.Na górze pokrywa kompostownika z napadaną warstwą śniegu.I tyle.
Podobno ma być na dniach mała odwilż więc możesz naszykować jakąś porcję owocowo-warzywnych odpadów,odgarnąć i wrzucić.Taka porcja szybko się rozkłada dając sporo ciepła.
Witam
Chcę rozpoczną hodowlę tym małych zwierzątek ;)
Mam pytanko, bo dowiedziałem się (chyba), że jest kilka ras tych dżdżownic kalifornijskich.
Np. bursztynowa, Dendrobaena Veneta...
Jaka będzie najlepsza by produkować humus?
Wszystkie odmiany będą przerabiać odpadki na humus chociaż jak dla mnie to bardziej podobają mi się bursztynowe, ale chyba nie o to chodzi żeby je oglądać, chociaż ja tak robię
Zależy czy ta osoba ma swoje robale z zarejestrowanej hodowli (o to możesz podpytać), moje są z hodowli z atestem a mnożą się jak głupie (kupiłam przez alledrogo za ok 40zł za pobraniem).