Witam wszystkich odwiedzających ten ogród,miło,że jesteście ,na razie zimka ładna ,chociaż u mnie teraz mrozi jest -12 stopni,może nie będzie już większych mrozów,żeby nasze roślinki bezpiecznie przeżyły tą zimę .
Tereniu,jest jeszcze więcej piwonii w moim ogrodzie i są też te babcine ,one są dla mnie najważniejsze,ale wymyśliłyście z tą królową numer

ja tylko zwykły robotnik ogrodowy,ale ,ze wam daję radość to bardzo się cieszę ,oj mam w tym roku dużo złotka i też się z niego cieszę ,pozdrawiam
Aluś,fajnie,że i Ciebie zauroczyły piwonie,one są niepokonane,pozdrawiam
Marysiu,aż się serce moje raduje,że też tak myślisz,to prawda ,że ich spektakl jest krótki,ale niepowtarzalny ,a ponieważ mam dużo odmian to kwitną przez 2 miesiące,w tym roku znowu powinny zakwitnąć nowości,i znowu będziemy się zachwycać ,pozdrawiam
Irenko,tak kocham piwonie za wygląd ,za dotyk, za zapach,ich cudowne delikatne choć duże kwiaty o płatkach jak z jedwabiu potrafią oczarować ,pozdrawiam i czekam na spotkanie
Ewciu garden 11,jak to dobrze,że jest więcej miłośników piwonii,one są urocze,więc jak kwitną to biegam od jednej do drugiej i zanurzam całą twarz w ich płateczkach,pozdrawiam
Ewa ewarost,,miło,że i Ty lubisz piwonie ,może masz jedna ,ale jest i tak Ci wynagradza kwiatami ,nie jestem pewna ,ale Twoja piwonia jest podobna do Barbary,tylko czasem różnice są tak niewielkie a są to inne odmiany,mam też Barbarę ,ale nie znalazłam jeszcze jej zdjęcia ,pozdrawiam
Reniu,nie prowadzę hortensji na pniu,mam ich 4 szt ale kupione już na pniu,pięknie rosną ,nie mam czasu bawić się w to ,musisz jakiś jeden mocny pęd poprowadzić do pionu i opalikować ,resztę wyciąć ,na pewnej wysokości przyciąć ,urosną 2 gałązki,na rok następny te dwie gałązki znowu przyciąć w jakiejś odległości i będą 4 gałązki i tak dalej ,aż zrobi się krzak na pniu,pędy boczne wyrastające na pniu trzeba systematycznie odcinać ,pęd jako pień ma być jeden,dla mnie to za dużo zabawy i trzeba czasu ,żeby to osiągnąć.pozdrawiam
Iwonko,nie wygłupiaj się

nie uniosła bym korony,pozdrawiam