Kogel-mogel
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kogel-mogel
Bożenko, ja to w ogóle pierogów nie umiem robić, a może się lenię? Gniecenie tak mnie męczy i efekt oczekiwany nigdy nie jest powalający.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bożenko ja myslała na pierwszy rzut oka ,że to gołąbki .
A jakie dałaś do nich nadzienie ?
Anidko jakiego mleka sojowego używasz i czy przy gotowaniu postępujesz tak samo jak przy krowim ?
Moich dwóch chłopców też na laktozę byli uczuleni .Kiedys mieliśmy kozy to jeden wychowany był na kozim .
Teraz jakby im to przeszło .Ale alergię mieli na wiele produktów i to było w tych czasach kiedy nie było można kupić nic na zastępstwo .
A jakie dałaś do nich nadzienie ?
Anidko jakiego mleka sojowego używasz i czy przy gotowaniu postępujesz tak samo jak przy krowim ?
Moich dwóch chłopców też na laktozę byli uczuleni .Kiedys mieliśmy kozy to jeden wychowany był na kozim .
Teraz jakby im to przeszło .Ale alergię mieli na wiele produktów i to było w tych czasach kiedy nie było można kupić nic na zastępstwo .
Pozdrawiam Alicja
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Często robię pierogi z różnym nadzieniem. Nie trzeba wiele gnieść - im więcej gnieciesz to ciasto jest twardsze.
W miskę sypię mąkę , na to wodę gorącą z czajnika i łopatką drewnianą mieszam do połączenia składników. Po lekkim przestygnięciu dodaję żółtko , sól . Ciasto jest mięciutkie , pierogi wychodzą pyszne.
W miskę sypię mąkę , na to wodę gorącą z czajnika i łopatką drewnianą mieszam do połączenia składników. Po lekkim przestygnięciu dodaję żółtko , sól . Ciasto jest mięciutkie , pierogi wychodzą pyszne.
-
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grafi tym sposobem ja je zrobiłam ,ciasto można mrozić co jest plusem! 
Anido to jest zbyt proste ,by było trudne!Chyba się jednak
lenisz!

Anido to jest zbyt proste ,by było trudne!Chyba się jednak

- alicjad31
Moja mama robi bardzo dobre ciasto na pierogi ,ale wrzątku nie używa .Daje ciepla wodę żółtko i olej .
Jadłam różne pierogi i jak do tej pory ciasto mojej mamy jest najlepsze smaczne i nie twarde .
Zawsze jak robi to mówię ,żeby dawała miej nadzienia ,a grubiej ciasta
W calę sie Anidzie nie dziwię ,ze pierogów nie robi bo też do nich nie mam smykałki
Jadłam różne pierogi i jak do tej pory ciasto mojej mamy jest najlepsze smaczne i nie twarde .
Zawsze jak robi to mówię ,żeby dawała miej nadzienia ,a grubiej ciasta

W calę sie Anidzie nie dziwię ,ze pierogów nie robi bo też do nich nie mam smykałki
Pozdrawiam Alicja
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Właśnie w tym roku spróbowałam po raz pierwszy innych kształtów niż klasyczne kółka składane na pół i uszka.Babciabenia pisze:Dziewczyny lepicie czasem tak?
Znalazłam też film na którym dokładnie jest pokazane jak takie cuda lepić - 6 albo 7 sposobów klejenia, niestety nie udaje mi się tego ponownie znaleźć. Tu są 3 rodzaje: https://www.youtube.com/watch?v=v64CG0ffIOk
A co do ciasta, to już od kilku ładnych lat robię, je wg przepisu zasłyszanego w autobusie: 3 szklanki mąki, 1 (lub ciut więcej) szklanek wrzątku, łyżka masła szczypta soli, jajek brak. Masło rozcieramy z mąką wymieszaną z solą mieszamy mikserem dodając wrzątek, jak przestygnie na tyle, że nie parzy wyrabiamy krótko ręcznie, zawijamy w folię do przestygnięcia i gotowe - można wałkować. Ciasto jest bardzo plastyczne i delikatne w smaku, daje się wałkować bardzo cienko, używam zwykłej mąki poznańskiej typ 650.
Dorota
-
Alicjo kiedyś tak robiłam ,ale teraz tylko zaparzane ciasto! Nadzienie mięsne.Nigdy się nie sklejają pierogi tym sposobem.
Doroto właśnie tym sposobem lepię.
Doroto właśnie tym sposobem lepię.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 sty 2017, o 13:28
- Kontakt:
Witam ja zamiast wody polecam mleko super ciasto się lepi
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Każdy ma swój wypróbowany sposób i tego nie zmieniajmy. Zapomniałam że do swojego daję odrobinę masła. Jajek nie dodaję jedynie żółtko - białka powodują twardość. Pierogi rozpływają się w ustach.
Mój przepis usłyszałam w kolejce do kasy w biedronce kilka lat temu jak była promocja na mąkę 650.
Co do kształtów pierogów to oglądałam na you tube ale falbanek nie potrafię zrobić.
pozdrawiam
Mój przepis usłyszałam w kolejce do kasy w biedronce kilka lat temu jak była promocja na mąkę 650.
Co do kształtów pierogów to oglądałam na you tube ale falbanek nie potrafię zrobić.
pozdrawiam
- alicjad31
Dziewczynki ja jestem otwarta na nowe bo człowiek przecie całe życie sie uczy
I będę sama próbować robić pierogi
Może ta moja smykalka do nich sie we mnie obudzi 

I będę sama próbować robić pierogi

Pozdrawiam Alicja
-
- 100p
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
"Od tego trzeba zacząć, że..." lubię pierogi. Sposoby lepienia fajne, ale każdy, tak jak przepis na ciasto (ja też zaparzam mąkę), ma własny, już wytrenowany.
-
Monotownia ,dzięki za pomysł, wypróbuję z mlekiem!
- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Ale się pierogowo zrobiło .Ja też zaparzam mąkę wrzątkiem a potem dolewam zimne mleko i trochę soli . Jajek nie daję bo powodują twardnienie ciasta . Nie wyrabiam za długo i zostawiam na pół godzinki , wtedy jest elastyczne , łatwo się wałkuje i lepi .Mleko powoduje że ciasto ma ładny kolor i nie jest sine .
-
No tak ,tak Elu, trzeba odstawić do odpoczynku zapomniałam dodać o tym!
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Alu, kupuję mleko sojowego niesłodzone, najczęściej w Biedronce lub w Lidlu, budyń gotuję jak z normalnym mlekiem, a krem do karpatki robię z margaryną, taką bez laktozy, wychodzi super, nikt nie poznał, że coś jest nie tak 

Pozdrawiam Anida