Kosmos - Onętek

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosmos - Onętek

Post »

Nie wiem czy wszystkie, ale z pełnych zebrałam dopiero teraz trochę nasion, to się dowiem w lato. Ale np. z przed ostatniego zdjęcia odm. Antiquity, nie powtórzyła cech :( W tym roku wyglądały jak zwykłe.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Próbowałam z Double Click i Sea Shells. Nie powtarzają cech rośliny matecznej. Zbieranie nasion we własnym zakresie i wysiew nie przyniosą oczekiwanych rezultatów.
Pozdrawiam
Agneska
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

A mi w ogóle nie powschodziły te pełne i na przyszłość muszę tak jak Dominika rozsadę robić.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja robiłam rozsadę odmianowych. Tylko te zwykłe wysiewałam prosto do gruntu.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
lili.ana
50p
50p
Od: 29 sie 2009, o 20:24

Post »

Zmartwiła mnie wiadomość, że nie wszystkie odmiany powtarzają cechy genetyczne. Myślałam, że dzieje się tak tylko w przypadku roślin F1. W tym roku po raz pierwszy wysiałam odmianę Diablo. Zachwycona efektem, jesienią powymieniałam się nasionami ze znajomymi. Będę profilaktycznie musiała wiosną poszukać oryginalnych opakowań.

Obrazek
Pozdrawiam Liliana
Zapraszam do moich wątków:
Sprzedam/zamienię
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36

Post »

To jest kosmos siarkowy, z zebranych nasion urosną ładne pomarańczowe kwiatki. Już trzy lata uprawiam tak swoje i są super.
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
lili.ana
50p
50p
Od: 29 sie 2009, o 20:24

Post »

Nie wszystkie siarkowe mają płatki cieniowane. Z tego co się doczytałam, to część odmian ma jednobarwne. Zależy mi, by moja odmiana powtórzyła cechy roślin macierzystych. Nic, pozostaje cierpliwie czekać ale widzę, że szansa jakaś jest.
Pozdrawiam Liliana
Zapraszam do moich wątków:
Sprzedam/zamienię
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku moja pani posiała kosmosy. Efekt? Raczej dziwny. Wyrosły piękne, zielone gęste krzaki, ale do grudnia nie zobaczyłem złamanego kwiatka...O co chodzi do licha?? U mojej siostry, na jej piachu, kosmosy sieją się same i kwitną jak głupie.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie zdarzał się brak kwitnienia i same bujne zielone krzaczki po wysianiu własnych nasion.
Pozdrawiam
Agneska
Poszukujaca
---
Od: 18 gru 2016, o 22:15

Post »

dziad_Jag pisze: Wyrosły piękne, zielone gęste krzaki, ale do grudnia nie zobaczyłem złamanego kwiatka...O co chodzi do licha??
Może miały zbyt dobrą glebę?

Moje tegoroczne:

Obrazek
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To raczej nie jest kwestia gleby jeśli nie było w ogóle kwiatów a krzak o grubszym pędzie i bujnych liściach. Przy żyznej glebie, a taką mam w ogrodzie, również pięknie kwitną. Co widać na zamieszczanych przeze mnie zdjęciach. Choć generalnie kosmosy nie lubią rzeczywiście przewożenia, a przy dużej ilości azotu są nadmiernie wybujałe. Ja swoich nigdy dodatkowo nie nawożę, ale glebę jak już napisałam mam bardzo żyzną i pięknie kwitną.
Z moich obserwacji wynika, że takie płonne rośliny zdarzają się od czasu do czasu, szczególnie gdy wysiewa się własne nasiona. Do tej pory nigdy nie zdarzyło mi się mieć krzaków bez kwiatów z kupnych nasion ale czytałam (na tym forum), że komuś się to przytrafiło.
Być może zatem winne są stare , źle przechowywane nasiona. Nasion kosmosu nie można długo przechowywać.
Dziad_Jag - skąd mieliście nasiona? Czy nie były przedatowane?
Oczywiście może też być, że kosmos jest wysiany za późno i po prostu nie zdąży zakwitnąć...
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Problem z kosmosami zawsze miałem siejąc je na miejscu, gdzie parę lat wcześniej nawoziłem obornikiem króliczym, a wiadomo, że obornik króliczy ma aż nadto azotu. Tam każdego roku rosną na dwa metry i kwitną jednym, dwoma kwiatkami. Natomiast gdy wysiewam na miejscu gdzie sypałem kupny obornik bydlęcy rosną jak ta lala :) Problemem najwidoczniej jest azot.
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36

Post »

Otóż to, to samo miałem w tym roku. Porosły mi miejscami kosmosy jak drzewa a nie kwitły ale to samosiewki i faktycznie w miejscach gdzie królika nie żałowałem, ewidentnie źle im służy nadmiar.
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie był zupełnie inny problem. Zdarzały się okazy płonne, bez ani jednego pąka. Rosnące tuż obok normalnie kwitnących kosmosów z rozsady. Na tej samej żyznej ziemi tylko z dodatkiem kompostu. Okazy płonne to były samosiejki lub z sianych własnych nasion. Wybujały od przenawożenia kosmos jednak jakieś tam kwiatostany produkuje - jak zauważył Patryk.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

A może płonne w drugim pokoleniu to pokolenie jakiejś odmiany F1 ... ?
pozdrawiam
Edyta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”