Wiejski ogród po sezonie cz. 33
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33
Marysiu cudownych chwil na ten świąteczny czas życzymy całej Twojej rodzince
, a widziałaś prognozy, w święta temperatura ma sięgać nawet 12 stopni we Wrocławiu chyba, a u na do 10 stopni, no znowu pogoda wariuje 
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam w wigilię Wigilii
Bardzo dziękuję za piękne życzenie i miłe słowa
Julciu trochę trzeba się pomęczyć, żeby potem docenić smak potraw zrobionych własnoręcznie. A wiesz, że ja lubię sama, bo kupić każdy potrafi
Czyli jak z patyczka kolkwicja nie wyjdzie to będziemy rozmnażać z zielnych
Niestety pogoda niezbyt świąteczna ale to już nie pierwszy raz. Życzę miłych wizyt świątecznych i potem miłego odpoczywania
Jadziu to co piszesz miło brzmi dla ucha, moje dzieciaczki też w tunelu maja zielone listeczki ale przed nami jeszcze duzo niwiadomego więc trzymajmy kciuki
Iwonko szczec. wieczorem spadł grysiczek biały a co jutro to zobaczymy, zasp na pewno nie będzie. Jednak święta to nie tylko pogoda to przede wszystkim wspólne z Rodziną ich przeżywanie i tego Ci życzę Kochana
Ewelinko spokojnych i zdrowych (to ważne) Świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i całej Rodziny, bo spotkacie się w dużej grupie i to jest wspaniałe
Iwonko 1 bardzo dziękuję, oby wszyscy dopisali i żadna przeszkoda nie stanęła moim, ale i Twoim bliskim! Świętuj razem ze swoją wspaniałą Rodzinką
Bardzo dziękuję za piękne życzenie i miłe słowa
Julciu trochę trzeba się pomęczyć, żeby potem docenić smak potraw zrobionych własnoręcznie. A wiesz, że ja lubię sama, bo kupić każdy potrafi
Niestety pogoda niezbyt świąteczna ale to już nie pierwszy raz. Życzę miłych wizyt świątecznych i potem miłego odpoczywania
Jadziu to co piszesz miło brzmi dla ucha, moje dzieciaczki też w tunelu maja zielone listeczki ale przed nami jeszcze duzo niwiadomego więc trzymajmy kciuki
Iwonko szczec. wieczorem spadł grysiczek biały a co jutro to zobaczymy, zasp na pewno nie będzie. Jednak święta to nie tylko pogoda to przede wszystkim wspólne z Rodziną ich przeżywanie i tego Ci życzę Kochana
Ewelinko spokojnych i zdrowych (to ważne) Świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i całej Rodziny, bo spotkacie się w dużej grupie i to jest wspaniałe
Iwonko 1 bardzo dziękuję, oby wszyscy dopisali i żadna przeszkoda nie stanęła moim, ale i Twoim bliskim! Świętuj razem ze swoją wspaniałą Rodzinką
- Maska

- Kontakt:
Moi Drodzy Odwiedzający, ponieważ wiem że życzenia zostaną posprzątane to złożyłam je tutaj ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=294
-
gralys
- 50p

- Od: 2 lis 2016, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochana Marysiu, tak długo mnie u Ciebie nie było, zresztą nie tylko u Ciebie....to wszystko przez te przedświąteczne roboty, jak ja się stęskniłam za Forum
... No ale dziś wykradłam chwilkę i wpadłam do Ciebie
. Jak ja się zachwycam Twoimi kurkami
, one są takie cudne...a lilaki kocham i ja... mam 6 sztuk. Krasawica kwitła mi w tym roku pierwszy raz jednym kwiatem, ale przepięknie, ma taki perłowy piękny kolor...Marysiu, miłego dalszego świętowania....
.Życzenia składałam w odpowiednim miejscu....a tu posyłam buziaczki 
Rabatki na wiejskim podwórkuGrażyna
- Maska

- Kontakt:
Witam!
Grażynko droga taki czas ze rzadziej bywamy. Jak ktoś ma wątek pewnie częściej
Przypomniałam sobie, że mam jednego likaka kupionego razem z innymi w tej samej szkółce i nie kwitł jeszcze wcale, a rośnie już cztery lata. Muszę mu chyba podsypać nawozu, bo przesadzać to już chyba nie bardzo można
no i ma chyba za dużo cienia. Grażynko i Tobie miłej reszty Świąt!
Po świętach zaraz rok się skończy i już będziemy wypatrywać wiosny
no i siać coś na parapetach, a przynajmniej nerwowo przebierać w nasionkach
Za oknem od wczoraj leje, śniegu już tylko symbolicznie zostało więc za oknem ponuro. Ślisko, że trzeba bardzo uważać idąc przez ogród

Parę takich wspomnień! Miłego świętowania!
Grażynko droga taki czas ze rzadziej bywamy. Jak ktoś ma wątek pewnie częściej
Za oknem od wczoraj leje, śniegu już tylko symbolicznie zostało więc za oknem ponuro. Ślisko, że trzeba bardzo uważać idąc przez ogród

Parę takich wspomnień! Miłego świętowania!
- Malvy
- 500p

- Od: 10 lut 2015, o 19:39
Bardzo chętnie zapisuję się na patyczki krzewuszki, Marysiu
Co prawda nie wiem skąd wziąć wiadro piasku, ale pomyślę
Piękne wspominki, tylko czekać wiosny, bo już dzień powoli zaczyna się wydluzac
Co prawda nie wiem skąd wziąć wiadro piasku, ale pomyślę
Piękne wspominki, tylko czekać wiosny, bo już dzień powoli zaczyna się wydluzac
Marysia rózgi rozdaje na święta?
Ta Twoja kolkwicja ma niesamowity kolor
Moja ma kwiatki od środka białe, a na zewnątrz różowe i rośnie jak głupia - zastanawiam się, jak ją opanować. I moja młode gałązki ma bardzo delikatne i wiotkie. Twoja wygląda na solidną. Też tak szybko rośnie?
Właśnie sobie poczytałam o kolkwicjach, bo nie przypuszczałam, ze sa różne odmiany i okazuje się, że kilka jest
Moja wygląda na Pink Cloud. Ale Twojej Marysiu znaleźć nie mogę, bo w ogóle mało jest zdjęć odmian krzewuszek. Ale jakbyś coś do mnie wysyłała i miała jakieś różne patyczki na zbyciu to też możesz dorzucić
Bez koralowy, amorfę, kolkwicję czy krzewuszkę chętnie przyjmę 
Ta Twoja kolkwicja ma niesamowity kolor
Właśnie sobie poczytałam o kolkwicjach, bo nie przypuszczałam, ze sa różne odmiany i okazuje się, że kilka jest
- calka

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Witaj świątecznie Marysiu
Miło oglądać radosne letnie kolory w tak pogodowo nieprzyjemny dzień. Wiem, że czas zimowego odpoczynku jest potrzebny roślinom, ale z utęsknieniem czekam na wiosnę. I tak jak Ty umilę sobie czas oczekiwania robiąc rozsady. Oczywiście będą one znacznie skromniejsze niż Twoje
. Wiesz już kiedy i od czego zaczniesz wysiewy?
Pozdrawiam
Miło oglądać radosne letnie kolory w tak pogodowo nieprzyjemny dzień. Wiem, że czas zimowego odpoczynku jest potrzebny roślinom, ale z utęsknieniem czekam na wiosnę. I tak jak Ty umilę sobie czas oczekiwania robiąc rozsady. Oczywiście będą one znacznie skromniejsze niż Twoje
Pozdrawiam
Ewa
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaglądam co robicie w święta, a tu już rozmowy na temat patyczkow ---i słusznie. Zaraz będzie dzień dłuższy i zaczniemy siać, patyczkowac ..... 
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
O patyczkach mowa.
Jakie teraz można rozmnażać? Bo ja mam lewe ręce, chociaż kilka udanych prób miałam ( amorfa
do dzisiaj rośnie) ale może komuś innemu się przysłużę moimi.
Siać można już begonię
Siać można już begonię
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Marysiu, ślicznie się u Ciebie prezentuje czarnuszka.
Moja nie ma żadnego "tła" i to troszkę inaczej wygląda.
Koniecznie muszę ją zatem posiać między innymi kwiatami.
Moja nie ma żadnego "tła" i to troszkę inaczej wygląda.
Koniecznie muszę ją zatem posiać między innymi kwiatami.
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,święta już minęły ,a tak było pięknie oprócz śniegu,którego nie było,ale to nic ,teraz nasze myśli są w ogrodach ,świetne wspomnienia ,które uwielbiam ,a w rzeczywistości też coraz bliżej wiosny,więc spokojnie damy radę patrząc na to co było i układając w głowach co będzie,pozdrawiam i do zobaczenia w środę 
- Maska

- Kontakt:
Witam! było już przedwiośnie teraz wraca zima, tylko po co ten wiatr
Malvy najlepiej w wiadrze z piaskiem przechować patyczki, bo w np. lodówce trzeba dbać o odpowiednią wilgotność i to jest duże utrudnienie
Trochę piasku można gdzieś skombinować a wiadereczko nie musi być duże, może jakiś pojemnik?
Kasiu jak chcesz to myślę że koło lutego będę ciąć moje krzaczki i patyków będzie dostatek. Mam też winorośla, niestety bez nazwy ale jakbyś chciała? ukorzenia się tez na wiosnę. Kolkwicja to stary krzew i może trudno będzie oznaczyć ale kwitnie fantastycznie. Ja chętnie posadzę Twoją odmianę
Ewciu mam problem z wysiewami wiosennymi, bo czekam na termin sanatorium
Z jednej strony chciałabym jechać bo to morze, ale z drugiej wiadomo ogród, kury
Nad morzem na pewno uda mi się spotkać z kimś z forum to też dodatkowa atrakcja. No widzisz ile mam problemów
Z pewnością pierwsze posieje nowa metodą jaką opisała kiedyś nasza koleżanka na FO. Takie sianie zimowe http://www.agardenforthehouse.com/2010/ ... owing-101/ Ta metoda pozwoli mi nawet wyjechać na 3 tygodnie. Poza tym muszę posiać w lutym papryki, a w marcu powinna pomidory ale to zostawię pod opieką domową, reszta kwiecień w tunelu.
Karolino teraz już będziemy się zabawiać planami wiosennymi
, żeby jakoś przetrwać bez ogrodu.
Małgosiu dzisiaj jeszcze za wcześnie ale ścięte patyki styczeń luty ...do połowy marca (dopóki mróz) przechowujemy w wilgotnym piasku i w kwietniu na rozsadniku sadzimy do ukorzenienia. A można wiele krzewów http://poradnikogrodniczy.pl/sadzonki_zdrewniale.php tu jest podobnie opisana metoda.
Ja już posiałam leycesterię ale nie wiem co z niej będzie? Mam tez sadzonki skimii pobranej zbyt późno żeby się w ogrodzie ukorzeniła.
Bea pierwszy raz czarnuszkę posiałam w różach wyglądała bajecznie
teraz już się sama wysiewa i muszę ją nawet wyrywać, bo za duzo siewek wychodzi wiosną.
Martusiu fajnie, że już jesteś z nami
Śnieg sypie ale topi się bo temperatura dodatnia
, a w prognozach widzę znowu mróz i odczuwalny spory. Wspominać będziemy coraz intensywniej i wyczekiwać wiosny. Zaraz zaczną napływać oferty i tak jakoś zleci do marca. Ważą się losy spotkania i zobaczymy czy się uda
Pozdrawiam 
Malvy najlepiej w wiadrze z piaskiem przechować patyczki, bo w np. lodówce trzeba dbać o odpowiednią wilgotność i to jest duże utrudnienie
Kasiu jak chcesz to myślę że koło lutego będę ciąć moje krzaczki i patyków będzie dostatek. Mam też winorośla, niestety bez nazwy ale jakbyś chciała? ukorzenia się tez na wiosnę. Kolkwicja to stary krzew i może trudno będzie oznaczyć ale kwitnie fantastycznie. Ja chętnie posadzę Twoją odmianę
Ewciu mam problem z wysiewami wiosennymi, bo czekam na termin sanatorium
Karolino teraz już będziemy się zabawiać planami wiosennymi
Małgosiu dzisiaj jeszcze za wcześnie ale ścięte patyki styczeń luty ...do połowy marca (dopóki mróz) przechowujemy w wilgotnym piasku i w kwietniu na rozsadniku sadzimy do ukorzenienia. A można wiele krzewów http://poradnikogrodniczy.pl/sadzonki_zdrewniale.php tu jest podobnie opisana metoda.
Ja już posiałam leycesterię ale nie wiem co z niej będzie? Mam tez sadzonki skimii pobranej zbyt późno żeby się w ogrodzie ukorzeniła.
Bea pierwszy raz czarnuszkę posiałam w różach wyglądała bajecznie
Martusiu fajnie, że już jesteś z nami
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Marysiu
.No i mamy już po świętach
. Szybko zleciało a teraz przed nami Nowy Rok i powoli zbliżamy się do czasu wysiewów
.Czytam o senatorium
, to na pewno trochę koliduje z planami nasiennymi ale na pewno warto skorzystać
. Ja dawno nie byłam nad morzem i może jak zmienimy auto to wybierzemy się z dziewczynkami
. U mnie wieje okropnie
, śniegu i deszczu brak. Pozdrawiam
.
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
U mnie też czarnuszka szaleje. Już jest sporo samosiejek, a ile już wyrwałam nawet w tym miesiącu.....
Ale na szczęście się nie rozłazi po ogrodzie, nawet z wiatrem...
Wysieję ją na kolejną rabatkę na pewno.
Jeden z Twoich kremowych nagietków postanowił przetrwać zimę jak gdyby nigdy nic. Ciekawe czy uda mu się zakwitnąć
Ale na szczęście się nie rozłazi po ogrodzie, nawet z wiatrem...
Wysieję ją na kolejną rabatkę na pewno.
Jeden z Twoich kremowych nagietków postanowił przetrwać zimę jak gdyby nigdy nic. Ciekawe czy uda mu się zakwitnąć