Witam. Przeleciałem cały wątek , poszukałem w necie ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na jedno pytanie. Jakie procesy zachodzą w winorośli, że sztobry muszą leżeć całą zimę w chłodnym miejscu ?
Wszyscy zaczynają ukorzenianie w marcu a dlaczego nie można zacząć w grudniu na oknie, kiedy roślina już śpi w zimie ? Chciałem spróbować ukorzeniać "fachowo" i nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Widziałem post
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=98 z dnia 27 mar 2013, o 17:39 użytkownika
Yvona, gdzie rośliny były w marcu już bardzo ładne, więc musiały zostać wcześniej ukorzenione.
Chciałem zacząć ukorzeniać w grudniu na parapecie, po uprzednim ucięciu winorośli z 2 oczkami z rośliny rosnącej obecnie na dworzu i wsadzić w taki sposób do doniczki :

czy to ma szansę powodzenia ?
Zależy mi dlatego że mam odmianę przez wielu nazywanych pogardliwie płotowcem, bo nie znam jej nazwy. Ma ona jedną łożę z kilkoma pąkami, którą przykryłem na zimę a boję się, że mi przemarznie i na wiosnę nie będzie z czego rozmnażać. Muszę dodać, że nie jest ona za gruba - jakieś 7 mm. Dzięki z góry za odpowiedzi.