Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Szkoda, bo na zdjęciach wygląda tak obiecująco, ale zobaczymy jak się sprawdzi :)
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sonio bardzo bym Cię prosił o podanie nazw odmian tych hortensji ;:173
Są tak piękne, że muszę je niezwłocznie mieć ;:306

Pozdrawiam,
Seba :wit
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajny pomysł aby stworzyć rabaty w danym kolorze, a biały wygląda bardzo dostojnie. Cynie często sieje ale białych jeszcze nie widziałam.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sebek wszystkie po lewej to Limelight, pierwsza z prawej Pinki Vinki, w oddali Pink Diamond. Uważaj bo jak się zarazisz, to choroba nieuleczalna. ;:173

Obrazek

Pinki Vinki

Obrazek

Obrazek

Moniczko od początku ogrodu eksperymentuję z cyniami. Białe co roku sieję, ale w tym roku większość zjadły ślimaki. Tak długo kwitną, że już nie wyobrażam sobie rabat bez nich. W tym roku zakochałam się w bordowych.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu ;:196
Hortensje masz prześliczne i tak ładnie posadzone. ;:138
W tym roku posadziłam u siebie kilka nowych ale kiedy będą takie okazałe jak Twoje to nie wiem. ;:65

Widzę w karmniku grubodzioby. U mnie też bywają.
No , niech się pożywiają ale jak już się dorwą do ziarna to odganiają wszystkie inne ptaki.
Podziwiam zawsze porządek wśród sikorek. One po kolei podlatują do karmnika, dzióbną ziarenko i robią miejsce dla następnej.
Kosikowi przyda się jabłko. Co jakiś czas wykładam kolejne, gdy już poprzednie jest dość podzióbane. :lol:

Miłego tygodnia przed świętami i wesołych świąt. :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu dziękuję i też życzę spokojnych przygotowań i radosnych świąt. ;:196 Twoja Polar Bear już okazała, a młode szybko przyrastają, jak mają dobre warunki. Moje najstarsze hortensje wiosną będą mieć pięć lat, nie mogę uwierzyć, że tak szybko urosły. ;:108 Posadziłam na wąskich rabatach i już tak będą rosły. Nie ma możliwości dosadzania kolejnych roślin, to zostanie minimalistycznie. :) Grubodzioby ucztują samotnie, ale sikorki się ich nie boją. Kos ucztuje w innej części ogrodu.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Soniu, ja już nie wiem w którym wątku się zgubiłam, ale oglądanie Twoich fotek zawsze sprawia mi przyjemność, zwłaszcza tych gdzie widać większą część rabaty :D

... kiedy moje hortensje będą takie duże? ;:131
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Soniu, cudne masz hortensje. Ja się nimi zachwycam już od dawna. Dopiero w tym roku udało mi się posadzić ich troszkę więcej. Hortensje w przed ogródku to dobry wybór bo one wprowadzają do ogrodu elegancję. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malvy miło usłyszeć ciepłe słowa, bo jesienna melancholia mnie dopadła. ;:196 Przytniesz hortensje nisko wiosną, to szybko się zagęszczą. ;:108 W kwietniu minie pięć lat, jak posadziłam swoje. Tylko nie wiem czy kamyki na rabacie to dobry pomysł, bo wypłukiwany wapń będzie odkwaszał ziemię, a hortensje lubią kwaśną i luźną. Ja nawet kory niewiele podsypuję, raczej igliwia na zimę podrzucam dla zakwaszenia gleby.

Ewuniu dzięki. ;:196 Posadziłam pierwsze hortensje trochę przypadkowo, bo tylko te rabaty z przodu były w miarę przygotowane. Teraz już mi się podobają, a dodane byliny, w innych porach dodają koloru. Na pewno będziesz cieszyć się z ich kwitnienia, bo to niewymagające krzewy i szybko rosną. ;:215
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

a przekonasz moją Mamę, żeby sobie kamyczki zabrała? :;230
ale serio, będę miała to na uwadze, może dlatego jedyna, która przezimowała w zeszłym roku na wiosnę wypuściła białe liście? :?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zestawienie białych cynii z werbeną wyszło super
Wiem, że chcesz ją ograniczyć, ale może warto czasem dać jej wolną rękę?
Ja tak śmiało mówię, a jestem ciekawa co to będzie wiosną u mnie ;:224
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, doszłam do podobnego wniosku, ograniczam werbenę.
Jest za wysoka na połączenie z ostnicami, z hortensjami wygląda źle, a z miskantami nie chce rosnąć w tym miejscu słabo się wysiewa.
Zostaje jeszcze połączenie z różami, tu rośnie najlepiej, ale mam wrażenie, że zagłusza róże.
Wygląda na to, że będzie przesadzanie tego co się wysieje do miskantów.
Zastanawiam się jeszcze nad rygidą, co z nią zrobić. Dotychczasowe miejsce zajęły nowe róże. Może ona powinna iść do ostnic, o ile te ostatnie raczą przeżyć zimę ;:306
Tak samo co roku dosadzam nowe iryski żyłkowane. :D

Jeszcze mi się przypomniało, oglądałam gdzieś Twoje świerki serbskie. Możesz pokazać jak teraz wyglądają :?:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malvy nie przekonam twojej mamy, bo niestety tylko wiedza może ten stan zmienić. ;:108 Szkoda roślin, nie przyswajają składników pokarmowych w wysokim pH. Dodawanie nawozów, nawet zakwaszających w tej sytuacji je wcześniej, czy później zabije. ;:174

Gosiu werbenę ograniczam od tego roku, choć na każdej rabacie zostawiam po kilka. Mam jeszcze sporo wolego miejsca, ale setki, które się sieją, zagłuszyłyby wszystko. ;:202 Tamto zdjęcie z ubiegłego roku z białymi cyniami, wstawiłam dla Dominiki. U ciebie już rabaty dość zagęszczone, to i siewek werbeny będzie z pewnością mniej. ;:218

Aniu zostawiłam werbenę tylko za różami, wtedy poza wyjadaniem składników pokarmowych, im nie przeszkadza. Werbena i miskanty są żarłoczne, dlatego pewnie słabiej rośnie. Rigidę testowałam w czterech miejscach. Najlepiej sobie radziła na mocno słonecznych miejscach, miedzy rozplenicami i przed hortensją. ;:215 Dwie kępki posadzone obok podobnej wysokości bylin, trochę się wyciągały, choć kwitły zadowalająco. Irysy są wyjątkowo słodkie i chyba coraz więcej je widać w ogrodach. Pewnie żywe kolory są przyczyną ich popularności. Świerki serbskie mam po pięć w dwu rogach ogrodu. Mają ponad trzy metry.

Kilka miesięcy po posadzeniu w 2012.

Obrazek

2014

Obrazek

2016

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

No to mamy wyjaśnienie, a ja myślałam, że im za zimno... ;:14

Jeszcze dwa lata i moje "serby" też będą takie duże :D dopiero w tym roku ruszyły wreszcie w górę.
A Twoje takie malownicze jeszcze z tymi chochołami z trawek ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malvy hortensje bukietowe rzadko w naszym klimacie przemarzają. Raczej gniją im korzenie, albo mają niewłaściwą glebę i chorują. Sadziłam serby o wysokości 120 cm, teraz maja ponad trzy metry. Już w drugim roku pięknie ruszyły. ;:215 Rozplenice muszę inaczej powiązać, bo wichury je potarmosiły.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”