Ogród zielonej
Re: Ogród zielonej
Szkoda, bo na zdjęciach wygląda tak obiecująco, ale zobaczymy jak się sprawdzi 

- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sonio bardzo bym Cię prosił o podanie nazw odmian tych hortensji
Są tak piękne, że muszę je niezwłocznie mieć
Pozdrawiam,
Seba

Są tak piękne, że muszę je niezwłocznie mieć

Pozdrawiam,
Seba

Fajny pomysł aby stworzyć rabaty w danym kolorze, a biały wygląda bardzo dostojnie. Cynie często sieje ale białych jeszcze nie widziałam.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Sebek wszystkie po lewej to Limelight, pierwsza z prawej Pinki Vinki, w oddali Pink Diamond. Uważaj bo jak się zarazisz, to choroba nieuleczalna.

Pinki Vinki

Moniczko od początku ogrodu eksperymentuję z cyniami. Białe co roku sieję, ale w tym roku większość zjadły ślimaki. Tak długo kwitną, że już nie wyobrażam sobie rabat bez nich. W tym roku zakochałam się w bordowych.

Pinki Vinki

Moniczko od początku ogrodu eksperymentuję z cyniami. Białe co roku sieję, ale w tym roku większość zjadły ślimaki. Tak długo kwitną, że już nie wyobrażam sobie rabat bez nich. W tym roku zakochałam się w bordowych.

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu
Hortensje masz prześliczne i tak ładnie posadzone.
W tym roku posadziłam u siebie kilka nowych ale kiedy będą takie okazałe jak Twoje to nie wiem.
Widzę w karmniku grubodzioby. U mnie też bywają.
No , niech się pożywiają ale jak już się dorwą do ziarna to odganiają wszystkie inne ptaki.
Podziwiam zawsze porządek wśród sikorek. One po kolei podlatują do karmnika, dzióbną ziarenko i robią miejsce dla następnej.
Kosikowi przyda się jabłko. Co jakiś czas wykładam kolejne, gdy już poprzednie jest dość podzióbane.
Miłego tygodnia przed świętami i wesołych świąt.

Hortensje masz prześliczne i tak ładnie posadzone.

W tym roku posadziłam u siebie kilka nowych ale kiedy będą takie okazałe jak Twoje to nie wiem.

Widzę w karmniku grubodzioby. U mnie też bywają.
No , niech się pożywiają ale jak już się dorwą do ziarna to odganiają wszystkie inne ptaki.
Podziwiam zawsze porządek wśród sikorek. One po kolei podlatują do karmnika, dzióbną ziarenko i robią miejsce dla następnej.
Kosikowi przyda się jabłko. Co jakiś czas wykładam kolejne, gdy już poprzednie jest dość podzióbane.

Miłego tygodnia przed świętami i wesołych świąt.

- cyma2704
Krysiu dziękuję i też życzę spokojnych przygotowań i radosnych świąt.
Twoja Polar Bear już okazała, a młode szybko przyrastają, jak mają dobre warunki. Moje najstarsze hortensje wiosną będą mieć pięć lat, nie mogę uwierzyć, że tak szybko urosły.
Posadziłam na wąskich rabatach i już tak będą rosły. Nie ma możliwości dosadzania kolejnych roślin, to zostanie minimalistycznie.
Grubodzioby ucztują samotnie, ale sikorki się ich nie boją. Kos ucztuje w innej części ogrodu.

- Malvy
- 500p
- Od: 10 lut 2015, o 19:39
Soniu, ja już nie wiem w którym wątku się zgubiłam, ale oglądanie Twoich fotek zawsze sprawia mi przyjemność, zwłaszcza tych gdzie widać większą część rabaty
... kiedy moje hortensje będą takie duże?

... kiedy moje hortensje będą takie duże?

Soniu, cudne masz hortensje. Ja się nimi zachwycam już od dawna. Dopiero w tym roku udało mi się posadzić ich troszkę więcej. Hortensje w przed ogródku to dobry wybór bo one wprowadzają do ogrodu elegancję.

- cyma2704
Malvy miło usłyszeć ciepłe słowa, bo jesienna melancholia mnie dopadła.
Przytniesz hortensje nisko wiosną, to szybko się zagęszczą.
W kwietniu minie pięć lat, jak posadziłam swoje. Tylko nie wiem czy kamyki na rabacie to dobry pomysł, bo wypłukiwany wapń będzie odkwaszał ziemię, a hortensje lubią kwaśną i luźną. Ja nawet kory niewiele podsypuję, raczej igliwia na zimę podrzucam dla zakwaszenia gleby.
Ewuniu dzięki.
Posadziłam pierwsze hortensje trochę przypadkowo, bo tylko te rabaty z przodu były w miarę przygotowane. Teraz już mi się podobają, a dodane byliny, w innych porach dodają koloru. Na pewno będziesz cieszyć się z ich kwitnienia, bo to niewymagające krzewy i szybko rosną. 

Ewuniu dzięki.

- Malvy
- 500p
a przekonasz moją Mamę, żeby sobie kamyczki zabrała?
ale serio, będę miała to na uwadze, może dlatego jedyna, która przezimowała w zeszłym roku na wiosnę wypuściła białe liście?

ale serio, będę miała to na uwadze, może dlatego jedyna, która przezimowała w zeszłym roku na wiosnę wypuściła białe liście?

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Zestawienie białych cynii z werbeną wyszło super
Wiem, że chcesz ją ograniczyć, ale może warto czasem dać jej wolną rękę?
Ja tak śmiało mówię, a jestem ciekawa co to będzie wiosną u mnie
Wiem, że chcesz ją ograniczyć, ale może warto czasem dać jej wolną rękę?
Ja tak śmiało mówię, a jestem ciekawa co to będzie wiosną u mnie

- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Soniu, doszłam do podobnego wniosku, ograniczam werbenę.
Jest za wysoka na połączenie z ostnicami, z hortensjami wygląda źle, a z miskantami nie chce rosnąć w tym miejscu słabo się wysiewa.
Zostaje jeszcze połączenie z różami, tu rośnie najlepiej, ale mam wrażenie, że zagłusza róże.
Wygląda na to, że będzie przesadzanie tego co się wysieje do miskantów.
Zastanawiam się jeszcze nad rygidą, co z nią zrobić. Dotychczasowe miejsce zajęły nowe róże. Może ona powinna iść do ostnic, o ile te ostatnie raczą przeżyć zimę
Tak samo co roku dosadzam nowe iryski żyłkowane.
Jeszcze mi się przypomniało, oglądałam gdzieś Twoje świerki serbskie. Możesz pokazać jak teraz wyglądają
Jest za wysoka na połączenie z ostnicami, z hortensjami wygląda źle, a z miskantami nie chce rosnąć w tym miejscu słabo się wysiewa.
Zostaje jeszcze połączenie z różami, tu rośnie najlepiej, ale mam wrażenie, że zagłusza róże.
Wygląda na to, że będzie przesadzanie tego co się wysieje do miskantów.
Zastanawiam się jeszcze nad rygidą, co z nią zrobić. Dotychczasowe miejsce zajęły nowe róże. Może ona powinna iść do ostnic, o ile te ostatnie raczą przeżyć zimę

Tak samo co roku dosadzam nowe iryski żyłkowane.

Jeszcze mi się przypomniało, oglądałam gdzieś Twoje świerki serbskie. Możesz pokazać jak teraz wyglądają

- cyma2704
Malvy nie przekonam twojej mamy, bo niestety tylko wiedza może ten stan zmienić.
Szkoda roślin, nie przyswajają składników pokarmowych w wysokim pH. Dodawanie nawozów, nawet zakwaszających w tej sytuacji je wcześniej, czy później zabije.
Gosiu werbenę ograniczam od tego roku, choć na każdej rabacie zostawiam po kilka. Mam jeszcze sporo wolego miejsca, ale setki, które się sieją, zagłuszyłyby wszystko.
Tamto zdjęcie z ubiegłego roku z białymi cyniami, wstawiłam dla Dominiki. U ciebie już rabaty dość zagęszczone, to i siewek werbeny będzie z pewnością mniej.
Aniu zostawiłam werbenę tylko za różami, wtedy poza wyjadaniem składników pokarmowych, im nie przeszkadza. Werbena i miskanty są żarłoczne, dlatego pewnie słabiej rośnie. Rigidę testowałam w czterech miejscach. Najlepiej sobie radziła na mocno słonecznych miejscach, miedzy rozplenicami i przed hortensją.
Dwie kępki posadzone obok podobnej wysokości bylin, trochę się wyciągały, choć kwitły zadowalająco. Irysy są wyjątkowo słodkie i chyba coraz więcej je widać w ogrodach. Pewnie żywe kolory są przyczyną ich popularności. Świerki serbskie mam po pięć w dwu rogach ogrodu. Mają ponad trzy metry.
Kilka miesięcy po posadzeniu w 2012.

2014

2016

Gosiu werbenę ograniczam od tego roku, choć na każdej rabacie zostawiam po kilka. Mam jeszcze sporo wolego miejsca, ale setki, które się sieją, zagłuszyłyby wszystko.

Aniu zostawiłam werbenę tylko za różami, wtedy poza wyjadaniem składników pokarmowych, im nie przeszkadza. Werbena i miskanty są żarłoczne, dlatego pewnie słabiej rośnie. Rigidę testowałam w czterech miejscach. Najlepiej sobie radziła na mocno słonecznych miejscach, miedzy rozplenicami i przed hortensją.

Kilka miesięcy po posadzeniu w 2012.

2014

2016

- Malvy
- 500p
No to mamy wyjaśnienie, a ja myślałam, że im za zimno...
Jeszcze dwa lata i moje "serby" też będą takie duże
dopiero w tym roku ruszyły wreszcie w górę.
A Twoje takie malownicze jeszcze z tymi chochołami z trawek

Jeszcze dwa lata i moje "serby" też będą takie duże

A Twoje takie malownicze jeszcze z tymi chochołami z trawek

- cyma2704
Malvy hortensje bukietowe rzadko w naszym klimacie przemarzają. Raczej gniją im korzenie, albo mają niewłaściwą glebę i chorują. Sadziłam serby o wysokości 120 cm, teraz maja ponad trzy metry. Już w drugim roku pięknie ruszyły.
Rozplenice muszę inaczej powiązać, bo wichury je potarmosiły.