Na starym po nowemu
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na starym po nowemu
T spróbuj jedną poprowadzić na drzewko, będzie fajnie wyglądać, ja jedną taka mam 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Fajnie zapaczkowany Pieris ja mam takiego variegatowego i dopiero pierwszy raz w ubiegłym roku zakwitł a mam go chyba z 5 lat.Skimia również zapaczkowana w dodatku z oszronionymi liśćmi
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Bea spróbuj tak zrobić sadzonkę jak ja i na pewno się przyjmie, a czasem nawet kwitnie w danym sezonie. Buleje, tawuły, derenie, amorfa wszystko w ten sposób ukorzeniane przyjmuje się bez kłopotów
Gałązki Pierisa przywiozłam sobie od Marty, ale późno i zabrałam go do domu, może się ukorzeni 

Aż dziwne że zdjęcia są z zimowego grudnia. Gdyby nie szron to dałabym sobie rękę uciąć ze to wiosenne zdjątka
Zapodaj coś jeszcze bo pięknie się to ogląda. 

- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale piękny pieris i skimia.Pierisa miałam, przywiozłam z Sosnowca gdzie rósł kilka lat, a tu na wsi chyba po 3latach padł, tak z roku na rok był coraz lichszy,myślę ze tu mu było za zimno.Na jesieni sadziłam też zawilce, moje drugie podejście , zobaczymy czy tym razem się uda.Nie wiedziałam że one tak zostają na zimę, chyba że masz jakąś specjalną odmianę.
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Wszystkiego najlepszego w ten świąteczny czas.
Iwonko - świetny pomysł, nie wiedziałam, że i budleję da się tak prowadzić.
Jadziu - chyba jeszcze nie widziałam pierisa variegata. Jaki ma kolor kwiatów? Mój ma białe. Zakwitł mi od razu po kupieniu/
A ta moja skimmia pokazała dopiero w tym roku swoje piękne pączki kwiatowe. Ależ się ucieszyłam na ten widok.
Dzwoneczek i gwiazdeczka są na honorowym miejscu
Marysiu - najprawdopodobniej robiłam ten błąd, że zbyt późno ukorzeniałam budleję. Oczywiście, że spróbuję to poczynić wczesną wiosną, tak dla ciekawości.
MoniaK - na razie mam tylko te dwie roślinki kwitnące pąkami zimą. Oprócz tego jedynie bratki i stokrotki im towarzyszą.
Ale pewnie jeszcze coś kwitnącego dosadzę by cieszyło w tym czasie.
Reniu - no ja też się liczę z tym, że i skimmia i pieris może wypaść, niestety. Ale póki co - obie roślinki cieszą mnie bardzo.
A zawilca zostawiłam tak już drugi rok bo młodych sadzoneczek mi trzeba. A jak go ścinam na zimę to nie mam. Na pewno zdobi teraz ogród, bo jest sporym krzaczorkiem i ma te fajne białe kućki.

Iwonko - świetny pomysł, nie wiedziałam, że i budleję da się tak prowadzić.

Jadziu - chyba jeszcze nie widziałam pierisa variegata. Jaki ma kolor kwiatów? Mój ma białe. Zakwitł mi od razu po kupieniu/
A ta moja skimmia pokazała dopiero w tym roku swoje piękne pączki kwiatowe. Ależ się ucieszyłam na ten widok.
Dzwoneczek i gwiazdeczka są na honorowym miejscu

Marysiu - najprawdopodobniej robiłam ten błąd, że zbyt późno ukorzeniałam budleję. Oczywiście, że spróbuję to poczynić wczesną wiosną, tak dla ciekawości.
MoniaK - na razie mam tylko te dwie roślinki kwitnące pąkami zimą. Oprócz tego jedynie bratki i stokrotki im towarzyszą.
Ale pewnie jeszcze coś kwitnącego dosadzę by cieszyło w tym czasie.

Reniu - no ja też się liczę z tym, że i skimmia i pieris może wypaść, niestety. Ale póki co - obie roślinki cieszą mnie bardzo.
A zawilca zostawiłam tak już drugi rok bo młodych sadzoneczek mi trzeba. A jak go ścinam na zimę to nie mam. Na pewno zdobi teraz ogród, bo jest sporym krzaczorkiem i ma te fajne białe kućki.

- Beaby
Proszę, oto wspominkowe zdjęcia z mojego ogrodu - oczywiście w maleńkiej pigułce.
Na prawdę w wielkim skrócie, ale takie wybiórcze też fajnie przypominają dany miesiąc.
Styczeń

Luty

marzec

kwiecień

maj

czerwiec

lipiec

sierpień

wrzesień

październik

listopad

grudzień

Jeszcze zamierzam wyodrębnić fotki porównawcze i co do rodzaju roślinek, np róże, powojniki, paprocie, byliny. itp.
Mam nadzieję, że mi się to uda niebawem
Na prawdę w wielkim skrócie, ale takie wybiórcze też fajnie przypominają dany miesiąc.
Styczeń

Luty

marzec

kwiecień

maj

czerwiec

lipiec

sierpień

wrzesień

październik

listopad

grudzień

Jeszcze zamierzam wyodrębnić fotki porównawcze i co do rodzaju roślinek, np róże, powojniki, paprocie, byliny. itp.
Mam nadzieję, że mi się to uda niebawem

- JAKUCH
Beatko czy zimujesz w domu tę swoją szałwię bo ja swoją Amistad zabrałam do domu .Fajne całoroczne wspomnienia 

- Beaby
Jadziu, niestety szałwia otwarta też nie przetrzymuje u nas zimy.
Jak dotąd to kupowałam gotowe sadzonki, ale w tym roku miałam jej dużo i udało mi się zebrać kilka nasionek, spróbuję je posiać na wiosnę. Zobaczymy.
Jeszcze jest tyle pięknych szałwii przede mną, choć już mam ich sporo. Ach - gdzie je wszystkie zdobyć, np. różową.
Jak dotąd to kupowałam gotowe sadzonki, ale w tym roku miałam jej dużo i udało mi się zebrać kilka nasionek, spróbuję je posiać na wiosnę. Zobaczymy.
Jeszcze jest tyle pięknych szałwii przede mną, choć już mam ich sporo. Ach - gdzie je wszystkie zdobyć, np. różową.

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale cudne wspominki, mamy już cały rok w kapsułce
Ale pieris i skimia sa niesamowite. już pisałam , ale się powtórzę--skimmię muszę mieć

- Beaby
Karola - myślę, że warto zakupić skimmię. Niech cieszy choćby tylko przez dłuższą chwilę. A u Ciebie dużo cieplej, więc da radę. I może trzeba nawet dwie kupić dla kwiatów....
A ja rozmyślam kolejnego pierisa, skoro ten sobie jako tako radzi.
A ja rozmyślam kolejnego pierisa, skoro ten sobie jako tako radzi.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Bea skimmia i mnie chwyciła za serce, ale nie obiecuję sobie za wiele bo pierwsza zimy nie przetrwała. Pieris ukorzeniam i zobaczymy jak mu się u mnie spodoba? skoro u Marty rośnie? Bardzo podoba mi się rok w kalejdoskopie i czekam na obiecane cykle
Lubię szałwie i szałwiopodobne, lubię kłosowce i też są z wielu kolorach, ale tylko jako jednoroczne

Lubię szałwie i szałwiopodobne, lubię kłosowce i też są z wielu kolorach, ale tylko jako jednoroczne

- JAKUCH
Pierisy są cudne i też mam jednego są też z różowymi kwiatami http://www.cieplucha.com.pl/pl/galeria/ ... s-japonski .Nie mam miejsca na Skimmię tyle rzeczy jeszcze bym chciała lecz miejsce mnie ogranicza 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Ale fajny przegląd roku nam zaserwowałaś
, a to nie budleja tylko forsycję kochanie na drzewko prowadzę 

- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Fajne te fotki podzielone na miesiące. Przynajmniej zimą były zimowe, wiosną wiosenne itd, a nie to co teraz się dzieje
Prawie styczeń, a foty wychodzą w najlepszym wypadku jak z listopada