Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W zeszłym roku zapomniałem, że roszponka może zimą rosnąć w tunelu (może przezimować i w gruncie) więc w tunelu było pusto przez zimę a nasionka tego warzywa wysiałem dopiero w lutym. W tym roku na szczęście nie zapomniałem i rośnie. Nasiona rzeżuchy przymierzają się do kiełkowania. Kolejna partia dyni Uchiki Kuri trafiła do piekarnika a "dumplingi" czekają na swoją kolej. Muszę jutro pamiętać by wykopać kilka kępek szczypiorku do pędzenia i zapytać w ogrodniczym kiedy będzie w sprzedaży "cebula szczypiorowa".
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemek dzięki za radę,jak jeszcze uda mi się kupić nasiona w "naszym" ogrodniczym,to wysieje i zobaczę co z tego wyjdzie :)
Cebulki od Ciebie ;:196 wysadziłam od razu na drugi dzień jak przywiozłeś,a teraz mają gruba pierzynkę ze śniegu,więc pewnie przetrwają.
Mam nasiona skorzonery,tylko zupełnie nic nie wiem o uprawie i jak to właściwie smakuje ;:131
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj ukończyłem w końcu nowy karmnik dla ptaków. Może już jutro powieszę go na działce. Ponieważ w tym sezonie byłem bardzo zadowolony z brokułu Marathon F1 wolałem nie czekać do wiosny i zamówiłem nasiona już teraz. Ponieważ nie łatwo jest kupić u nas w kraju nasiona odmian holenderskich w małych opakowaniach więc niejako przy okazji kupiłem nasiona bobu-odmiana Topbob, szpinaku Mississippi oraz cebuli Ailsa Craig. Co do skorzonery to ja z powodzeniem w tym roku wysiewałem podkiełkowane nasiona skorzonery. Jest to o tyle fajne, że w przypadku starszych nasion wschody są mizerne i trzeba dosiewać nasiona więc jeżeli ktoś ma możliwość częstego podlewania podczas wschodów polecam wysiew nasion podkiełkowanych. Dodatkowo odpada wykonywanie przerywki. Co do smaku skorzonery to jest on pomiędzy gotowanym kalafiorem, fasolką szparagową a szparagiem. Zapraszam do warzywnego wątku o skorzonerze.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

No niestety,tak jak myślałam,w ogrodniczym sceneria świąteczna.
Nasiona pochowane,spróbuję z roszponką w przyszłym roku :wink:
O skorzonerze poczytam w odpowiednim wątku :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

W końcu karmnik zawędrował na działkę i choć nie został jeszcze powieszony na drzewie pierwsze nasionka wysypane. Po śniegu nie ma nawet śladu. Pogoda nieciekawa (pada deszcz) więc odbyła się tylko lustracja działki a potem zrobiłem mały rekonesans grzybowy. No i Ameryka! ;:138 Z jednego drzewa zebrałem ponad 1/2 wiaderka zimówki aksamitnotrzonowej.

Panie Darku! ;:14 "Mutsu" ;:136 niestety na Twój koszt. :D :;230
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jak mogłam przegapić taką skarbnicę wiedzy? ;:14 Nadrabiam, wpisuję się, chętnie będę podglądać Twoje uprawy i te z poprzednich sezonów też ;:108
Płomiennica piękny grzyb, bije po oczach kolorami gdy już mało co w ogrodzie wygląda ozdobnie. Trochę zazdroszczę, masz szansę na świeży sos grzybowy w grudniu ;:oj
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak mieszkałem jeszcze we Wrocławiu to nazywaliśmy te grzyby "pieniążkami". Sporo ich rosło w niektórych parkach.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Plany na sezon 2017r

Bób
Posiadane odmiany:Witkiem Manita, Figaro, Topbob i Luz de Otono
2 rzędy w tunelu po 5 metrów (wysiew do pierścieni ok. 15 II sadzenie 15 III) Witkiem Manita i Figaro
3 rzędy po 6 m w gruncie (wysiew do pierścieni ok. 1 III sadzenie 1 IV) Witkiem Manita i Figaro
3 rzędy po 4 m w gruncie (wysiew bezpośrednio do gruntu podkiełkowanych nasion ok.10-20III i przykrycie siatką)-porównanie 3 odmian
2 rzędy po 7m (wysiew do pierścieni ok. 15 VI sadzenie 15 VII) Luz de Otono -wysadzany po cebuli
Awatar użytkownika
MaKi
50p
50p
Od: 16 kwie 2013, o 01:03

Post »

Przemku,bób Topbob jest na allegro,czy to jest lepsza odmiana od Dragona a może wcześniejsza? Dlaczego go kupiłeś?
Pozdrawiam
Pozdrawiamy Mirka i Krzysiek

Ogród pod sosnami-zapraszam
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Topbob mimo, że określany jest jako odmiana bardzo wczesna z pewnością nie jest odmianą wcześniejszą od Dragona. Natomiast z dostępnych opisów wynika, że jest to odmiana silnie krzewiąca się (4-5 pędów) i daje bardzo wysoki plon (nawet 12 t/ha podczas gdy Dragon plonuje 8-10 t/ha). Będę więc chciał sprawdzić ją w moich warunkach uprawowych. Zakupiłem tylko 2 malutkie opakowania (każde po ok. 20 nasion) przy okazji zakupu nasion brokuła odmiany Marathon F1. Ciekawostką jest, że odmiana Topbob kwitnie bardzo intensywnie ale zawiązuje strąki tylko w dolnej części pędów. Z polskich odmian do najwcześniejszych odmian należy odmiana Bizon (70-75 dni od siewu do zbioru). Plon Bizona sięga nawet 11-11,5 t/ha.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MaKi
50p
50p

Post »

Przemku, która odmiana, z dostępnych w mniejszych opakowaniach, najlepiej nadaje się na piaszczystą ziemię.Co roku na koniec sezonu sieję poplon,potem jest przekopany z dolomitem,wiosną nawożenie rzędowe granulowanym obornikiem.Ale jednak to piach.
Niektóre odmiany polecają na gleby ciężkie,gliniaste, przy niektórych nic na ten temat nie pisze.
I jak lepiej sadzić w rzędzie, czy na grządce. W dziale bób była chyba mowa o rzędach, w sklepie sadowniczy.pl polecają grządkę zbliżoną do kwadratu. Możesz coś doradzić?

przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Problem z bobem polega na tym, że roślina ta ma bardzo wysoki współczynnik transpiracji (traci dużo wody). I dlatego przyjmuje się, że bób najlepiej udaje się na glebach cięższych, o dużej pojemności wodnej.
Najważniejsza sprawa to odczyn gleby. Gleba musi mieć co najmniej obojętny a najlepiej lekko zasadowy odczyn. Następna sprawa to albo bardzo częste podlewanie albo podlewanie i ściółkowanie. Być może pomoże dodanie obornika, zwapnowanego torfu, podłoża popieczarkowego. Można spróbować dodać do podłoża hydrożelu (albo jeżeli chce się zejść z kosztów żwirku dla kotów). Pomocne mogą się również okazać opryski florowitem a jeszcze lepiej środkiem Vapogard (niestety nie jest tani). Na pewno dobrym rozwiązaniem będzie jak najwcześniejszy wysiew (przykrycie włókniną) a jeszcze lepiej uprawa z rozsady. Co do odmian to wybierałbym jak najwcześniejszą o stosunkowo niskich pędach. Najlepszy byłby chyba Bizon (PlantiCo). Nieco gorsze Bonzo (PNOS Ożarów Mazowiecki) lub Karmazyn (PNOS Ożarów Mazowiecki). Prawdopodobnie najwyższy plon można osiągnąć siejąc/sadząc bób w pojedynczym rzędzie. Dawniej bób uchodził za roślinę samopylną ale obecnie wiadomo, że wczesność, wysokość i jakość plonu bobu może skutecznie zwiększyć zapylanie przez pszczoły. Grządka "kwadratowa" zalecana jest przy uprawie kukurydzy.
Awatar użytkownika
MaKi
50p
50p

Post »

Przemku dziękuję za pomoc . Pszczół,murarek,trzmieli u nas dostatek, gorzej z krowami,niedługo chyba tylko na obrazku będziemy je widywać.
Postaram się kupić ze dwie odmiany z wymienionych,część posadzić z rozsady a część z siewu i nakryć włókniną.
Nasza ziemia jest o tyle dobra, że szybko się nagrzewa,więc nie będzie problemu z wczesnym
siewem.

Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Przemku, czy Karmazyna odradzasz tylko ze względu na to, że jest późniejszy? Miałam tą odmianę i uważam, że jest pyszny. Jestem amatorką i mam małe doświadczenie, ale wydaje mi się, że przyzwoicie owocował, mimo że był na grządce dłużej. Ale w sumie czytałam Twój plan zasiewów i jeśli dobrze rozumiem, planujesz zbierać strąki dłużej z różnych odmian.
Ciekawa jestem, jakie są wady tej odmiany, bo w tym roku tez chciałam nią obsiać kawałek grządki i dłużej cieszyć się bobem :D
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wcale nie odradzam uprawy Karmazyna bo jest wymieniony przeze mnie ale pamiętajmy, że pytanie dotyczyło uprawy na glebie piaszczystej. Karmazyn jest odmianą średniowczesną (80-90 dni) podczas gdy Bizon potrzebuje do zbioru 70-75 dni. 2 tygodnie to dużo jeśli chodzi o zapasy wody w glebie na wiosnę. Potwierdzam, że odmiana Karmazyn ma bardzo smaczne nasiona a rośliny są stosunkowo niskie (60-80 cm). Jeśli chodzi o plonowanie to jest ono jednak niższe a dodatkowo nasiona są drobniejsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”