, w sumie to one przez cały sezon usilnie pracują "kradnąc" ściółkę od spodu
 , w sumie to one przez cały sezon usilnie pracują "kradnąc" ściółkę od spodu  ).
 ).
 , w sumie to one przez cały sezon usilnie pracują "kradnąc" ściółkę od spodu
 , w sumie to one przez cały sezon usilnie pracują "kradnąc" ściółkę od spodu  ).
 ).

Pięknie to wygląda, nawet jednego chwasta nie widzę
 Pięknie to wygląda, nawet jednego chwasta nie widzę  

ale ogród to piękny.
 ale ogród to piękny.
 .
 .
 .
 . 

To bardzo imponujący wynik. Mnie się to nie udaje na praktycznie nieograniczonej przestrzeni na wsi. Z tym że to też kwestia przechowywania aż do następnych zbiorów, może bardziej niż samych plonów.Warzywkowo pisze:
Mam z tej "zbieraniny" 100% pokrycia zapotrzebowania warzyw na cały rok

Oczywiście, dlatego głównie sadzi się ciepłolubne rośliny (psiankowate, dyniowate) w sąsiedztwie betonowych murów/ścian aby w nocy oddawały ciepło, podobnie wykłada się ziemie np kamieniami aby się za dnia grzały i nie oddawały wilgoci.Warzywkowo pisze:Mam wrażenie, że część "sukcesu" uprawy leży po tej stronie.

Podsunęło mi to pewien pomysł - w ten sam sposób powinna podnieść temperaturę w tunelu kostka. Wyłożenie nią ścieżek, nawet kawałkami jest ciężkie i bardzo pracochłonne, (w końcu musiałaby być przenoszona dwa razy do roku) ale ułożenie niewielkiego placu w pobliżu rozsad, powinno pomóc podnieść temperaturę w nocy.Warzywkowo pisze:To prawda.
Ja zauważam jeszcze taką rzecz. Moje płyty betonowe latem się nagrzewają i w tym ogródku gdzie mam nimi prawie wszystko wyłożone - wieczorem temperatura jest wyższa (oddają ciepło). Nigdy nie mierzyłam ile w stopniach to jest, ale wyraźnie czuć różnicę. Dlatego właśnie tam sadzę pomidory i ogórki. Mam wrażenie, że część "sukcesu" uprawy leży po tej stronie.

Właśnie z powodu nagrzewnia się sadzę melony i arbuzy na rabacie, z której ich pędy mogą sobie wypełzać na kostkę i pławić się w ciepełkuWarzywkowo pisze:Ja zauważam jeszcze taką rzecz. Moje płyty betonowe latem się nagrzewają i w tym ogródku gdzie mam nimi prawie wszystko wyłożone - wieczorem temperatura jest wyższa (oddają ciepło).