Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Pasztet z dyni, ciecierzycy i jabłek
Przepis z netu, z przepisów wegetariańskich, trochę zmieniłam.
0,5 kg Hokkaido, 0,5 kg ciecierzycy
3 jabłka, 2 cebule, 5 łyżek otrębów owsianych
łyżeczka ziół prowansalskich, łyżka zmielonego pieprzu, łyżeczka soli
garść posiekanej natki pietruszki
1 ząbek zmiażdżonego czosnku
Cieciorkę wieczorem przepłukać i namoczyć na noc w wodzie z łyżeczką sody. Rano osączyć, przepłukać, zalać wodą i pogotować 10 min. Odsączyć, przepłukać, zalać wodą i gotować 1 godz. Pozbawioną nasion dynię owinąć folią aluminiową i piec 1 godz. w temp. 180 st. Cebulę posiekać i smażyć na min. ilości oleju, żeby zmiękła. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Cieciorkę i dynię po wystudzeniu przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z jabłkami. Dodać cebulę, czosnek, otręby, przyprawy, wymieszać i ugnieść w foremce do pieczenia. Ja piekłam ok. godziny, w temp. 180 st., góra-dół, w szklanej keksówce, leciutko posmarowanej olejem i podsypanej otrębami, na wierzch też dałam posypkę z otrębów. Pasztet jest smaczny ale dość luźny, następnym razem spróbuję dodać jajko, żeby był bardziej zwięzły.
Przepis z netu, z przepisów wegetariańskich, trochę zmieniłam.
0,5 kg Hokkaido, 0,5 kg ciecierzycy
3 jabłka, 2 cebule, 5 łyżek otrębów owsianych
łyżeczka ziół prowansalskich, łyżka zmielonego pieprzu, łyżeczka soli
garść posiekanej natki pietruszki
1 ząbek zmiażdżonego czosnku
Cieciorkę wieczorem przepłukać i namoczyć na noc w wodzie z łyżeczką sody. Rano osączyć, przepłukać, zalać wodą i pogotować 10 min. Odsączyć, przepłukać, zalać wodą i gotować 1 godz. Pozbawioną nasion dynię owinąć folią aluminiową i piec 1 godz. w temp. 180 st. Cebulę posiekać i smażyć na min. ilości oleju, żeby zmiękła. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Cieciorkę i dynię po wystudzeniu przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z jabłkami. Dodać cebulę, czosnek, otręby, przyprawy, wymieszać i ugnieść w foremce do pieczenia. Ja piekłam ok. godziny, w temp. 180 st., góra-dół, w szklanej keksówce, leciutko posmarowanej olejem i podsypanej otrębami, na wierzch też dałam posypkę z otrębów. Pasztet jest smaczny ale dość luźny, następnym razem spróbuję dodać jajko, żeby był bardziej zwięzły.
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
A jak smakuje taki pasztet, nie jest za słodki?
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Dla mnie smakuje OK, nie jest za słodki.
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Sałatka z dyni, jabłek i papryki
1 kg dyni pokroić w kostkę
2 czerwone papryki i 1 żółtą pokroić w kostkę
1 czerwoną cebulę pokroić w kostkę
1 duże jabłko pokroić w kostkę
Wymieszać z sokiem z 1 cytryny, łyżeczką papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli i łyżką oleju. Piec w naczyniu żaroodpornym w temp. ok. 200 st. W międzyczasie przemieszać. Po upieczeniu można posypać uprażonymi ziarnami dyni.
Sałatka z dyni, pęczaku i jarmużu
1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
0,5 kg dyni utartej na grubych oczkach
3 posiekane ząbki czosnku
garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka mielonej kolendry
kilka liści jarmużu
Poodrywać listki jarmużu od grubego nerwu, posiekać i poddusić z czosnkiem na łyżeczce masła, dodać kolendrę. Wymieszać z pęczakiem, żurawiną i dynią oraz 1/3 szklanki oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, piec ok. 1 godz. w 200 st. Pieczemy w zakrytym naczyniu, żeby nam nie podsuszył się i nie stwardniał pęczak.
1 kg dyni pokroić w kostkę
2 czerwone papryki i 1 żółtą pokroić w kostkę
1 czerwoną cebulę pokroić w kostkę
1 duże jabłko pokroić w kostkę
Wymieszać z sokiem z 1 cytryny, łyżeczką papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli i łyżką oleju. Piec w naczyniu żaroodpornym w temp. ok. 200 st. W międzyczasie przemieszać. Po upieczeniu można posypać uprażonymi ziarnami dyni.
Sałatka z dyni, pęczaku i jarmużu
1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
0,5 kg dyni utartej na grubych oczkach
3 posiekane ząbki czosnku
garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka mielonej kolendry
kilka liści jarmużu
Poodrywać listki jarmużu od grubego nerwu, posiekać i poddusić z czosnkiem na łyżeczce masła, dodać kolendrę. Wymieszać z pęczakiem, żurawiną i dynią oraz 1/3 szklanki oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, piec ok. 1 godz. w 200 st. Pieczemy w zakrytym naczyniu, żeby nam nie podsuszył się i nie stwardniał pęczak.
- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Orlik 755, czyli to są takie bardziej zapiekanki. Ta z pęczakiem jest ciekawa. na pewno je wypróbuję. Mogłabyś powiedzieć jaka dynia będzie do niech odpowiednia? Jak wiemy dynie tak bardzo mogą się różnić od siebie i nie każda nadaje się do każdej potrawy.
Ja kilka dni temu robiłam zapiekankę z Blue Kuri +por +ziemniaki + ser żółty - pierwsza jaką kiedykolwiek zrobiłam - i na zachętę wyszła bardzo dobra . Jak zrobię ją kolejny raz to wrzucę przepis razem ze zdjęciami. Mnie samą bardziej przekonują przepisy ze zdjęciami, a na pewno Was chciałabym zachęcić do takiego dania.
Ja kilka dni temu robiłam zapiekankę z Blue Kuri +por +ziemniaki + ser żółty - pierwsza jaką kiedykolwiek zrobiłam - i na zachętę wyszła bardzo dobra . Jak zrobię ją kolejny raz to wrzucę przepis razem ze zdjęciami. Mnie samą bardziej przekonują przepisy ze zdjęciami, a na pewno Was chciałabym zachęcić do takiego dania.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Te sałatki traktuję jako dodatek do drugiego dania, mogą być również samodzielnym daniem, są dobre również na zimno.
Myślę, że do nich każda dynia się nada, oprócz tych miękkich, soczystych, które się rozpadają przy pieczeniu i puszczają za dużo soku. Ja robiłam z Hokkaido, Gomeza, Lungi, Acorna. Te miękkie jak Rouge czy Muscat ścieram na tarce na grube wiórki i dodaję do surówek, czasem do innych sałatek.
Myślę, że do nich każda dynia się nada, oprócz tych miękkich, soczystych, które się rozpadają przy pieczeniu i puszczają za dużo soku. Ja robiłam z Hokkaido, Gomeza, Lungi, Acorna. Te miękkie jak Rouge czy Muscat ścieram na tarce na grube wiórki i dodaję do surówek, czasem do innych sałatek.
-
- 200p
- Posty: 216
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Przeczytałam wątek ... i chyba nigdzie nie było "lecza" z dyni piżmowej.
Miałam 1małą dynię piżmową i nie wiedziałam jak ją w "cudowny sposób rozmnożyć" żeby starczyło dla 3 żarłocznych mężczyzn i 1 kobitki
Dynię piżmową robiłam po raz pierwszy (szczerze...to w tym roku rozpoczęłam "przygodę" z dynią i jadłam tylko hokkaido, makaronową i jakąś nn) i nie wiedziałam jak będzie, ale b.dobrze się sprawdziła.
Ale wracając do tematu to zrobiłam coś ala'leczo - starczyło dla wszystkich i wszystkim smakowało dlatego dzielę się przepisem
Polecam robić dzień wcześniej - smaki się fajnie przegryzą
"LECZO" Z DYNI PIŻMOWEJ
podawałam z ryżem z wody gotowanym ze szczyptą curry
składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 1 szt dynia piżmowa (ok 2kg)
- 1 szt czerwona słodka papryka (teraz dałabym 2szt, ale 1 czerwona i 1 zielona dla kontrastu, bo w daniu brakowała "zieleni")
- 1 puszka pomidorów w całości
- mały koncentrat pomidorowy (80-100g)
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka domowej roboty "vegety" (może być kupna, może być sól + łyżka warzyw suszonych lub ominąć ten punkt)
- do smaku : sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz lub chili (coś ostrego co kto lubi lub jak nie lubi to ominąć )
- 2-3 łyżki oleju
wykonanie
* Ryż gotujemy na sypko (ja oprócz soli dodałam szczyptę curry) - też można ugotować dzień wcześniej i po ostudzeniu zamknąć w pojemniku i włożyć do lodówki
* Kurczak:
- Kroimy - dowolnie - w kostkę lub paski
- posypujemy odrobiną "vegety" (a jak nie "vegetą" to solą)
- wyciskamy czosnek
- polewamy 1 łyżeczką oleju
- mieszamy - odstawiamy w chłodne miejsce....
*Jak mięsko sobie odpoczywa ....przygotowujemy warzywa - wszystkie kroimy w mniej więcej równą - taką większą kostkę
- dynie obrałam - pokroiłam w kostkę
- paprykę - usunęłam gniazda -pokroiłam w kostkę
- 2\3 cebuli pokroiłam też w taką samą kostkę.... warzywa przygotowane... wracamy do mięska
- kroimy pozostałą - 1\3 cebuli w drobną kostkę
- rozgrzewamy patelnię, wlewamy 1 łyżkę oleju
- na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i od razu zmniejszamy gaz na minimum.... co chwilę mieszamy cebulkę i smażymy do zeszklenia
- podkręcamy gaz ... i na ostry ogień wrzucamy mięsko - po chwili mieszamy - staramy się by jak najmniej soków wypłynęło, a jednocześnie pilnujemy żeby kurczak się nie przypalił - on ma być blady
- jak już wszystkie kawałki są "białe" i odparowała woda - zdejmujemy mięso z patelni
- na tę samą patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju - rozgrzewamy
- wrzucamy cebulę - co chwilę mieszamy
- jak zaczną pokazywać się pojedyncze brązowe brzegi wrzucamy dynię,dodajemy ziele angielskie i liść laurowy - co chwilę mieszamy
- wrzucamy paprykę i też chwilę obsmażamy
- próbujemy dynię - ma być al'dente ale nie surowa! Jak uznamy że jest ok.
- wrzucamy pomidory z puszki, dolewamy trochę wody - zmniejszamy ogień na minimum
- wrzucamy kurczaka
- dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku - próbować "sos" a nie warzywa - jak smak "sosu" będzie nam pasował to całość też będzie ok
Teraz kwestia kto co lubi :
My wolimy takie mniej "wodniste" sosy warzywne, a że nie zagęszczam ich niczym to tak zostawiam
Jak chcecie więcej sosu - dolewacie więcej wody + trochę więcej koncentratu + ewentualnie trochę ketchupu.
moje "leczo" wyglądało tak
Jak sami widzicie brakuje zielonej papryki
Było jedzone następnego dnia i.... zapomniałam zrobić zdjęcia jak wyglądało na talerzu..... było posypane pietruszką bo tej zieleni mi brakowało
Miałam 1małą dynię piżmową i nie wiedziałam jak ją w "cudowny sposób rozmnożyć" żeby starczyło dla 3 żarłocznych mężczyzn i 1 kobitki
Dynię piżmową robiłam po raz pierwszy (szczerze...to w tym roku rozpoczęłam "przygodę" z dynią i jadłam tylko hokkaido, makaronową i jakąś nn) i nie wiedziałam jak będzie, ale b.dobrze się sprawdziła.
Ale wracając do tematu to zrobiłam coś ala'leczo - starczyło dla wszystkich i wszystkim smakowało dlatego dzielę się przepisem
Polecam robić dzień wcześniej - smaki się fajnie przegryzą
"LECZO" Z DYNI PIŻMOWEJ
podawałam z ryżem z wody gotowanym ze szczyptą curry
składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 1 szt dynia piżmowa (ok 2kg)
- 1 szt czerwona słodka papryka (teraz dałabym 2szt, ale 1 czerwona i 1 zielona dla kontrastu, bo w daniu brakowała "zieleni")
- 1 puszka pomidorów w całości
- mały koncentrat pomidorowy (80-100g)
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka domowej roboty "vegety" (może być kupna, może być sól + łyżka warzyw suszonych lub ominąć ten punkt)
- do smaku : sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz lub chili (coś ostrego co kto lubi lub jak nie lubi to ominąć )
- 2-3 łyżki oleju
wykonanie
* Ryż gotujemy na sypko (ja oprócz soli dodałam szczyptę curry) - też można ugotować dzień wcześniej i po ostudzeniu zamknąć w pojemniku i włożyć do lodówki
* Kurczak:
- Kroimy - dowolnie - w kostkę lub paski
- posypujemy odrobiną "vegety" (a jak nie "vegetą" to solą)
- wyciskamy czosnek
- polewamy 1 łyżeczką oleju
- mieszamy - odstawiamy w chłodne miejsce....
*Jak mięsko sobie odpoczywa ....przygotowujemy warzywa - wszystkie kroimy w mniej więcej równą - taką większą kostkę
- dynie obrałam - pokroiłam w kostkę
- paprykę - usunęłam gniazda -pokroiłam w kostkę
- 2\3 cebuli pokroiłam też w taką samą kostkę.... warzywa przygotowane... wracamy do mięska
- kroimy pozostałą - 1\3 cebuli w drobną kostkę
- rozgrzewamy patelnię, wlewamy 1 łyżkę oleju
- na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i od razu zmniejszamy gaz na minimum.... co chwilę mieszamy cebulkę i smażymy do zeszklenia
- podkręcamy gaz ... i na ostry ogień wrzucamy mięsko - po chwili mieszamy - staramy się by jak najmniej soków wypłynęło, a jednocześnie pilnujemy żeby kurczak się nie przypalił - on ma być blady
- jak już wszystkie kawałki są "białe" i odparowała woda - zdejmujemy mięso z patelni
- na tę samą patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju - rozgrzewamy
- wrzucamy cebulę - co chwilę mieszamy
- jak zaczną pokazywać się pojedyncze brązowe brzegi wrzucamy dynię,dodajemy ziele angielskie i liść laurowy - co chwilę mieszamy
- wrzucamy paprykę i też chwilę obsmażamy
- próbujemy dynię - ma być al'dente ale nie surowa! Jak uznamy że jest ok.
- wrzucamy pomidory z puszki, dolewamy trochę wody - zmniejszamy ogień na minimum
- wrzucamy kurczaka
- dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku - próbować "sos" a nie warzywa - jak smak "sosu" będzie nam pasował to całość też będzie ok
Teraz kwestia kto co lubi :
My wolimy takie mniej "wodniste" sosy warzywne, a że nie zagęszczam ich niczym to tak zostawiam
Jak chcecie więcej sosu - dolewacie więcej wody + trochę więcej koncentratu + ewentualnie trochę ketchupu.
moje "leczo" wyglądało tak
Jak sami widzicie brakuje zielonej papryki
Było jedzone następnego dnia i.... zapomniałam zrobić zdjęcia jak wyglądało na talerzu..... było posypane pietruszką bo tej zieleni mi brakowało
Pozdrawiam, Aneta:)
- stefcia
- 500p
- Posty: 672
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Sudeckie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Apetycznie wygląda to Leczo
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Wygląda pysznie, ja chętnie zrobię, bo muszę zużyć piżmowe i zwolnić parapet ;)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Wygląda smakowicie , zaraz przetestuję . Możesz podać jeszcze parę takich ciekawych przepisów na wykorzystanie dyni, chętnie wypróbujemy .
Pozdrawiam, Zosia
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Chętnie poczytam przepisy na zupę z dyni
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11335
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
A ten? Dynię pokroić w kostkę i przysmażyć na maśle, żeby odrobinę skarmelizowała. Podlać bulionem i udusić do miękkości . Zmiksować, doprawić solą , białym pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową, dodać śmietankę. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkami. W miarę potrzeby dodać bulionu do otrzymania pożądanej konsystencji. Można posypać prażonymi pestkami dyniowymi. Smacznego .
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
A może ktoś wie jak robiło się kiedyś zupę z dyni? Babcia gotowała z drobnymi kluseczkami ręcznie robionymi, taka zacierka to była. Zupa nie była ani słona ani słodka tylko mocno dyniowa i pływały drobinki dyni malutkie a przecież blenderów nie było... Może była na tarce starta a może rozgotowana, nie wiem. Generalnie chodzi mi o smak, którego odtworzyć nie potrafię i żadna z dyniowych zup obecnych nie przypomina tamtej.