Też bardzo je lubię,
Moja mała zielona oaza spokoju
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja mała zielona oaza spokoju
O tak! Halinko!
Żurawki zawsze zdobią ogród.
Też bardzo je lubię,
zwłaszcza teraz, gdy kwiatków brakuje. 
Też bardzo je lubię,
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucynko żurawki, jak wiesz, to taki mój "bzik". Ciągle mi ich mało
.
A oto dowód, że również o tej porze są piękne:

A oto dowód, że również o tej porze są piękne:

Pozdrawiam Hala
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miłek amurski rośnie chyba w zacisznym miejscu, że już wystartował. Mój/Twój 'Tiefblau Gefult' też kwitł najdłużej ze wszystkich astrów i nawet mrozu się nie bał. Masz wspaniałą kolekcje żurawek, ich kolorowe liście o tej porze roku rozweselają i upiększają rabaty. U mnie nadal mroźno, a na działce wszystko zlodowaciałe i śniegu coraz mniej. Niewiele roślin zdążyłam okryć, ale mam nadzieję, że jakoś przetrzymają ten pierwszy atak zimy.
- hala67

Lideczko miłek amurski rzeczywiście rośnie w zacisznym miejscu. Od wschodnich wiatrów osłania go mata wiklinowa a ponadto ochrania go olbrzymia żurawka 'Brownies'.
Mój aster 'Tiefblau Gefult' kwitnie do tej pory. Kwiaty pozostały na małych odrostach i nie są one już tak okazałe a do tego mniej wybarwione.
Tak jak pisałam Lucynce, żurawki to mój mały konik. Zdobią rabaty cały rok. Tylko szkoda, że są tak krótkowieczne.
Nie martw się o swoje rośliny. Mają śniegową skorupę chroniącą je od przemarznięcia. W tym tygodniu ma się ocieplić to zdążysz je opatulić.
U mnie dzisiaj poprószyło śniegiem.
Nie wiem co to za cyklamen. Kupiłam go przecenionego, wymęczonego z napisem "cyklamen ogrodowy". Kwitł do mrozów.

Mój aster 'Tiefblau Gefult' kwitnie do tej pory. Kwiaty pozostały na małych odrostach i nie są one już tak okazałe a do tego mniej wybarwione.
Tak jak pisałam Lucynce, żurawki to mój mały konik. Zdobią rabaty cały rok. Tylko szkoda, że są tak krótkowieczne.
Nie martw się o swoje rośliny. Mają śniegową skorupę chroniącą je od przemarznięcia. W tym tygodniu ma się ocieplić to zdążysz je opatulić.
U mnie dzisiaj poprószyło śniegiem.
Nie wiem co to za cyklamen. Kupiłam go przecenionego, wymęczonego z napisem "cyklamen ogrodowy". Kwitł do mrozów.

Pozdrawiam Hala
-
plocczanka

Halinko, ja swoje żurawki odmładzam poprzez rozsadzanie i przesadzanie z miejsca na miejsce.
A żeby było śmieszniej to w obrębie jednej rabaty.
Niektóre mam już kilka lat. 
- slila1

Jaki kolor ma spód liści tego cyklamena. Wyglądem przypomina trochę c. purpurescans, u którego wyróżnia się różne formy botaniczne związane z kształtem liści i wzorem na liściach, zaś porą kwitnienia przypomina c.hederifolim. Moje bluszczolistne kwitły jeszcze niedawno, nawet w śniegu.
- hala67

Lucynko ja też się staram zachować odmiany. Niestety są takie żurawki, które słabo przyrastają. Mają jeden albo dwa pędy szybujące w górę. Brzydko to wygląda. Muszę obsypywać kępy, aby jakieś "czynniki" np. moje pielenie nie uszkodziły ich
Lidziu dziękuję za szybką reakcję
. Niestety nie wiem jaki ten cyklamen ma kolor spodu liści. Jutro sprawdzę.
Oto droga na moją działkę. Furteczka otwarta. Zapraszam

Lidziu dziękuję za szybką reakcję
Oto droga na moją działkę. Furteczka otwarta. Zapraszam

Pozdrawiam Hala
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Halinko droga zachęca do odwiedzania ogrodu! a cyklamen oby przetrwał zimę, bo jest bardzo ładny! Mnie się marzą ale zawsze trzeba mieć jakiś obiekt marzeń 
-
plocczanka

Alejka, która prowadzi na Twoją działkę, jest niemal identyczna jak moja.
Takie mam widoczki po obu stronach alejki.
Miłego dnia.
- hala67

Lideczko wczoraj próbowałam zrobić dobrą fotkę spodu liści tego cyklamena.
Nie wiem czy to co udało mi się sfotografować pomoże w identyfikacji. Roślina ta ma jeszcze sporo pąków kwiatowych.

Marysiu drogę już znasz, w takim razie zapraszam do częstszych odwiedzin
.
Bardzo bym chciała aby moje cyklameny przetrwały zimę. To takie delikatne i wdzięczne roślinki.
Cyklamen dyskowaty bordowy

Cyklamen dyskowaty różowy

Lucynko u mnie to jest jedyna droga prowadząca na działkę. Mieszczą się przy niej 34 ogrody. Pomyślisz pewnie, że mamy bardzo kameralnie. I nie pomylisz się. Z tym, że mój ROD jest dużo większy. Został podzielony na dwie lokalizacje z powodu budowy pewnego ekskluzywnego "hotelu dla niegrzecznych"

Nie wiem czy to co udało mi się sfotografować pomoże w identyfikacji. Roślina ta ma jeszcze sporo pąków kwiatowych.

Marysiu drogę już znasz, w takim razie zapraszam do częstszych odwiedzin
Bardzo bym chciała aby moje cyklameny przetrwały zimę. To takie delikatne i wdzięczne roślinki.
Cyklamen dyskowaty bordowy

Cyklamen dyskowaty różowy

Lucynko u mnie to jest jedyna droga prowadząca na działkę. Mieszczą się przy niej 34 ogrody. Pomyślisz pewnie, że mamy bardzo kameralnie. I nie pomylisz się. Z tym, że mój ROD jest dużo większy. Został podzielony na dwie lokalizacje z powodu budowy pewnego ekskluzywnego "hotelu dla niegrzecznych"

Pozdrawiam Hala
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Witam
Otwarcie przez Ciebie wątku i pokazanie nowego RODOS-u traktuję jak prezent mikołajkowy
Otwarcie przez Ciebie wątku i pokazanie nowego RODOS-u traktuję jak prezent mikołajkowy
- hala67

Witaj Jureczku
To miłe, że tak myślisz. W takim razie do prezentu mikołajkowego dorzucę pierwiosnki, które lubisz

To miłe, że tak myślisz. W takim razie do prezentu mikołajkowego dorzucę pierwiosnki, które lubisz

Pozdrawiam Hala
-
plocczanka

Halinko, ja też lubię pierwiosnki, a Twoje są bardzo ładne, o dubeltowych kwiatach.
Prawdziwe ślicznotki.
Mój ROD też wielki - ponad 500 działek, ale cały podzielony na tzw. kwatery i każda przecięta niezbyt długą wąską alejką.
Jedynie trzy główne aleje są długie i szerokie.
Miłego i ładnego weekendu.
Prawdziwe ślicznotki.
Mój ROD też wielki - ponad 500 działek, ale cały podzielony na tzw. kwatery i każda przecięta niezbyt długą wąską alejką.
Jedynie trzy główne aleje są długie i szerokie.
Miłego i ładnego weekendu.
- slila1

Obstawiam cyklamena czerwieniejącego - c. purpurascens, bo ani bluszczolistny, ani dyskowaty to na pewno nie jest. A może to jakaś nowość? Gdyby nadeszły mrozy, na wszelki wypadek dobrze go okryj. Pozostałe cyklameny też pięknie Ci kwitły. Z dyskowatych mam tylko białego, bo różowy wiosną już się nie pokazał. Pierwiosnki cudne, nie potrafię wybrać, który najładniejszy.
Patrząc z alejki, działeczka bardzo ładnie się prezentuje, jest taka otulona zielenią. Alejka działkowa, równiutka i utwardzona, zachęca do spaceru. Zupełne przeciwieństwo mojej, która po przekopaniu pod kanalizację, w kilku miejscach pozapadała się, a w powstałych dziurach i koleinach zbiera się woda.
Patrząc z alejki, działeczka bardzo ładnie się prezentuje, jest taka otulona zielenią. Alejka działkowa, równiutka i utwardzona, zachęca do spaceru. Zupełne przeciwieństwo mojej, która po przekopaniu pod kanalizację, w kilku miejscach pozapadała się, a w powstałych dziurach i koleinach zbiera się woda.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Halinko tak długo Cię nie było z ogrodem, ze zapomniałam o Twoich roślinach ale w miarę jak pokazujesz przypominam sobie właśnie Twoje pierwiosnki, a kolekcja cyklamenów