Do growboxa chce zmienić lampe, bo mam pojedyńczą liniówke, a chce podwójną. na razie w growboxie są nasiona i nawozy.
BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2
Tunel daje sporo możliwości. Ja planuje kupić taki mniejszy 3x2 bo na razie na większy nie mam miejsca. 
Do growboxa chce zmienić lampe, bo mam pojedyńczą liniówke, a chce podwójną. na razie w growboxie są nasiona i nawozy.
-
marcinbb

- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeden tunel 18m2 dawał możliwości i to duże, teraz 2 x 18m2 to będzie dopiero petarda ;) Ja nie mam miejsca ale Ty... z drugiej strony racja ja idę w pomidory/papryki/ jakieś pierdoły a Ty sadzisz wszystko.BobejGS pisze:Tunel daje sporo możliwości. Ja planuje kupić taki mniejszy 3x2 bo na razie na większy nie mam miejsca.
Do growa na chwilę obecną knuję czy kupić żarówki po 28 PLN/szt czy może od razu iść w jakiś panel LED. Kupił bym u kitajców bo tam żarówki/LED do gro prawie za darmo rozdają ale zanim one przyjdą to może się okazać że są już nie potrzebne.
- BobejGS

- Kontakt:
Ja teoretycznie miejsce mam ale na działce, a to kawałek od domu. Jak nie mogę mieć na oku go pod domem, to nie ryzykuje, bo ludzie różni są. Jeden uszanuje cudzą prywatność i nie wejdzie, drugi wejdzie tak, by nie było śladu, a trzeci wszystko poniszczy.
A z ledami, to jest tak(chińskimi) że 90% to są tandety i nie spełniają wcale funkcji, które mają w opisie.
A z ledami, to jest tak(chińskimi) że 90% to są tandety i nie spełniają wcale funkcji, które mają w opisie.
-
marcinbb

Ja naprzeciw domu przez ulicę mam działkę nie ogrodzoną w sumie z 16 ar. w ubiegłym roku były tam ładne dynie i nikt nawet nie tknął, podobnie było z cukiniami. Choć mam na wsi takich 3 magików co swoją matkę by za 5 PLN sprzedali.
Jakoś nie miałem okazji przejechać się na Chińskich zakupach, w tym roku może "trochę" przegiąłem bo w sumie chyba ze 2500 nasion tam kupiłem głównie pomidorów. Mam nadzieje że odmiany okażą się takie jak zamawiałem. Odnośnie elektroniki też już kilka zakupów tam robiłem - jeśli można czekać wolę brać u kitajców.
Jakoś nie miałem okazji przejechać się na Chińskich zakupach, w tym roku może "trochę" przegiąłem bo w sumie chyba ze 2500 nasion tam kupiłem głównie pomidorów. Mam nadzieje że odmiany okażą się takie jak zamawiałem. Odnośnie elektroniki też już kilka zakupów tam robiłem - jeśli można czekać wolę brać u kitajców.
- BobejGS

- Kontakt:
Dynie i cukinie, to zapewne dla tych asów nie chodliwy towar był.
Tyle nasion pomidorów, to chyba na kilka lat.
Ja w tym przypadku raczej preferuje prywatne wymianki.
Z lampami jest tak, że mają one bardzo często zawyżone parametry i często nie rośnie pod nini jak powinno. Jest tu na FO wątek o doświetlaniu rozsad, warto przeczytać co jest polecane, bo wypróbowane własnym doświadczeniem.
Tyle nasion pomidorów, to chyba na kilka lat.
Z lampami jest tak, że mają one bardzo często zawyżone parametry i często nie rośnie pod nini jak powinno. Jest tu na FO wątek o doświetlaniu rozsad, warto przeczytać co jest polecane, bo wypróbowane własnym doświadczeniem.
-
marcinbb

Nawet zaniżone parametry powiedzmy o 50% są akceptowane. Żarówka do gro w PL kosztuje 28 PLN + przesyłka (10 PLN)
38 PLN/szt. U kitajców 3,4 dołka przesyłka bezpłatna 3,4 * 4 PLN = 13,6 PLN/szt
38 PLN do 14 PLN
Zresztą u kitajców zawsze biorę 2 razy więcej niż potrzebuję. Nasiona tak to raczej zakup na 2-3 lata. W ubiegłym roku moje Polskie żólte jantary zrobiły taką furorę że, w tym roku cała reszta wsi sadzi Jantary. A ja bądź co bądź Rosja, Ukraina + Meksyk. W przyszłym roku zostawiam to co mi w 100% odpowiada, ten rok to ostra selekcja.
38 PLN/szt. U kitajców 3,4 dołka przesyłka bezpłatna 3,4 * 4 PLN = 13,6 PLN/szt
38 PLN do 14 PLN
Zresztą u kitajców zawsze biorę 2 razy więcej niż potrzebuję. Nasiona tak to raczej zakup na 2-3 lata. W ubiegłym roku moje Polskie żólte jantary zrobiły taką furorę że, w tym roku cała reszta wsi sadzi Jantary. A ja bądź co bądź Rosja, Ukraina + Meksyk. W przyszłym roku zostawiam to co mi w 100% odpowiada, ten rok to ostra selekcja.
- BobejGS

- Kontakt:
Cena mnie nie interesuje.
Mnie interesuje czy lampa/żarówka/świetlówka się nadaje do doświetlenia. I to że jest napisane na nich -flo -gro itp też nie ważne, bo w praktyce różnie bywa. Dlatego poleciłem przejrzenie wątku o doświetlaniu i polecanych tam osprzętach. 
Ja nasion też mam sporo ale już tak nie biorę hurtowo, tylko raczej to c. mi w oko wpadnie, czy to ciekawym kształtem, czy kolorem.
Ja nasion też mam sporo ale już tak nie biorę hurtowo, tylko raczej to c. mi w oko wpadnie, czy to ciekawym kształtem, czy kolorem.
-
marcinbb

To będzie mój 3 rok upraw wcześniej w Warszawskim blokowisku nie było możliwości. Stąd w tym roku zakupy były sporo większe, ale jak pisałem selekcja będzie też spora.
Odnośnie oświetlenia... miałem akwarium i kupę roślin w nim, świetlówki dobierane specjalnie kolorystycznie ale efekty były mizerne, szczególnie po 2 miesiącach po których świetlówka traci swoje parametry. Podobnie z LED`ami im wyższa temperatura tym i ich parametry odbiegają od normy. A jeśli założyć dla 1 diody CREE 50cm2 radiatora aby utrzymać temperaturę diody w normie, stwierdzam że droższe czy tańsze spełnią swoje zadanie w 100%. A w gro i tak ma wytrzymać do momentu wysadzenia do tunelu, tam wszystko samo się dogoni.
Odnośnie oświetlenia... miałem akwarium i kupę roślin w nim, świetlówki dobierane specjalnie kolorystycznie ale efekty były mizerne, szczególnie po 2 miesiącach po których świetlówka traci swoje parametry. Podobnie z LED`ami im wyższa temperatura tym i ich parametry odbiegają od normy. A jeśli założyć dla 1 diody CREE 50cm2 radiatora aby utrzymać temperaturę diody w normie, stwierdzam że droższe czy tańsze spełnią swoje zadanie w 100%. A w gro i tak ma wytrzymać do momentu wysadzenia do tunelu, tam wszystko samo się dogoni.
-
marcinbb

Update: dziś przyszła pierwsza paczka nasion od kitajców. Robię test kiełkowania, faktycznie nasiona różne duże małe totalny mix wzorów i kolorów.
- BobejGS

- Kontakt:
Do mnie również przyszły pierwsze przesyłki zza granicy. 
Znów kilka odmian papryk, których już i tak mam nadmiar,.jednak jak odmówić osobie, która się uprze że coś wyśle, a ma tylko papryki.
Przyszły też nasiona kolorowych ziemniaków.
Z tego jestem obecnie najbardziej zadowolony, bo sprawa wyszła przypadkiem, a nasionka przyszły do mnie ekspresem. po prostu pewna osoba zauważyła iż uprawiam kolorowe ziemniaki na znanym portalu społecznościowym i dodała mnie do grupy sympatykow kolorowych ziemniaków i później już było z górki, kilka rozmów z różnymi osobami i wywiązała się naprawde wielka akcja nasionkowa, bo rozpoczęły się wymianki z osobami na całym świecie i podarowywanie nasion osobom, które ich nie mają, a chcą uprawiać, a w tej grupie byłem Ja. No i nasiona przyszły do mnie w dwa dni, bodajże z Wegier jak dobrze pamiętam. 
Przyszły też nasiona warzyw gigantów, które będe musiał w weekend rozdzielić. Może dziś coś jeszcze dojdzie, bo dostałem kilka sygnałów jakiś czas temu o wysyłkach.
A tak po za tym, to wyszły pierwsze konkursowe buraczki, z porami i cebulami nadal walcze.
Najpóźniej w niedziele dodam ich fotki. 
Znów kilka odmian papryk, których już i tak mam nadmiar,.jednak jak odmówić osobie, która się uprze że coś wyśle, a ma tylko papryki.
Przyszły też nasiona kolorowych ziemniaków.
Przyszły też nasiona warzyw gigantów, które będe musiał w weekend rozdzielić. Może dziś coś jeszcze dojdzie, bo dostałem kilka sygnałów jakiś czas temu o wysyłkach.
A tak po za tym, to wyszły pierwsze konkursowe buraczki, z porami i cebulami nadal walcze.
- BobejGS

- Kontakt:
Dziś kolejny szczęśliwy dzień, bo nie dość że przyszły nasionka z AWN, to jeszcze przyszły Burgundy na kokejny sezon. Trzeba je tylko do wiosny przechować. 

- BobejGS

- Kontakt:
Wysiałem reszte konkursowych buraków i teraz odliczanie do akcji. 

- BobejGS

- Kontakt:
Kolejna paczka z nasionami papryk.

Dzięki czemu mogłem pominąć ten dział na AWN, choć wcześniej miałem zamiar 5odmian zamówić.
Widziałem że niektóre osoby już papryki wysiewają. Nie za wcześnie?

Dzięki czemu mogłem pominąć ten dział na AWN, choć wcześniej miałem zamiar 5odmian zamówić.
Widziałem że niektóre osoby już papryki wysiewają. Nie za wcześnie?
- Floro - Fob
- 200p

- Od: 5 sty 2015, o 21:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Białe gigantyczne habanero O.o ? ja tylko miniaturki widziałem.
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciekawe ziemniaki