Przydomowy ogródek Eweliny , część II.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.
I ja weszłam do sklepu z cebulami i przepadłam...
I co ja mam teraz zrobić jak tutaj kuszą niskimi cenami? O mamo, chyba trzeba będzie coś wrzucić do koszyka
A dzisiaj grabiliśmy z M liście i nawet powiedziałam mu, że wreszcie koniec sezonu i do wiosny nic więcej w ogrodzie nie będę robiła. No poza kopcami dla róż, ale to jak przyjdą mrozy. I co ja teraz powiem mojej drugiej połówce? Przez gardło nie przejdzie mi informacja o kolejnych cebulach, bo pomyśli, że naprawdę zwariowałam. Chyba trzeba będzie sadzić chyłkiem, a przesyłkę przejąć w pracy 
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też załapałam się na cebule z biedry po 99 gr, Za ta cenę też nakupowałam w netto. Co do biedry jestem pewna zgodności. Co do netto - to jest debiut - zobaczymy! Ja kupiłam tulipany i narcyze. W netto poszłam też w tulipany oraz krokusy. Też wczoraj sadziłam, ale wygonił mnie siąpiący deszcz. Za to dziś było bardzo fajnie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Ewelinko
piękna niedziela i najbliższe dni też mają takie być
istnieje szansa, że przenicuję ogród jak zacznę działać
A myślałam że już sobie odpocznę
mam nadzieję, że szkółki już nam dadzą spokój i że cebule wykupiliśmy już wszystkie
Słoneczka na cały tydzień i cieszmy się jeszcze ruchem na świeżym powietrzu

- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Ewelinko oglądam u Ciebie śnieg ale to sprzed kilku dni. U mnie codziennie po kilkanaście stopni więc mam nadzieję, że i u Ciebie cieplej i śladu po śniegu nie ma?
Zachodzę w głowę, gdzie wy dziewczyny mieścicie wciąż nowe cebule?
Moje się rozrastają i od kilku lat nie dokupuję, bo i bez tego ich przybywa i ledwo daję rady upchnąć 
Zachodzę w głowę, gdzie wy dziewczyny mieścicie wciąż nowe cebule?
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie
.
Niedziela była ciepła i słoneczna
. W związku z tym, że mój Małżonek ma dzisiaj służbę w pracy to wybrałam się z dziewczynkami do ich dziadków. Miło spędziliśmy czas a po drodze kupiłam ostatnie paczki śnieżników jakie dorwałam w tamtejszej Biedrze
. Jutro posadzę i obiecuję tutaj wszem i wobec , że w tym roku to już definitywny koniec . Bijcie po łapkach jak się wyłamię z tej obietnicy
. Zapowiada się u mnie śnieżnikowa wiosna o ile cebulki zakwitną
.W sumie z dzisiejszymi zakupami będzie 22 paczki śnieżników . Jutro mam w planach przekopać warzywnik bo jeszcze tego nie zrobiłam i chcę umyć okna bo już nic przez nie nie widać
. Mam nadzieję, że plany wypalą .
Aniu wysłałam namiary na PW
.
Zuza a jakoś tak z tymi cebulowymi wyszło . Oby tylko chciały mi zakwitnąć . Miejsce jeszcze jest a ceny kuszące więc grzech nie korzystać . Ja również pozdrawiam
.
Dorotko no jak to co zrobić ?? Zamówić i to szybko póki pogoda sprzyja
. Ja też nie raz tak po "cichaczu" robię zakupy i sadzę jak eM w pracy
. Przecież Oni nie muszą o wszystkim wiedzieć prawda
? Za to ile koloru będzie wiosną .W takim razie udanych zakupów życzę
.
Miłko u mnie deszczu nie było więc mogłam sadzić
. Ty zaszalałaś z tymi cebulami a u mnie już wyboru nie było żadnego. Po takich rarytasach jak tulipany i krokusy to śladu już nie było dawno . Zadowoliłam się czymś innym ale równie miłym bo po zimie każda kolorowa roślinka cieszy oczy .
Marysiu niedziela była piękna . Ja wykupiłam wszystkie cebulki w okolicznych Biedrach więc nie mam pokusy
. Co do zmiany ogrodu to mi też przeszły przez myśl pewne manewry ale poszłam po rozum do głowy i postanowiłam zostawić to sobie do wiosny . Wiosną jest ten plus, że widać gdzie rosną rośliny i nic nie uszkodzimy. Jutro planuję spalić trochę kalorii na świeżym powietrzu bo pogoda ma być bardzo ładna. Oby tak było . Pozdrawiam
.
Florianie u mnie od kilku dni na plusie i po śniegu nie ma śladu . Wykorzystałam to a jak
.Co do cebulowych to w moim przypadku problemem nie jest brak miejsca a limit budżetowy jaki posiadam
. Chociaż co jak co ale faktycznie niektóre z Forumowiczek potrafią nieźle upychać te cebulki i sama zastanawiam się jak to robią
. Ja dopiero w zeszłym roku posadziłam pierwsze cebule tak więc miejsca mam pod dostatkiem . Sukcesywnie z roku na rok będę wypełniała luki
.
Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia
.
Niedziela była ciepła i słoneczna
Aniu wysłałam namiary na PW
Zuza a jakoś tak z tymi cebulowymi wyszło . Oby tylko chciały mi zakwitnąć . Miejsce jeszcze jest a ceny kuszące więc grzech nie korzystać . Ja również pozdrawiam
Dorotko no jak to co zrobić ?? Zamówić i to szybko póki pogoda sprzyja
Miłko u mnie deszczu nie było więc mogłam sadzić
Marysiu niedziela była piękna . Ja wykupiłam wszystkie cebulki w okolicznych Biedrach więc nie mam pokusy
Florianie u mnie od kilku dni na plusie i po śniegu nie ma śladu . Wykorzystałam to a jak
Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ u Ciebie zima wcześnie zagościła, bardzo malownicza kołderka.
Śnieżniki ładne są, kiedyś wsadziłam kilkanaście cebulek i zapomniałam zupełnie o nich, a wiosną ze zdziwieniem zobaczyłam te ich białe kwiatuszki. Wiedziałam, że o czymś w nasadzeniach zapomniałam - o irysach żyłkowanych. Ech, ta skleroza.
Co do nasion i pojemników, też sadziłam w wielodoniczkach i nie przepadam za nimi. Za to odkryciem roku i moją miłością są doniczki i krążki torfowe. Bardzo ułatwiają pracę.
Śnieżniki ładne są, kiedyś wsadziłam kilkanaście cebulek i zapomniałam zupełnie o nich, a wiosną ze zdziwieniem zobaczyłam te ich białe kwiatuszki. Wiedziałam, że o czymś w nasadzeniach zapomniałam - o irysach żyłkowanych. Ech, ta skleroza.
Co do nasion i pojemników, też sadziłam w wielodoniczkach i nie przepadam za nimi. Za to odkryciem roku i moją miłością są doniczki i krążki torfowe. Bardzo ułatwiają pracę.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
22 paczki śnieżników
Poszalałaś... Dobrze, że śnieg stopniał i nie musiałaś kopać w nim, żeby posadzić cebulki
Większość forumek tak szaleje z zakupami, że aż się zaczęłam zastanawiać, czy serwery wiosną wytrzymają tę falę zdjęć cebulkowych piękności 
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
A ja nie kupiłam ani jednej cebulki tulipana czy innej. Nie wiem jak to się stało
. Na dodatek własnych nie posadziłam. W pudle na działce czekają i czekają...
- Zuzia111

- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Ewelinko..taką rekordową ilością cebulowych można się pochwalić
. Ja skromniutko, małe ilości ale są.
.Śnieżniki bardzo ładne kwiatuszki u ciebie będą całe połacie, ich dość szybko przybywa. No to przy takich zakupach na pewno jeszcze bardziej niecierpliwie będziesz wypatrywać wiosny. 
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Ewelinko kolejna, jesienna zaraźliwa choroba się panoszy.
Śnieżniki po 10 sztuk w paczce,
to dopiero będzie widok. Taka piękna pogoda, że tylko sadzić i sprzątać. 
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Ewelinko - bardzo dziękuję.
Skorzystałam oczywiście z oferty, bo takich cen się nie spodziewałam.
Super!
Teraz czekam na przesyłkę i do sadzenia ruszam. Wreszcie mam te upragnione irysy żyłkowane.
Skorzystałam oczywiście z oferty, bo takich cen się nie spodziewałam.
Teraz czekam na przesyłkę i do sadzenia ruszam. Wreszcie mam te upragnione irysy żyłkowane.
- ewelkacha88

Witajcie przy porannej kawusi
.
Wczoraj uwijałam się jak mogłam i zrobiłam kilka rzeczy
. Przede wszystkim posadziłam wszystkie cebule i przekopałam większą część warzywnika. Posprzątałam też jeszcze co nie co w ogródku i nie wiem czemu ciągle jest co sprzątać chociaż wydawało mi się, że już wystarczy
.Pogoda była ładna chociaż trochę wiało ale trzeba było wykorzystać moment ,kiedy nikogo nie było w domu . Umyłam też okna i uprałam firanki więc mam już to z głowy
. Oj nie chce mi się zamykać sezonu no ale jak mus to mus. Oby zima była szybka.
Sylwio a no zima zawitała do mnie dość szybko i od razu nie szczędziła białej pokrywy. Oczywiście teraz już śniegu nie ma a ładna jesienna pogoda
. Śnieżniki mam takie w kolorze niebieskim ale są i białe i różowe. Mam nadzieję, że zakwitną zgodnie z opakowaniem. Ja w tym sezonie wiosennym zachwycałam się iryskami i dlatego posadziłam też u siebie. Może nie jakieś łany ale zawsze to trochę kępek i koloru. Z roku na rok na pewno będę dosadzała
. Co do tych krążków torfowych to myślę, że warto spróbować tylko czy Ty po prostu pikujesz do nich rośliny i potem już do końca zostają w krążkach dopóki nie trafią w miejsce docelowe ??
Małgosiu a wiesz jak to jest ,tu 5 paczek, tam 7 i jakoś się nazbierało. Jednak w takiej cenie to sobie nie żałowałam. Były tylko śnieżniki dlatego nie poszalałam z wyborem
. W każdym razie tak jak pisałam to po zimie każda roślina cieszy czy ta mała czy duża. No właśnie, serwery będą miały wiosną wyzwanie. No ale jak pięknie będzie , już nie mogę się doczekać
.
Asiu czasem tak bywa
. Zdążysz jeszcze posadzić cebule o ile znowu nie zapomnisz
. Ja w sumie nie planowałam nie wiadomo jakich zakupów cebulowych ale samo tak wyszło i to całkiem sporo. Mam nadzieję, że wiosną będzie widać ten kolorek. Ja nie mogę się napatrzeć u niektórych osób na te łany tulipanów
.Też bym tak chciała ale ja sadzę jakoś tak w kępkach i nie widać ich tak bardzo. Jednak dla takiego spektakularnego efektu potrzeba sporo cebulek . Ciekawa jestem co wyjdzie z tego mojego sadzenia a przekonam się za kilka miesięcy i już przebieram nogami
.
Zuza nie liczyłam ile cebul posadziłam dokładnie ale na pewno ponad 700 . Od września sukcesywnie kupowałam i kupowałam no i zobaczymy co pokaże wiosna . Masz rację, ja już tak bardzo jestem ciekawa co mi z tego sadzenia wyszło, że do marca to ja chyba zwariuję. Oj będę biegała po ogrodzie przyszłej wiosny z językiem na brodzie
.
Soniu oj żebyś wiedziała jest zaraźliwa ale chyba uleczalna
. Śnieżniki pakowane po 15 sztuk
. Wiadomo, wolałabym tulipany ale już nic nie mieli to nie będę wybrzydzać
. Wiosną każda roślina jest na wagę złota
. Masz rację pogoda jest jeszcze bardzo sprzyjająca wszelkim pracom ogrodowym i trzeba jeszcze zażyć tego ruchu na powietrzu . Dzisiaj też zapowiadają bardzo ładną pogodę chociaż jak patrzę przez okno to jakoś trudno mi w to uwierzyć . U mnie mocno wieje i jest pochmurno, może później przejaśni się i będzie tak jak zapowiadają.
Beatko bardzo się cieszę, że skorzystałaś i w końcu będziesz miała swoje irysy żyłkowane
. Mnie bardzo szybko nadali przesyłkę więc na pewno w najbliższym czasie będziesz mogła posadzić cebulki. Faktycznie ceny mieli świetne i warto było coś kupić
.
Oj coś mało zdjęć ostatnio w moim wątku. Postaram się nadrobić i dzisiaj zrobię aktualne fotki. Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanego dnia
.
Wczoraj uwijałam się jak mogłam i zrobiłam kilka rzeczy
Sylwio a no zima zawitała do mnie dość szybko i od razu nie szczędziła białej pokrywy. Oczywiście teraz już śniegu nie ma a ładna jesienna pogoda
Małgosiu a wiesz jak to jest ,tu 5 paczek, tam 7 i jakoś się nazbierało. Jednak w takiej cenie to sobie nie żałowałam. Były tylko śnieżniki dlatego nie poszalałam z wyborem
Asiu czasem tak bywa
Zuza nie liczyłam ile cebul posadziłam dokładnie ale na pewno ponad 700 . Od września sukcesywnie kupowałam i kupowałam no i zobaczymy co pokaże wiosna . Masz rację, ja już tak bardzo jestem ciekawa co mi z tego sadzenia wyszło, że do marca to ja chyba zwariuję. Oj będę biegała po ogrodzie przyszłej wiosny z językiem na brodzie
Soniu oj żebyś wiedziała jest zaraźliwa ale chyba uleczalna
Beatko bardzo się cieszę, że skorzystałaś i w końcu będziesz miała swoje irysy żyłkowane
Oj coś mało zdjęć ostatnio w moim wątku. Postaram się nadrobić i dzisiaj zrobię aktualne fotki. Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanego dnia
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Ewelinko, W ogrodzie zawsze jest coś do zrobienia, a jak Ci się wydaje że już wszystko to wpada myśl, że ten kwiatek tu nie pasuje a tamten tam
Ja też wczoraj zrobiłam co nieco ...no nie tyle co Ty, ale jak mi się porównywać z młodą energiczną dziewczyną
Dzisiaj też będzie ładny dzień to zrób zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie i dobrego dnia 
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko - przeczytałam o tym, że posadziłaś siedemset cebulek
Oj będzie pięknie na wiosnę. Śnieżniki mam w trzech kolorach i powiem Ci, że rosną u mnie długie lata. Bardzo fajne kwiatuszki
Ja w tym roku prawie nic nie kupiłam ale posadziłam około setki tulipanów z lat poprzednich, a wiosną będzie do posadzenia kolejna setka - tym razem mieczyków. Jak na starszą panią - to wystarczy 
- ewelkacha88

Pogoda poprawiła się i wyszło w końcu słoneczko
. Jednak wiatr dalej wieje i to chwilami dość mocno. W ogrodzie krajobraz malowany starym złotem i brązem. Zdecydowanie ładniej było tydzień temu kiedy był śnieg
. Kolorów to już na prawdę z lupą szukać
. Taka kolej rzeczy. Przyjdzie nam trochę poczekać na wiosną ale jak w końcu nadejdzie i buchnie kwieciem to będzie weselej i piękniej .

Marysiu z tym przesadzaniem roślin to wstrzymuję się już do wiosny
. Teraz to już za późno i boję się
. Ty też sporo zrobiłaś i nie mów, że nie
. Zrobiłam zdjęcia zgodnie z obietnicą , pozdrawiam
.

Marysiu-amba nie sugeruj się tą liczbą bo wszystko posadziłam w różnych częściach ogródka i sama jestem ciekawa efektu. Gdyby tak upchać na jednej rabacie tyle cebul to byłby łan kwiecia a tak to tylko miejscami będzie kolorek. No ale wszystkiego od razu cebulami nie zasypią bo budżet domowy by tego nie udźwignął
. Poza tym muszę zostawić sobie radość z sadzenia cebulowych na następne lata
. Powoli sukcesywnie dojdę do wymarzonego efektu
. Taką mam nadzieję. Ładna mi tam starsza pani , krzepę masz i to jaką
a działka taka ładna
.Widać, że pracowita jesteś
.
Wspomniany kolorek, który szukałam z lupą
.

Naparstnica ładnie się rozrosła ale czy ona aby zakwitnie w przyszłym roku?? To chyba roślina dwuletnia a ja nie wiem jak one z kwitnieniem
.

Malowniczy Miskant Gracillimus.

Młodsze trawy zostały już związane.

Zostały jeszcze takie niedobitki na The Fairy .

A na koniec śpiąca królewna a raczej królewicz
.

No cóż. Obraz ogrodu nie powala na kolana ale taka pora
. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość, poczekać na mrozy, zrobić kopce i osłonić wrażliwsze rośliny , potem przeczekać do końca lutego i zacząć wysiewy roślin
. Później to już z górki i wiosna a my spragnieni prac w ogrodzie ruszymy z sekatorami, rydlami i innymi sprzętami i będziemy szczęśliwi
. Życzę sobie i Wam żeby ta nadchodząca zima była normalna czyli taka z delikatnym mrozem i przede wszystkim z kołderką ze śniegu. No i żeby szybko minęła . Udanego dnia
.

Marysiu z tym przesadzaniem roślin to wstrzymuję się już do wiosny

Marysiu-amba nie sugeruj się tą liczbą bo wszystko posadziłam w różnych częściach ogródka i sama jestem ciekawa efektu. Gdyby tak upchać na jednej rabacie tyle cebul to byłby łan kwiecia a tak to tylko miejscami będzie kolorek. No ale wszystkiego od razu cebulami nie zasypią bo budżet domowy by tego nie udźwignął
Wspomniany kolorek, który szukałam z lupą

Naparstnica ładnie się rozrosła ale czy ona aby zakwitnie w przyszłym roku?? To chyba roślina dwuletnia a ja nie wiem jak one z kwitnieniem

Malowniczy Miskant Gracillimus.

Młodsze trawy zostały już związane.

Zostały jeszcze takie niedobitki na The Fairy .

A na koniec śpiąca królewna a raczej królewicz

No cóż. Obraz ogrodu nie powala na kolana ale taka pora