Panowie tak jak zauważyliście. Doświetlanie sadzonek, a dość dorodnych palm przebywających latem na tarasie to skrajne zagadnienia.
 Panowie tak jak zauważyliście. Doświetlanie sadzonek, a dość dorodnych palm przebywających latem na tarasie to skrajne zagadnienia. dziadek 22
Zauważyłeś ciekawą rzecz, jednak od razu uprzedzę, że moje palmy przechowywane są w nie użytkowanym na co dzień pokoju, tak więc "męczące" światło, nie powinno być dla nikogo dokuczliwe. Uwaga jednak jak najbardziej trafna.
Z punktu widzenia laika, temat doświetlania roślin to dla mnie temat rzeka. Ogrom niekiedy sprzecznych informacji, zarówno dotyczących LEDów, lamp sodowych, świetlówek itd
 Jak tu być mądrym. Mam wrażenie, ze czego bym nie wybrał opinie i tak byłyby sprzeczne i różne. Ostatecznie zdecydowałem się na 2 lampy LED, poniżej ich specyfikacja. Prześwietlić roślin nie prześwietlę - to pewne
 Jak tu być mądrym. Mam wrażenie, ze czego bym nie wybrał opinie i tak byłyby sprzeczne i różne. Ostatecznie zdecydowałem się na 2 lampy LED, poniżej ich specyfikacja. Prześwietlić roślin nie prześwietlę - to pewne 
Z czasem na forum podzielę się z czasem swoimi doświadczeniami

Oświetlenie to: Trachycarpus + Waszyngtonia
Moc: 54W
LED Ilość diod: 18 (diody firmy Bridgelux)
Kolory:
Czerwony 630nm 6 x LED
Czerwony 660nm 5 x LED
Niebieski 465nm 2 x LED
Niebieski 450nm 2 x LED
Głęboki Niebieski 430nm 1 x LED
Biały 14000K 1 x LED
Pomarańczowy 610nm 1 x LED
Napięcie wejściowe: 85V ~ 265V
Strumień świetlny: 800lm
Obszar oświetlenia: 0,8 m2

Świetlówki wychodzą znacznie taniej.