Papryka do gruntu. Część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 6

Post »

Czytałam o tej Kaptur , że podobna do Kapii , to może zamiast niej posiej Kapię . Polecam .
Jestem pierwsza chętna na holenderskie nasiona .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

anulab Jeżeli będę kupował nasiona jakiejś holenderskiej papryki będę o Tobie pamiętał. Na szczęście do lutego jeszcze sporo czasu więc zdążę coś wybrać. Na razie ustaliłem, że polecane do gruntu odmiany firmy Clause np. Basalt F1 (52zł) czy Chouca F1 (70-80 zł) są w opakowaniach po 250 szt a ceny są do zaakceptowania. Szukam też informacji o polskiej odmianie Mino-odmiana bardzo wczesna, niska o dużych owocach (nawet bardzo dużych). Nasiona rozprowadzała firma Torseed ale na razie nie udało mi się ustalić czy nasiona są aktualnie ( na sezon 2017) do kupienia. Co do odmiany Kaptur F1 to raczej nie będę jej kupował bo ma dosyć cienką ściankę. Dość bogatą ofertę papryk ma firma PlantiCo ale żeby coś wybrać z ich oferty muszę zdobyć trochę informacji od osób które uprawiały te papryki.
orlik755 Tak właśnie staram się kombinować i namawiam innych działkowców do wspólnych zakupów. W przypadku marchwi, cebuli, rzodkiewki, bobu to się doskonale sprawdza.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aristotle F1 ma bardzo silny system korzeniowy, więc odmiana ta jest typowo przeznaczona do uprawy polowej. Widziałem krzaki tej odmiany mające po 10-12 papryk, ładnych, dużych papryk. Niestety nie miałem okazji spróbować. Biorąc pod uwagę cenę 1000 nasion za 160 zł to ja jestem w stanie zaakceptować cenę 16-20 zł za 100 nasion (wystarczy mi na 3 sezony) Jedną z najwcześniejszych uprawianych odmian papryki w gruncie jest Red Mountain F1. Aby uzyskać dobre wyniki, należy zapewnić jej dostęp wody. To jest wysoce generatywna odmiana, szybko wiąże, a system korzeniowy nie jest zbyt okazały. Nowe odmiany wymagają dobrych warunków, troski, a wtedy są nie tylko bardzo wczesne, ale i plonuje bardzo obficie.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku dzięki .
Ja w tym sezonie zmieniłam zdanie , że lubię tylko mięsiste papryki .Jak już wcześniej
pisałam najbardziej smakowała mi Kapia nawet bardziej niż mięsiste pomidorowe .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anulab Daję jej jeszcze szanse bo znalazłem o niej nowe informacje. KAPTUR F1 (w typie Kapia) jej rośliny są dosyć wysokie dlatego jeśli ma być uprawiana w tunelach powinny to być wysokie obiekty, bardzo dobrze radzi sobie również w warunkach polowych. Jest to papryka bardzo wczesna i plenna, pod względem plonu przewyższa nawet tradycyjnie uprawiane w Polsce odmiany typu blok. Jej owoce osiągają duże rozmiary (mają ok. 20 cm długości) i grube ok. 7-8-milimetrowe ścianki. Ze względu na słodki smak i dużą zawartość suchej masy odmiana ta bardzo dobrze nadaje się na zaopatrzenie zakładów przetwórczych. Taka papryka jest także ceniona na rynku warzyw świeżych ? według informacji przekazanych przez M. Piechotę osiąga wyższe ceny niż papryka typu blok. Podkreślał on również, że papryka Kaptur F1 w trudnych warunkach tegorocznej uprawy nie zareagowała negatywnie na zimne noce ? jakie wystąpiły w czerwcu i lipcu. Podczas gdy wiele odmian w takich warunkach tworzyło spłaszczone owoce.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opis ma super , warta uprawy . ;:215
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Faktycznie, bardzo zachęcające opisy tej papryki. Czerwona typu kapia, taki czerwony stożek, grubość ścianek 6-6,5 mm. Piszą, że przeznaczona i do uprawy polowej i do tunelu, wczesna.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Orliku nasiona papryk w przeciwieństwie do na przykład nasion pomidorów mają o wiele krótszą zdolność kiełkowania,dlatego drugi już rok z rzędu sieję tylko ze świeżych nasion.W przyszłym będzie podobnie bo sprawdzone odmiany które tu przedstawiłem i dziś jeszcze opiszę będą u mnie na pewno.Zima to długi okres czasu i być może coś nowego godnego uwagi znajdę jeszcze odwiedzając markety.O ile jedno-dwuletnie nasiona jak z moich obserwacji wynika nie mają kłopotu z wzejściem to już trzyletnim procent siewek jest dużo mniejszy.Przykładowo w ubiegłym roku robiłem test nasionom Red Knight.Czteroletnie to ok.10% wschodów a już pięcioletnie nie wzeszły w ogóle.
Mam sentyment i jestem zadowolony pomimo że mają niezbyt grubą ściankę z odmian o wydłużonym kształcie owoców.W ubiegłym roku była to Ramiro...

Obrazek
Pomimo że ubiegły rok był wyjątkowo suchy i wielkość owoców nie była taka jak być powinna to plon ogólny był zadawalający.
W tym testowałem kolejną w tym typie a mianowicie Palermo z nasion pozyskanych z tych oto dwóch owoców.

Obrazek
Wody miały więcej podczas wzrostu,wiązania i dorastania owoców co od razu odbiło się na wielkości plonu.W granicach dziesięciu solidnej wielkości owoców na roślinie w pełni jak dla mnie rekompensuje niezbyt grubą ściankę.Dla mnie świetna odmiana przetworowa do różnych form słoikowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pomarańczowa NN w typie Palermo o takim samym kształcie,trochę mniej wydajna od poprzedniczki w granicach sześciu owoców z rośliny.Kolorystycznie ładnie prezentuje się w różnego rodzaju sałatkach.Smak dobry,soczysta,ścianka podobna do Palermo.

Obrazek
Na koniec papryka typ "pomidorowa"NN.Owoce ciężkie ze względu na grubą ściankę,soczysta.Owoców na roślinie w granicach 6-8.Rośliny niskie nie wymagające podpór.

Obrazek
Znalazłem jeszcze dla porównania w skrzynce owoce wcześniej opisywanej Calipso.
150-180 gram.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Agnieszka87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lip 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie papryki typu block się bez osłon nie udają, za to pomidorowe jak najbardziej :) W tym sezonie bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie Iga. Krzaczki były dużo niższe i bardziej niemrawe w porównaniu z innymi pomidorowymi, ale oblepione owocami - słodkimi z bardzo grubą ścianką. Do produkcji sosu paprykowego na zimę w sam raz ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Odkąd sieje papryki typu "block" z nasion pozyskanych jak najświeższych nie mam problemów ze wschodami a i z plonu jestem zadowolony.Właśnie przed chwilą takowe pozyskiwanie uskuteczniłem i zobaczymy jak się spisze ta odmiana w przyszłym sezonie.

Obrazek

Obrazek
Jak najbardziej zgodzę się z opinią że papryka typu pomidorowego jest warta uprawy ze względu na swoje walory,zarówno smakowe jak i jeśli chodzi o grubość ścianki i soczystość.
Ile średnio na roślinie Twoja Iga Agnieszka87 miała owoców?Opisana przez Ciebie odmiana zaciekawiła mnie.Nie uprawiałem jej jak do tej pory.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Agnieszka87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lip 2013, o 10:36

Post »

Ja Igę sadziłam po raz pierwszy. Myślę, że miała ok 5 sztuk owoców, ale były one dość duże i faktycznie taka mała roślina wyglądała jak "oblepiona" nimi:) Na stronie rynek-rolny.pl jest opis tej odmiany. Autor podaje tam, że rośliny mają ok 45-50 cm (moje były niskie i mało rozkrzewione w porównaniu z innymi pomidorowymi, a miałam jeszcze Ontarę, Dumas, Alexandra i jakąś NN). Wg opisu sadzi się je w rozstawie 40 na 40 cm, a z jednego m2 uzyskuje się średnio 4-5 kg owoców.
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49

Post »

miczu007 pisze:W ubiegłym roku Rokita półostra, z czego ostrości nie odczuwałem wcale, podłużna, cienki miąższ, krzaki oblepione, ale szału nie zrobiła, więc rezygnuje i Fatima, papryka słodka, jestem zadowolony i w tym roku będzie, i dodatkowo żółta Marta Polka.
U mnie Marta Polka miała jakieś takie cienkie ścianki, ale być może to wina niedostatecznego podlewania
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

anulab pisze: Ja w tym sezonie zmieniłam zdanie , że lubię tylko mięsiste papryki .Jak już wcześniej
pisałam najbardziej smakowała mi Kapia nawet bardziej niż mięsiste pomidorowe .
Aniu zgadzam się z Tobą, mnie też smakuje Kapia i miałam ją już 3 rok. Moją taką powiedzmy złotą słodką paprykową 3 są: Ratund, Kurtovska Kapija i Kapia. Te trzy odmiany są plenne, owoce są słodkie, chrupiące i soczyste (nawet zielone).
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Witam. Dostałem od kolegi paczuszkę papryki słodkiej Granova, która to miała być pomidorem. :D

Obrazek

Obrazek

Miał ktoś z Was styczność z tą odmianą? Pytam, bo w tym roku planuję po raz pierwszy posadzić sobie paprykę w gruncie, czy mam sobie ją zostawić czy kupić inną odmianę?
Pozdrawiam Józef
pomidor7
100p
100p
Od: 20 lut 2016, o 14:47

Post »

Rób jak chcesz. Ja w zeszłym roku uprawiałem pierwszy raz paprykę. Z ośmiu krzaczków miałem ok 3,5-4 kg.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”