Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Post »

Aniu, piękne pelargonie udało Ci się wyhodować ;:138 Swoje traktuję bardzo podobnie i też nieźle rosną. Kiedyś bawiłam się w zimowanie i robiłam z nich nowe sadzonki. W tej chwili już się w to nie bawię. Każdego roku kupuję nowe, bo lubię zmieniać kolory :)
A z tym upychaniem róż, to nie chcę tutaj krakać, ale coś mi się wydaje, że skoro udało Ci się posadzić 17, to zmieścisz jeszcze kilka kolejnych. Tak mi jakoś intuicja podpowiada :;230
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Witajcie w dzisiejszy mroźny dzień, u mnie ocieplenia za bardzo nie widać. To dobrze, bo moje nowe róże śpią juz smacznie pod kołderkami ;:108 Przez moment sie przeraziłam, że przesadziłam, za dużo tego okrywania i za wczesnie ;:223 Ale ostatecznie mam nadzieję, że jest im na nowych miejscówkach miło i przyjemnie :) To częśc moich nowych nabytków:

Obrazek

A tak w ogóle, to zobaczcie to ;:oj Hiacynt się wynurza, w listopadzie ;:223

Obrazek

Małgosiu, na wiosnę przyatakuję mój pas przed płotem :lol: Chociaz dopiero w 2018 maja nam robic asfalt i trochę się boję, że wtedy zniszczą moje nasadzenia, więc jak dam rade poskromić swoją żądzę ekspansji, to może przeczekam do tego czasu :wink: A miejsce na wiosnę już planuję, ale ono ma być absolutnie ostatnie na najbliższe lata - słowo harcerza (którym nigdy nie byłam :wink: ). Postaram się dotrzymac słowa. Zresztą poza rabatą, którą mam w głowie i oczyma wyobraźni juz widzę pod oknem kuchennym, już serio pozostanie ogłosić koniec miejscówek. Chyba, ze kiedyś wjadę na środek trawnika :wink:

Tylko zastanawia mnie czy wiosna nie jest jednak gorszym terminem do sadzenia róż niż jesień... :roll: Co sądzicie Różane Forumki z doświadczeniem wielosezonowym?

Zuzia, kalina pojedzie przed płot jak tylko będzie to już bezpieczny teren i na moje roślinki nie będą łypać robotnicy :wink:

Aga, bedę musiała zaryzykować, zobaczymy. Jak jakaś roslina nas już wykańcza nerwowo, to szpadel w dłoń ;:306

Soniu, to prawda, zwłaszcza jak się ma tak kiepskie rezultaty w ukorzenianiu jak ja ;:306 Jakby się w końcu coś udało, to by był sukces ;:215

Dorotko, nie ukrywam, że na wiosne planuję jeszcze jedną partię i nastepną, ale juz absolutnie ostatnia rabatę :lol: Myslę, że to będzie ostatnia rabata, która na mojej małej działce wokół domu będzie jeszcze wyglądała w miarę sensownie. boję się, że potem zacznę stawac się włascicielką ogrodu, który wygląda na napchany magazyn różany :wink: Pracuje nad wyważeniem estetycznym, powtarzam to sobie jak mantrę ;:306
No właśnie! Ty na pewno masz doświadczenie i w jesiennym i w wiosennym sadzeniu róż - czy widzisz różnicę w przyjmowaniu sie i wzroście krzaczków? ;:218

Ściskam jesiennie! ;:4
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Aniu, kalinę Roseum mszyce uwielbiają, ale przy małej pielęgnacji i systematyczności - nie ma tu problemu. Nawet wystarczy mydło potasowe, ja jeszcze wciskam w to tytoń z papierosów - i działa doskonale. Uwierz, zanim ją kupiłam to po czytaniu bałam się, że będzie z mszycami na niej dużo gorzej.
Tawułki uwielbiam. też zaczynałam od różowej, teraz mam chyba każdy dostępny kolor. Kwiatostany zostawiam na zimę bo pięknie zdobią ogród. Jedną mam w niskiej donicy, nawet jej nie okrywam. I jak tu ich nie lubić?
Ja mam taki dwukolorowy przetacznik jak Ty odętkę. Dwa w jednym, super! Z roku na rok zakwita w tym samym dwubarwnym zestawie.
A czy odętka jest u Ciebie ekspansywna? Bardzo mi się podoba ale nie mam jej, bo się naczytałam, że jest wszędobylska.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu z różami stałam przed tym samym dylematem co ty, mając do wyboru wiosenne sadzenie własnoręcznie, albo jesienne łapkami ema :wink: podpytywałam dziewczyny, które mają mnóstwo róż i w końcu zdecydowałam się oddać sprawę w ręce ema. Sama nie mam zbyt dobrych doświadczeń z wiosennym sadzeniem, ale róż nie mam dużo, więc tamte przypadki to mógł być zwykły pech...
Nie chcę cię martwić, ale coś mi się wydaje, że jeszcze nie raz powiesz "to już ostatnia rabata" ;:306 Coś na ten temat wiem ;:224 :D
Na ewentualne problemy z mszycami polecam Substral 2w1.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu, ja pierwszy raz sadziłam róże jesienią. I jakoś tak dobrze mi z tym. Wiosną chyba bardziej trzeba na nie uważać. Tej jesieni dużo padało, może dlatego mam takie odczucia ;:224 Pamiętaj, że po za jesienią i wiosną róże można sadzić latem :;230 Te w donicach, cudnie kwitnące ;:183 ;:183 ;:183
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
jagusia111

Post »

Aniu mam pytanie odnośnie tawulki - jak długo kwitnie?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, ja mam kaline szczepioną na pniu, więc nie ma problemu z miejscem, zresztą można ją ciąć.
Te pachnące odmiany mają czasem mszyce, ale dużo mniej niż ta, którą Ty pokazałaś.
Namawiam Cię na zakup :D
Najlepiej posadzić ją gdzieś w pobliżu tarasu, bo zapach ma upojny.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Kochani, pokażę Wam coś, przepraszam za jakość zdjęcia, ale było robione z okna. Wyobraźcie sobie, że Warszawska Nike wciąz zawiązuje pąki i kwitnie... No szok :shock:

Obrazek

Warszawska Nike i Justa wymiatają, są niesamowite... może kwiaty nie pierwszej jakości, ale jest druga połowa listopada...

ObrazekObrazek

Beatko, no muszę przyznać, że odętka daje czadu :wink: Mam ją pierwszy rok, a już ją rozsadziłam i część dałam Mamie. Ale jestem z niej zadowolona, radzi sobie doskonale bez poświęcania jej uwagi, takie rośliny zawsze w cenie :lol: A jest urocza, jak będzie trzeba, to będe przerzedzać. Ja polecam :)

Małgosiu, poczyniłam projekt mojego ogrodu, liczba rabat ograniczona, mam super mocne postanowienie trzymać się tego projektu, a z zaplanowanych nie ma jeszcze tylko jednej rabaty. Wydaje mi się, że wtedy uzyskam dobry balans między roślinami a przestrzenią. Nie chciałabym przeładować, a mam zadatki :wink: Zobaczymy za pare sezonów, czy moge wierzyć sama sobie :lol: Kurczę, tylko już sama nie wiem czy robić te rabate różaną na wiosnę, czy nie... Tylko jak wytrzymać do następnej jesieni :roll:

Marlenko, zaczyna mnie martwić myśl, że miałabym sie wstrzymać z nowymi różami do następnej jesieni ;:145 Ale jezeli miałyby lepiej rosnąć niż te sadzone wiosną... :( Te w donicach rzeczywiście są opcją wygodną, ale z drugiej strony przy większej ilości różnica w cenie robi się duża ;:131 Czy dam radę do jesieni? Ehh... :?

Aga, całe lato! :) Super jest, mi rośnie w półcieniu i rzuca swój różowy pląsik właściwie jeszcze we wrześniu ;:108

Gosiu, no własnie! O tym nie pomyślałam, szczepiona na pni, to bardzo dobry pomysł do takiego małego ogrodu jak mój ;:333
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Szalone te twoje powojniki ;:oj Plan ogrodu powiadasz ;:224 Mój "nieprzekraczalny" leży sobie gdzieś upchany i nawet do niego nie zaglądam, bo wstyd ile już rabat powstało poza planem, a ja wciąż czynię zakusy na kolejne części trawnika ;:306 Mam nadzieję, że tobie lepiej wyjdzie trzymanie się planu ;:333
Co do róż trudno coś doradzać, ja z pewnością nie stawiałabym na te w doniczkach, wcale u mnie nie rosły lepiej niż z gołym korzeniem (odczuły przesadzenie na rabatę), a różnicę w cenie wolałabym przeznaczyć na kolejne chciejstwa lub środki ochrony :wink: Ale ty nie powinnaś się zamartwiać wiosennym sadzeniem, jeśli róże wezmą przykład z powojników to już latem będziesz mieć cudne obrazki w ogrodzie :D
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

clem3 pisze: Co do róż trudno coś doradzać, ja z pewnością nie stawiałabym na te w doniczkach, wcale u mnie nie rosły lepiej niż z gołym korzeniem (odczuły przesadzenie na rabatę), a różnicę w cenie wolałabym przeznaczyć na kolejne chciejstwa lub środki ochrony :wink:
Też tak sobie pomyślałam zacierając rączki ;:204

Nie załamuj mnie Małgosia z tym nietrzymaniem sie planu ;:306 Myślałam, że jak już stworzę formalny projekt ogrodu, to nie ma zmiłuj, czarno na białym, taa... :;230
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Coś czarno widzę Twój plan ;:306 Myślę, że tu każdy tworzył jakieś plany, a gdzie nie wejdziesz tylko usuwają, poszerzają, dokupują :;230
Klematisy nie widzą oznak zbliżającej się zimy ;:oj No i cudnie ;:63
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu twoje powojniki, to wyjątkowe terminatory, o tej porze kwiaty. ;:oj Też mam Justę od wiosny, może się dobrze zadomowi. ;:218 Mnie jeszcze z żadnego planu nie udało się zrealizować. ;:306 Niech twoje w niezmienionej formie, potrwają choć do wiosny. :wink:
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ann_85 pisze:
Nie załamuj mnie Małgosia z tym nietrzymaniem sie planu ;:306 Myślałam, że jak już stworzę formalny projekt ogrodu, to nie ma zmiłuj, czarno na białym, taa... :;230
Aniu...plan musi być a także plan rezerwowy. ;:oj . Jak nie wyjdzie z pierwszym zastosujesz drugi. :;230 Nic w tym złego, inaczej było by nudno. ;:173 Kwitnący powojnik o tej porze. :shock:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Świetne masz te powojniki! O tej porze, takie kwiaty, no fiu fiu ;:224 ;:224 ;:215
Dzięki za odętkę, przemyślę ją teraz zatem z pozytywnym nastawieniem. ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu :wit . Szalone masz powojniki ;:138 . U mnie kwiaty ma jeszcze Polish Spirit i Gipsy Queen ;:108 . Co prawda to takie niedobitki ale zawsze coś ;:224 . Co do sadzenia róż to ja trzymam się obu terminów ;:306 . Plany powiadasz ?? Ja nigdy planów nie robiłam na papierze , tylko w głowie bo tak czy siak koncepcja się zmienia ;:306 . Już mam upatrzone kolejne zmiany i wiosną ruszam z kopyta ;:224 . Udanej niedzieli życzę . Pozdrawiam :wit .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”