Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Martuś - No widzisz kochana, z sąsiadami to zawsze zgryz. Twoi są mili i sympatyczni, mój niekoniecznie, ale donosić nie mam zamiaru. Nie zawsze można się dogadać, niektórym się wydaje, że im wszystko wolno. Taka mentalność ....wolność Tomku w swoim domku :lol: Jak wyjaśniałam sąsiadowi, że jest całkowity zakaz palenia ognisk to mnie po prostu...zignorował. Jak potem wyjaśniłam, że mogę sobie tu i ówdzie zatelefonować i poprosić o szersze wyjaśnienie ale kosztowniejsze to...poszedł po rozum do głowy i spalił te gałęzie jak nas nie było. Można.... jak widać można.
A może powiedz Twoim sąsiadom, że to nie fair tak smrodzić? Że bardzo ich szanujecie, ale pewne sprawy zaszły za daleko i fajnie by było żyć w zdrowym środowisku? Konflikt z sąsiadem mało wygodny....ale na siłę zagryzać zęby i się męczyć? Każdy musi sam wybrać.

Do mnie dzisiaj w nocy zaszedł mróz. Obudziłam się i ujrzałam cały świat ocukrowany i oświetlony cudownym słoneczkiem. Idealna pogoda do spacerów, co też uskuteczniałam z moim czarującym wnusiem.
Kilka fotek też dałam radę cyknąć, bo było po prostu bajkowo.

I po kobei ....nasionek nie budziet

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże już też nie zakwitną :lol:

Obrazek

:wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Małgosiu!
No i czy ten listopad nie jest cudowny?
Świat jak z bajki, ubrany w klejnoty ;:oj. A że róże nie zakwitną? no i dobrze. Miały swoją porę. Wtedy trzeba się było popisywać ;:306. A ładniejsze takie w lodowym cukrze niż deszczowe zgniłki.
Dziecku się też zapewne spacer w takich okolicznościach podobał.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu obcięłam dzisiaj ostatnie pąki róż, te które wróżą rozwinięcie i wyobraź sobie... na jednej z nich, na liściach siedziały jak gdyby nigdy nic ...mszyce ;:oj ;:oj Przez cały sezon prawie ich nie było i dzięki temu mam nadzieję populacja się zmniejszy :D
Nic to :!: nasion Kobei są w ogrodniczym, niestety o różnej żywotności ;:173
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie przymroziło tak samo. W sumie nie mam nic przeciwko ;:108
Róża w szronie strasznie aptetycznie wygląda ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Diamenciki na ogród założyłaś!!! Cuudnie!!! ;:138 ;:138 ;:138

Nasiona kobei kupisz, więc nie ma co się smucisz... ja też chyba kupię, bo mnie Twoja urzekła (można ja trzymać w donicy, czy lepiej do ziemi?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu kolory, kolory i w końcu mróz wszystko pobielił. Takie też ładnie wyglądają, a sfotografowałaś rośliny pięknie. ;:138 Zima pozwoli nam na bezbolesne zostawienie ogrodu w spokoju. :wink: Gdyby było ciepło, to zawsze jakaś praca by musiała być wykonana. :roll: Na kociaka masz ciekawy sposób. :D Spaceru z Kubusiem zazdroszczę, ja dopiero w piątek. Sąsiadom czasem trzeba pomóc zrozumieć, że nie sami mieszkają. Kilka domów ode mnie, sąsiedzi palili w piecu jakimiś odpadami i najbliższy sąsiad nie wytrzymał. Przyjechała straż gminna, pouczyli, postraszyli karą i problem się rozwiązał. Nawet nie obrazili się za bardzo. Czasem ludzie nie z biedy tylko z głupoty trują innych. ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Cudowne fotografie ;:138 a sceneria iście bajkowa ;:138 . Uwielbiam takie klimaty i chociaż wróżą nadchodzącą zimę to nie przeszkadza mi to . Wspaniale pokazałaś taki pocukrowany ogród ;:138 . Jedyne czego szkoda to tej Twojej kobei i Jej niedoszłych nasionek ;:222 . Będziesz musiała kupić jej nasionka, nie ma innego wyjścia. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

U mnie posypało śniegiem, a u Ciebie 'cukrem', i gdzie tu sprawiedliwość? ;:306 .
Śliczne zdjęcia; taki ogród lubię ;:108 .
Masz rację co do sąsiadów, czasem trudno wyważyć, co lepsze. Na szczęście przez ten przymusowy wywóz śmieci, moi przestali palić plastikami - da się wytrzymać ;:224 .
Mnie natomiast brakuje palenia gałęzi - uwielbiam ogień i ten zapach spalenizny. Cóż, każdy ma jakieś skrzywienia ;:7 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagoda - Co do listopada, to nawet jakbym miała chwilę zwątpienia kilka dni temu, to dzisiejszy dzień wszelakie cienie rozwiał. Chwilowo mam prawdziwy listopad za oknem, chociaż w sercu maj. :D Bywały dłuższe listopady w moim życiu, ten jest wyjątkowo krótki z czego z kilku powodów się cieszę.
Pozdrawiam cieplutko i słonecznie.

Marysiu - Z nasionami to czasami loteria w sklepach. Nauczona doświadczeniem, zakupuję tylko nasionka w moim miastowym ogrodniczym. I oczywiście jeszcze zawsze szukam nasion Vil...bo przekonali mnie swoją jakością.
Masz Marysiu mszyce terminatorki. W prawie górskim klimacie zaaklimatyzowały się, bo musiały. Każdy chce żyć ;:224

Mati - Mając taką odległość pomiędzy nami wcale się nie zdziwiłam, że tak samo Ci przymroziło ;:224

Basiu - Diamenty... ładnie to zabrzmiało. Uwielbiam taki klimacik ze szronem. I świat piękniejszy i wirusy zmykają.
Kobeę posiałam w lutym, w domu. Jak wykiełkuje, to uważaj, bo ma strasznie zaczepne wąsy. W maju posadziłam do dołka ( nasypałam tam ziemi kompostowej, bo kobea lubi żyzną ziemię). Ja miałam posadzone dwie sadzonki razem, jedną białą, jedną fioletową. Nie wiem jakby sobie poradziła w donicy, ale chyba Ania Aneczka miała na balkonie, więc może ona cos szepnie?

Soniu - Bo czasami ludziom się wydaje, że są bezkarni. Ta nasza mentalność słowiańska nam też nie pomaga ;:185
Na spacerek z Kubusiem uwielbiam chodzić, ale wyciągam go z wózka i noszę po ogrodzie na rękach. Uwielbia te nasze chwile, chociaż na razie bardziej go interesują psy i koty towarzyszące naszym spacerkom, niż smętnie o tej porze wyglądające roślinki. W sobotę bawimy się na roczku....jak ten czas zleciał. Matko kochana ;:202

Ewelinko - Ja też lubię ten polukrowany świat. Zdecydowanie o tej porze roku takie widoki są dla mnie milsze niż plucha za oknem.
Nasionka kupię, bo kobea musi być, zdecydowanie ;:333

Aniu - I ja Ci zdradzę w sekrecie, że lubię sobie zimą upiec kiełbaskę na ognichu :wink: Teraz będę musiała baaaardzo uważać, żeby sąsiad nie dojrzał :;230

---------------------------------------------------------------------------------------------

A co do sąsiada ....rozpoczęłam akcję maskowania :lol:

Na razie są położone maty wiklinowe, wiosną posadzę szmaragdy i za kilka lat będzie git. Przeniosłam zakulkowaną thuję i hortensje.

Obrazek

Obrazek

a zima, sądząc po uzupełnianiu sadełka u moich sierściuchów może być dłuuuuga ;:224

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Naprawdę, thuje? Małgosiu, może postaraj się o coś oryginalniejszego ;:224 Teraz to się laurowiśnię sadzi, czyli jak ja to mówię - bukszpan XXL ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . No proszę i jaki nowy wygląd zyskało to miejsce dzięki matom ;:138 . Jest zdecydowanie intymniej i lepiej ;:333 . Szmaragdy świetnie spełniają swoją funkcję i ja nie uważam ich za oklepane ;:173 . Ja też za pluchą nie przepadam ale chyba mało kto to lubi ;:306 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witaj Małgosiu , chciałabym się zapytać w jakim celu ogałacasz do zera wierzbę pokręcona . Ja też swoją wychodowałam z patyczka , ale nie ciełam jej tak mocno nigdy .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu kociaki przy miskach takie słodkie. :) Może mają gen otyłości, a nie zwiastują srogą zimę. ;:306 Mnie się podoba żywopłot z cisa, choiny kanadyjskiej i mam taki fragmentami. Jednak Szmaragdy biją na głowę wszystko, jeżeli żywopłot ma rosnąć szybko i być niekłopotliwy. ;:108 Mój w ciągu pięciu lat urósł ponad metr i dobrze odgradza nas od drogi. Cięty na równo wygląda całkiem ładnie. Na pewno doskonale sprawdzi się u ciebie. Będzie miał ładne tło z maty. ;:215 My też Karola nosimy teraz na rękach, bo już ciekawy samochodów, traktorów, a z wózka niewiele widzi.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati - Laurowiśnia lubi podmarznąć sobie w naszym klimacie. Mam takie dwie artystki, to wiem co mówię. Poza tym....hm nie będę i nie chcę się silić na oryginalność, chcę szybkich efektów. Przez prawie 9 lat nikt mi w kawkę pitą na tarasie nie zaglądał i taki stan rzeczy ma pozostać ;:172

Ewelinko - Szmaragdy są idealne w to miejsce. Poza tym, mam taki plan, żeby z nich zrobić żywopłot strzyżony. Czy oklepane, czy nie....to zawsze rzecz gustu. Mi osobiście zależy na szybkim efekcie, a potem będę improwizować :wit

Elu - Witaj w moich skromnych progach ;:196 Otóż mój sposób na wierzbę mandżurską, czyli pokręconą jest prosty. Po pierwsze, nie spodziewałam się, że ona urośnie :lol: Po drugie, rośnie w złym miejscu, bo jak zrobi się z niej wielkie drzewo co ja pocznę biedna, jak to zaraz w sąsiedztwie taras jest? No i tnę...i tnę....i tnę...a ona dalej pięknie rośnie i buduje koronę. Taka z nas para....będzie bonsai ;:136

Soniu - No i wiesz kochana o co chodzi. Chodzi o czas...bo szmaragdy rosną szybko i są jak dla mnie wyjątkowo urodziwe jak na thuje. Hm...ja lubię thuje. Można je ciąć, sadzić jako żywopłot, jako soliter...są niezastąpione. Wszystko zależy od pomysłu. :uszy

-------------------------------------------------------------------------------------------
Lulcia tak jak ja uważa, że piątek i piątunio to czas na lenistwo wekendowe

Obrazek

Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu nie wiedziałam że masz takie stadko sierściuwchów ;:oj U mnie pierzaste tak młócą, że nie nadążam sypać ;:oj i na ogromne ilości guana przerabiają, a jak będzie z tą zimą obaczym!
Takie maty w planie na wiosnę (zawsze będą jeden sezon dłużej) tylko bez żadnych t... przecież one same same są ozdobne po co im stwarzać wilgotne środowisko i w czasem łatwiej będzie wymienić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”