Pozdrawiam. Ewa.
To, o czym mówiłam wyczytałam w publikacjach drukowanych i w kilku miejscach internetu. Przyznaję, że nie posiadam i nie posiadałam amarylisa, więc opieram się na doświadczeniach innych. Tę cechę podaję się jako zasadniczą w różnicowaniu obu tych roślin.sauromatum pisze:Nie, nie, nie![]()
Szybkie sprostowanieAmarylis kwitnie przed rozwojem liści! Cebula kwitnie późnym latem, przekwita i dopiero wypuszcza liście. Zwartnica kwitnie przed rozwojem liści, razem z wypuszczaniem liści lub mając w pełni rozwinięte liście.
Mam nadzieję, że ludzie zostaną z tego błędu wyprowadzeni... Ja staram się czytać tylko publikacje naukowe, do tego co jest w necie podchodzę z bardzo dużym dystansem i dzielę na 100, książek "fachowych" w księgarniach staram się unikać ponieważ już tyle kosmicznych błędów widziałem i nie wiem, czy to jest błąd tłumaczenia czy książki pisane są bez sprawdzenia podawanych wiadomości.onectica pisze:Tę cechę podaję się jako zasadniczą w różnicowaniu obu tych roślin.
Nie zawszeonectica pisze:Natomiast zwartnice zawsze wypuszczają najpierw pęd z kwiatem, a dopiero potem liście.
Ale i tak w tych sytuacjach są to liście przetrwałe - ważniejszy jest moment, kiedy cebula nie ma nic - co wtedy wyłazi pierwsze Jajko czy kurasauromatum pisze:To znaczy, że zwartnice zarówno nie muszą zrzucać liści czyli kwitną mając liścieZwartnice również powtarzają kwitnienie w ciągu roku - a mają wtedy liście (..)