Olu - Bufo-bufo ja też bardzo lubię wszelkie bratki i fiołki trójbarwne za ich urzekające i różnorodne ubarwienie.
Powojnik 'Stans' jest byliną i u mnie dorasta do 50 cm wysokości.
Marysiu - Maska babka lancetowata, to bylina i nie powinna ot tak sobie znikać. Mojej, dość sporej kępce zawsze obrywam przekwitające kwiatostany, bo miałabym las siewek. Podobno jedna roślina wydaje ponad 1000 nasion.
U mnie dzisiaj był zimny poranek -5, a w ciągu dnia temperatura niewiele się podniosła. Wróble stukały dziobami w lód w poidełku jeszcze przed południem i musiałam wlać świeżą wodę. Było zimno i nieprzyjemnie, udało mi się popracować tylko do godz.12-tej. Na jutro prognoza przewiduje opady deszczu lub śniegu, ale raczej będzie to śnieg, bo już teraz na termometrze jest -4.
Tereniu - TerDob zdjęcia powojnika 'Stans' nie były zbyt udane, bo trudno zrobić ostre zdjęcie tym maleńkim kwiatuszkom.
Jeżeli Twoja koniczyna długokłosowa ma nasiona, to na wszelki wypadek, zbierz je czym prędzej i wysusz. Będziesz mogła wysiać wiosną, jeżeli roślina nie odbije. Gdyby zapowiadano większe mrozy, to dobrze byłoby koniczynę okryć świerkowymi gałązkami, ja też w tym roku tak zrobię.
Kwiaty chyba zostały pokonane przez dzisiejszy przymrozek, a inne rośliny zyskały na wyglądzie, zresztą sama zobacz
rudbekie
werbena patagońska i gailardia
pięciornik krzaczasty 'Red Ace' i lwia paszcza
floks wiechowaty i aster nowobelgijski 'Tiefblau Gefullt'
wiciokrzew jap.Halliana i róża okrywowa
róża New Dawn i ciemiernik 'Kwiat Jabłoni'
forsycja zielona 'Kumson' i chryzantema 'Kristin'
róża pomarszczona i miechunka rozdęta
rozchodnik ościsty 'Cristatum' i krzewuszka 'Alexandra'
trzmielina Fortune'a i krzewuszka 'Monet'?
chryzantema nn i ciemiernik cuchnący
rozchodnik 'Autumn Joy' i rozchodnik okazały nn
powojnik tangucki ? i krwiściąg mniejszy
mikołajek olbrzymi i mój kwiatuszek obserwujący ptaszki.