Tamaryszek pisze:Cześć Moniko! Sezon się kończy, mam więcej czasu, więc będę odwiedzać ulubione ogrody, a Twój przecież do takich należy.
Gdzie powstanie Twoja nowa rabata?
Marcinkowy bzik mi nie grozi, nie mam serca (na razie?) do tych roślin, ale myślę o nich, bo są użyteczne. A jakie rozchodniki byś poleciła - czy są np. o kwiatach bordowych? albo różowych?
Czytam, że planujesz dosadzić Annabelle, a ja właśnie się ich pozbywam - choćbym nie wiem jak je cięła, zawsze gałązki z kwiatostanami się pokładają i krzewy wyglądają brzydko. To chyba kwestia mojej słabej i suchej ziemi.

Miło, że zaglądasz  

Nowa rabata powstaje bliżej domu, przed ogrodem różanym - to jest to miejsce po prawej stronie - tam, gdzie widać hortensję Anabelle 

Była tam rabata z całym szpalerem Anabelli

Ładnie to wglądało i było widoczne już z przedogódka (po prawej), ale ...

Anabelle rozrosły się już mocno i zasłoniły inne rosnące tam rośliny. Zasłoniły zupełnie przepiękne rozplenice Moudry, które tam rosły tuż za nimi. Ostatecznie Anabelle przenieśliśmy nieco dalej (nadal tworzą szpaler, ale już bez szkody dla innych roślin), a rabata uległa przeróbce. Posadziłam tam teraz ok. 10 odmian astrów jesiennych w odcieniach niebieskich i inne rośliny, aby rabata była ciekawa cały sezon. Niestety nie zdążyłam skończyć, a jest już zbyt krótki dzień i za zimno, by nadal dłubać. Zaczekam z zakończeniem nasadzeń do wiosny. Sporo i tak zrobione, więc jestem zadowolona  

Anabelli ostatecznie chyba nie będzie w tym miejscu. Pisałam wcześniej o dosadzaniu Anabelli, bo plan na tę rabatę był w innym miejscu, ale ostatecznie zmieniłam.
Moje Anabelle rosną sztywno, nawet jako wielkie sadzonki - tak jak widać na foto. Wszystko zależy od ziemi  

Anabelle to moja ulubiona hortensja  

Jeśli chodzi o rozchodniki, to jest bardzo dużo odmian i trudno mi powiedzieć, którą odmianę wybrać jako polecaną, bo wszystkie bardzo lubię. Niektóre pokazałam na str.71 mojego wątku. Z bordowych polecam Purple Emperor, z różowych np. Carl, ale tak, jak pisałam - wszystkie piękne  

.