Zosiu,zamówiłam kolejne dobijam do pięćdziesiątki jeśli chodzi o odmiany
dlatego interesuje mnie czy w końcu okrywać czy nie ?ja nie okrywałam do tej pory a teraz się zastanawiam,czy dobrze robię
sangwinaria mam pytanie jako do eksperta. Już wielokrotnie sadziłam różne chryzantemy zimujące i znikały mi. Czy to wina kiepskiej zięmi, czy nornic, z którymi nie mogę sobie poradzić?
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Gleba pod uprawę złocieni powinna być żyzna, próchniczna z domieszką gliny, średnio wilgotna, o pH 6-7. Na glebach zbyt ciężkich (nieprzepuszczalnych) lub zbyt lekkich (piaszczystych) złocienie łatwo wymarzają. Gatunki i odmiany zimotrwałe nie wymagają okrycia na zimę. Odmiany określane jako wytrzymałe na mróz też mogą obyć się bez przykrywania natomiast odmiany dość wytrzymałe na mróz trzeba przykryć. Najprościej posłużyć się gałązkami świerkowymi. Jeżeli mamy wątpliwości co do zimotrwałości odmiany można karpy wykopać przed zimą i przechowywać w temp.1-5*C. Są podobno odmiany, które dobrze zimują tylko w pierwszym roku po posadzeniu a w następnych latach mogą przemarzać ale na szczęście dotyczy to tylko nielicznych odmian.
Elizo śliczne masz chryzantemy.
Co do okrycia to ja nie mam w tym roku tego problemu.
Wszystkie nowo zakupione w ubiegłym roku chryzantemy
poszły się b....
Zostały mi tylko sprawdzone które wytrzymują i -30 bez okrycia.
Czarną włókninę odradzam . Jest dostępna biała . Można kupić na Al... trzeba znaleść jako do okrywania na zimę do minus 30 stopni . Pod włókninę posypać trochę słomy - jeśli ktoś ma i to wszystko . Można o tej porze roku wykopać całą roślinkę i wkopać głębiej aby korzenie były dobrze zakryte . Wymarzają ,bo mają tendencję do narastania .
Zosiu mam pytanie czy to na pewno Skandynawska kolor jakiś inny niż u ciebie a ta wcześniejsza ma taki kolor też miała być Skandynawska ale nie od ciebie nie znałaś nazwy może teraz rozpoznasz proszę