Borówka amerykańska - 8 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 8 cz

Post »

Wolę kreta od pędraka, ale najlepiej niech jedno i drugie trzyma się od mojej działki z daleka. ;:306
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pędraki są groźnie. Kret nie niszczy korzeni.
Kukurydzianka nie nadaje się na ściółkę. Materiał na ściółkę dla borówki wysokiej musi być z natury kwaśny.
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

magic992 pisze:Ja mam tylko 10 krzaków borówek, ale nie wiem czemu jedne z nich pięknie urosły, i mają duże dorodne borówki, a inne krzaczki są niskie i małe z małą ilością owoców. Nawóz stosowałam jednakowo do wszystkich.

U mnie jest podobnie , z tym że te mniejsze krzaki mają mniej owoców , ale za to owoce większe od pozostałych.
Mąż Ani
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Jakie masz odmiany?
Jle mają lat?
Jak rosną?
Ile z nich zebrałaś owoców?
Awatar użytkownika
Perek11
100p
100p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posiadam duża ilość zielonych gałązek świerka czy można nimi sciolkowac borowke czy trzeba poczekać aż gałązki wyschna
Marcin?
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Perek11 pisze:Posiadam duża ilość zielonych gałązek świerka czy można nimi sciolkowac borowke czy trzeba poczekać aż gałązki wyschna
Można. Najlepiej po rozdrobnieniu i przekompostowaniu.
Od kilku lat kompostuję gałęzie drzew szpilkowych z powodu braku dostępu do trocin z tartaku.
Gałązki tnę na kawałki kilkucentymetrowe. Gdy opadną z nich szpilki oddzielnie kompostuję szpilki a oddzielnie gałązki. Nie kompostuję gałęzi grubszych od dwu centymetrów. W trakcie kompostowania dodaję bakterie przyśpieszające kompostowanie i kwaśny nawóz azotowy.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55

Post »

Zastanawiałem się czy mogę kompostować igły od sosny w workach foliowych po ziemi?
Co o tym myślicie?
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Igły drzew szpilkowych bardzo dobrze kompostują się w workach foliowychi. Najlepiej w grubych, czarnych. Tak robiłem zanim kilkanaście takich worków przekompostowanych już igieł przesypałem do specjalnie zrobionego kompostownika.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p

Post »

Czyli wsypałeś igły do worka nstp. zalałeś wodą?
Ja myślałem o tym żeby wymieszać igły z torfem kwaśnym, podlać i posypać siarczanem amonu, przez zimę żeby się przekompostowało a wiosną podsypać tym drzewka.
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Najpierw przez kilka dni moczyłem igły we wiadrze plastikowym w wodzie z niewielką ilością siarczanu amonu. Igły są lżejsze od wody więc postawiłem na nich kolejne wiadro.
Potem wodę zlałem w całości zalewając nią igły w następnym wiadrze. Wilgotne igły wymieszałem z preparatem bakteryjnym Pryzmatix sprzedawanym w sklepie ogrodniczym. Wilgotne igły przerzuciłem do worka foliowego. Worek luźno zawiązałem. Nie był nowy, miał otwory.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p

Post »

Dzięki za odpowiedz.
Jak możesz to napisz ile czasu trzymałeś w worku?
Zastanawiam się czy na wiosnę byłyby już gotowe.
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

> Jak możesz to napisz ile czasu trzymałeś w worku?
Igliwie kompostuje się przez kilka lat.
Moje najstarsze worki były kilkuletnie. Miały 5-6 lat. Były bez przyśpieszacza bakteryjnego dałem tam trochę ziemi o pH 5,3 ale za to wlazły mi do nich pędraki rohatyńca przywleczonego kiedyś z odpadami Herbapolu. I przerobiły mi te igły na kompost. Wybrałem je wszystkie i wyrzuciłem bo pędrak pod borówką to dla niej śmierć.
Kompostownik iglasty mam od roku. Igły z przyśpieszaczem są już zielonoczarne ale nie przerobione do końca. Sądzę że w takim stanie nadawały by się na ściółkę.

> Zastanawiam się czy na wiosnę byłyby już gotowe.[/quote]
Tak. Ale z dodatkowym azotem. Kończę bo Agnieszka zaczyna grać.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Jesienią kupiłem 3 borówki 50 cm później w miejscach gdzie będą rosły dałem po 200 g siarki i ziemię wymieszałem .
Na wiosnę przemarzł Elliotta na to miejsce dałem Bluejay , wykopałem dół z ziemią zakwaszoną ok. 50\80 cm wstawiłem folię , dodałem po 30 l torfu kwaśnego i posadziłem borówki dodając 30g siarki i 30 g polifoski .
W ciągu roku jeszcze 3 krotnie dodawałem po ok 20 g siarki , 20 g polifoski i 10 g saletry .
Nie wiem czy to dobrze ale mam przyrosty po 1-2 pędy wysokości tylko ok. 35 cm .
Kiedy zimą ile dać siarki i ewentualnie dodać nawozów .
Raptownik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2016, o 22:11

Post »

Witam!
Mam pytanie być może naiwne ale czy zbieracie opadnięte liście z pod krzaków?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Ja zagrabiam opadnięte liście z pod krzaków i daję na kompostownik. Po roku trafią do warzywnika.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”