A jeszcze na dokładkę wszystko pięknie skomponowane
Po porostu można zatonąć w Twoich roślinach
Jak ja bym chciała to wszystko zobaczyć na żywo

mimo to ogród i tak jest zjawiskowy
 mimo to ogród i tak jest zjawiskowy 

Może zdąży biedulka przed mrozami.
 Może zdąży biedulka przed mrozami.
 ale jak powiedzieć, że twój ogród jest wyjątkowy. Nawet bez róż cudnie wygląda, przebarwione liście równie pięknie kolorują rabaty.
  ale jak powiedzieć, że twój ogród jest wyjątkowy. Nawet bez róż cudnie wygląda, przebarwione liście równie pięknie kolorują rabaty.  Trawy jesienią już niezbędne, doskonale się wpisują w klimat ogrodu.
  Trawy jesienią już niezbędne, doskonale się wpisują w klimat ogrodu.  Fiolety z szarościami na schodach prześliczne.
 Fiolety z szarościami na schodach prześliczne.   Oczywiście zdjęcia to wszystko doskonale pokazują.
 Oczywiście zdjęcia to wszystko doskonale pokazują.  Dobrej niedzieli.
 Dobrej niedzieli. 

Niestety sarenki nie chcą jeść ani trawy ani chwastów z rabatPashmina pisze:A trawnik też skubią, mogą zastąpić kosiarkę ? Jak zwykle piękne fotki. Trawki też posadziłam, ale jeszcze ich nie widać bo małe kępki. Rozchodników mam aż 4 odmiany, marcinków 6 i więcej już raczej nie zmieszczę. Bardzo, ale to bardzo wzięło mnie na róże. Ciekawa jestem gdzie ja się tym różo maniactwem zaraziłam ?

więcej zdjęć wklejaj bo są cudne

A co to za drzewko tak cudnie się wybarwiło? U mnie takie śliczne kolorki ma świdośliwa

:
 : 

No tak, faktycznie, nie masz motywacji, żeby sadzić astry, a szkoda - są cudneaneczka1979 pisze:Sabina a masz namiot dwuosobowy?Bo ja też chcę! Chociaż Monika obiecała mnie przygarnąć do "domku ogrodnika"
Murek zjawiskowy.Mogę patrzeć na niego i patrzeć.

Wcale Ci się nie dziwię, że powiększasz kolekcję marcinków i rozchodników. Są niezwykle dekoracyjne i pięknie ubierają jesienny ogród w kolory. Ja na swojej małej działeczce ich zbytnio nie sadzę, gdyż szkoda mi miejsca na rośliny, które mogę podziwiać już tylko z doskoku. Jakby nie patrzeć to w październiku niewiele czasu spędzam na działce.
 Ja wciąż powiększam kolekcję
  Ja wciąż powiększam kolekcję   Aniu - jest na to rada - kupić działkę i budować domek całoroczny
  Aniu - jest na to rada - kupić działkę i budować domek całoroczny   Rozchodniki są ładne już całe lato, więc warto posadzić
  Rozchodniki są ładne już całe lato, więc warto posadzić  

Gosiu, nie do końca jestem zadowolona z nasadzeń i wciąż zmieniamMargo2 pisze:Kolekcja róż, rozchodników, marcinków, irysów, liliowców......
A jeszcze na dokładkę wszystko pięknie skomponowane
Po porostu można zatonąć w Twoich roślinach
Jak ja bym chciała to wszystko zobaczyć na żywo
 Wszystko dlatego, że wciąż mam za dużo gatunków roślin
  Wszystko dlatego, że wciąż mam za dużo gatunków roślin   Powinnam je ograniczyć i zrobić większe grupy tej samej odmiany, a ograniczyć się do połowy mniej gatunków roślin. Niestety ja chciałabym wszystko, bo za dużo roślin mi się podoba i to mój problem
  Powinnam je ograniczyć i zrobić większe grupy tej samej odmiany, a ograniczyć się do połowy mniej gatunków roślin. Niestety ja chciałabym wszystko, bo za dużo roślin mi się podoba i to mój problem  

Sabinko, z daleka, gdy robię zdjęcia, nie widać tego jakie straty dzięki sarnom ponosi mój ogródnifredil pisze:Monika, pomimo ucztującej zwierzyny ogród wygląda pięknie. Zawsze możesz się pocieszać, że to koniec sezonu i będziesz miała mniej do wycinania i zwożenia
Murek oczywiście rewelacyjny. Jestem fanką wszelkiego kamienia, granitu i cegły w ogrodzie. Od razu robi się bardziej naturalnie, o niesamowitym tle dla roślin nawet nie wspominając
Aneczka,.. to może ściśniemy się we dwie w tym domu ogrodnika. W ramach zapłaty będziemy pikować jakieś roślinki, albo nie wiem.. przesiewać ziemię do nowych nasadzeń

Dziękuję, AnitkoFilemon24 pisze:Sarny nie oszczędzają ogrodu o żadnej porze rokumimo to ogród i tak jest zjawiskowy

Tamaryszek pisze:Cześć Moniko! Piękne, jesienne zdjęcia pokazałaś. Z uwagą oglądałam marcinki i kolekcję rozchodników. Czy wiesz, że nie mam ani jednego rozchodnika ani astra w ogrodzie? Zapisałam sobie niektóre Twoje - do przemyślenia.
Jak fajnie rozrosły się żywopłoty! A co dasz od frontu między białymi słupami?
 Ooo, jak miło, że zajrzałaś
   Ooo, jak miło, że zajrzałaś   

Masz tyle miejsca
  Masz tyle miejsca   To przepiękne rośliny i stanowią jesienią najpiękniejsze ozdoby obok traw. Jest dużo odmian - na pewno coś dla siebie wybierzesz i wkomponujesz w swoje rabaty
  To przepiękne rośliny i stanowią jesienią najpiękniejsze ozdoby obok traw. Jest dużo odmian - na pewno coś dla siebie wybierzesz i wkomponujesz w swoje rabaty   
  . Póki co ogrodzenie będzie kontynuowane po drugiej stronie od wjazdu, bo niestety to sztukateryjna robota i musze długo czekać na realizację, a fachowiec, który to robi jest mocno nieczasowy
 . Póki co ogrodzenie będzie kontynuowane po drugiej stronie od wjazdu, bo niestety to sztukateryjna robota i musze długo czekać na realizację, a fachowiec, który to robi jest mocno nieczasowy   

Moje jeżówki też jeszcze mają pąki, ale chyba już nie rozkwitną, bo u mnie już od jakiegoś czasu są nocne przymrozkisilvarerum pisze:Piękna jesień u Ciebie Moniko. Do zeszłego roku też zaczynam wsadzać rozchodniki, bo są bardzo malownicze i trwałe, a do niedawna myślałam, że są tylko takie z różowymi kwiatami
Dekoracje bardzo ładne, zazdroszczę Ci, bo ja na razie przed domem mam totalny armagedon.
Jedna z jeżówek od Ciebie puszcza zupełnie nowe pędy z młodymi kwiatkamiMoże zdąży biedulka przed mrozami.

Lubię je już latem, gdy są jeszcze zielone, bo świetnie komponują się z każdą kompozycją zarówno bylinową, jak i różami lub trawami
  Lubię je już latem, gdy są jeszcze zielone, bo świetnie komponują się z każdą kompozycją zarówno bylinową, jak i różami lub trawami   
  Ja tez długo czekałam na ten moment, a i teraz nie prezentują się w pełni jak trzeba, bo przed domem na tarasach wciąż brak wykończenia
  Ja tez długo czekałam na ten moment, a i teraz nie prezentują się w pełni jak trzeba, bo przed domem na tarasach wciąż brak wykończenia   Miał być piaskowiec na tarasach i schodach, ale cena nas przerosła i chyba będą płytki, a i to w bliżej nieokreślonej przyszłości
  Miał być piaskowiec na tarasach i schodach, ale cena nas przerosła i chyba będą płytki, a i to w bliżej nieokreślonej przyszłości   
Soniu, bardzo Ci dziękuje za pochlebne słowacyma2704 pisze:Moniko trudno ciągle tylko ochy i achy,ale jak powiedzieć, że twój ogród jest wyjątkowy. Nawet bez róż cudnie wygląda, przebarwione liście równie pięknie kolorują rabaty.
Trawy jesienią już niezbędne, doskonale się wpisują w klimat ogrodu.
Fiolety z szarościami na schodach prześliczne.
Oczywiście zdjęcia to wszystko doskonale pokazują.
Dobrej niedzieli.

Jak tylko znajdę dłuższą chwilę, to uzupełnię zdjęcia
  Jak tylko znajdę dłuższą chwilę, to uzupełnię zdjęcia  

), udało mi się posadzić nowe łupy ogrodowe - śliczna trawa Everflame (ma ktoś? podzielcie się opinią) , astry nowoangielskie w kilku odmianach i aster dumosus Aqua Compact (cóż za kolor
 ), udało mi się posadzić nowe łupy ogrodowe - śliczna trawa Everflame (ma ktoś? podzielcie się opinią) , astry nowoangielskie w kilku odmianach i aster dumosus Aqua Compact (cóż za kolor   ) oraz zrobić jesienną kompozycję w dużej donicy przy wjeździe na posesję. Od jutra działamy dalej, o ile czas i pogoda pozwolą.
 ) oraz zrobić jesienną kompozycję w dużej donicy przy wjeździe na posesję. Od jutra działamy dalej, o ile czas i pogoda pozwolą.  - wiele zależy od aury i
  - wiele zależy od aury i   Znalazłam dzisiaj przepiękną inspirację w necie, którą pokazałam już Uli (Rikkuu) i chyba będziemy miały podobnie za rok
   Znalazłam dzisiaj przepiękną inspirację w necie, którą pokazałam już Uli (Rikkuu) i chyba będziemy miały podobnie za rok   Może ktoś jeszcze przyłączy się do naszego marcinkowego bzika
  Może ktoś jeszcze przyłączy się do naszego marcinkowego bzika   
   ?
  ?

Czekam tylko na odrobinę
 Czekam tylko na odrobinę  i zaczynam kopać
 i zaczynam kopać 

Uleńko, ja teżrikkuu pisze:To prawda, w głowie mam już tylko tę rabatę i te Anabelki z rozchodnikiemCzekam tylko na odrobinę
i zaczynam kopać
 Już nie mogę się doczekać co z tego wyjdzie
  Już nie mogę się doczekać co z tego wyjdzie   Ale się teraz nakręciłam - jak tym Twoim hydrożelem
  Ale się teraz nakręciłam - jak tym Twoim hydrożelem