Na zdjeciu jest ukorzeniony 2 lata temu fragment rosliny doniczkowej w formie krzewu o wysokosci 1,5m.Na lisciach i lodygach ma brunatny kutner.Co to za roslina?Slabo rosnie i nie wiem jak o nia dbac.
PS.Przepraszam za brak polskich znakow.
Łatwiej byłoby o identyfikację gdybyś napisał i pokazał jakiej wielkości są te liście i jaki jest pokrój rośliny.
Jak dla mnie to z lekka przykurzony i zainfekowany szkodnikami fikus sprężysty:)
Wstaw może więcej fotek,będzie można łatwiej wykluczyć bądź potwierdzić:)
Nie, nie , to na pewno nie jest Ficus elastica. To zupelnie inny gatunek - jak ktoś go widział, nie ma wątpliwości. Rozmiar liści i wielkość roślin jak u F. elastica, ale rudy, misiasty kutner , także na spodzie liści zdecydowanie je różni. Mam tę samą roślinę - rośnie i mnoży się przez sadzonki bez kłopotów, ale od dawna nie mogę jej oznaczyć. Najbardziej zbliżona jest do Ficus aurata, ale moje cudo ma gęstszy, ciemniejszy kutner i liście gładkie na brzegu. Jeśli ktoś zna nazwę, też będę wdzięczna za podanie.
Moje wcześniejsze przypuszczenia chyba były mylne. Nie dawało mi to spokoju i teraz wiem co to jest. Fikus bengalski rozgałęzia się a jego liście są szorstkie i owłosione.