Ścięłam też trochę liści z hortensji herbacianej i nie mogę znaleźć przepisu na fermentację. Zdaje mi się, że Ty w sezonie coś w tym temacie działałaś - pomożesz ?
Moja nowa wymarzona dzialka cz. 12
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja nowa wymarzona dzialka cz. 12
Iwonko u nas też ostatniej nocy dotarł przymrozek a szkoda bo tak pięknie dalie kwitły ... dziś resztę wykopaliśmy i oczyszczone czekają na przywiezienie.
Ścięłam też trochę liści z hortensji herbacianej i nie mogę znaleźć przepisu na fermentację. Zdaje mi się, że Ty w sezonie coś w tym temacie działałaś - pomożesz ?
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Iwonko przypomniałaś mi że kwitnie tojad i to tuż przy wejściu do domu, a ja zapominam mu zrobić zdjęcie
Piękny jesienny ogród! u mnie już też hortensje zmieniają barwę, a ogrodowe ścięłam i mają cudowne kolory. Zawsze je suszę i dostają je koleżanki a trzymają do teraz
Dobrej i spokojnej nocy i wypoczywaj Iwonko droga

Piękny jesienny ogród! u mnie już też hortensje zmieniają barwę, a ogrodowe ścięłam i mają cudowne kolory. Zawsze je suszę i dostają je koleżanki a trzymają do teraz
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Krysiu robiłam to tak: Rozsyp na stole, warstwą około 5cm i zostaw na kilka godzin, aż zwiędną. Porcję liści i roluj w dłoniach, na kształt cygara, aż puszczą sok.
Zrolowane liście włóż do szklanego naczynia i przykryj wilgotną ściereczką (może to być również słoik z nakrętką). Odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Kolor liści zmieni się z zieleni na brąz. Uwaga ? niewskazana jest zbyt wysoka temperatura bo liście zaczną pleśnieć po ok. 30 godzinach. Wyjmij liście i pokrój.Wysusz liście w temp. 100 stopni (ok. 1 godzina).
Marysiu odpoczywam sobie, ale chyba dziś jeszcze jabłuszek na ocet zbierzemy, bo jest ich tyle aż szkoda żeby się marnowały, a ocet zawsze się przyda i można go różnie wykorzystywać
, dobrego dnia życzę 
Zrolowane liście włóż do szklanego naczynia i przykryj wilgotną ściereczką (może to być również słoik z nakrętką). Odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Kolor liści zmieni się z zieleni na brąz. Uwaga ? niewskazana jest zbyt wysoka temperatura bo liście zaczną pleśnieć po ok. 30 godzinach. Wyjmij liście i pokrój.Wysusz liście w temp. 100 stopni (ok. 1 godzina).
Marysiu odpoczywam sobie, ale chyba dziś jeszcze jabłuszek na ocet zbierzemy, bo jest ich tyle aż szkoda żeby się marnowały, a ocet zawsze się przyda i można go różnie wykorzystywać
- Maska

- Kontakt:
Iwonko masz taką hortensję? pokaż ją proszę przy okazji. Pierwszy raz słyszę
Dobrego dnia!
Dobrego dnia!
- iwona0042

- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwsze słyszę o hortensji herbacianej.
No no, ale ciekawostka to dla mnie
No no, ale ciekawostka to dla mnie
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwonko a wiesz jak się nazywa ta hortensja ??? mam chyba podobną
I jeszcze jedno pytanie - Ty przechowujesz pelargonie w ciemnej piwnicy ?? jak ?? podlewasz je troszkę ?? napisz bo ja tez nie mam miejsca na nie .
Śliczne masz trawki i tak wysprzątane
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę
I jeszcze jedno pytanie - Ty przechowujesz pelargonie w ciemnej piwnicy ?? jak ?? podlewasz je troszkę ?? napisz bo ja tez nie mam miejsca na nie .
Śliczne masz trawki i tak wysprzątane
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę
- iwona0042

Tereniu nie wiem jak się nazywa, kupiłam ją pod nazwą Herbata buddyjskai tyle, a pelargonie tak przechowuję, no bo nie mam gdzie, ale za nim co to jeszcze zawsze próbuje zrobić z nich sadzonki, bo różnie bywa, ale często udaje się przechować, podlewam ale dopiero jak ziemia zeschnie
Bea jak ja lubię takie ciekawostki
Bea jak ja lubię takie ciekawostki
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do Ciebie wejdę, to coś nowego odkryję.
Tym razem "herbacianą hortensję".
Zastanawiam się, czym zaskoczysz mnie następnym razem.....
Na działeczce już dają się zauważyć jesienne zmiany, a wszystko przez ten brzydki
Ja dzisiaj zęby zagryzłam i wzięłam się do roboty na rabatach.
Miłej niedzieli.
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Ale u Ciebie śliczna, kolorowa jesień
pięknie się wszystko przebarwia . Ładne masz też Heptakodium, trzmielinę, trawy kolorowe i ślicznwe. Nad oczkiem cudnie. śliczny winobluszcz
Zadrzewnia jest na mojej liście chciajstw. Ale jest jeszcze żółta, masz ? Podobno je można sadzić pod drzewami nawet 
Slicznie , kolorowo u Ciebie, jestem zachwycona
Slicznie , kolorowo u Ciebie, jestem zachwycona
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Iwonko dziękuję .
W sieci sa różne sposoby dlatego z ciekawości pytałam o ten, którym Ty robiłaś.
Muszę sobie zapisać ten sposób. Przycięłam sporej długości całe szczytowe pędy niepokalanka. Większość zalana alkoholem ale było tego dużo i % w domu zabrakło
więc reszta się suszy i ... przy okazji tez liście tej hortensji. Następne będą Twoim sposobem.
Hortensja moja to >>Yae-no-Amacha
Miłej niedzieli
W sieci sa różne sposoby dlatego z ciekawości pytałam o ten, którym Ty robiłaś.
Muszę sobie zapisać ten sposób. Przycięłam sporej długości całe szczytowe pędy niepokalanka. Większość zalana alkoholem ale było tego dużo i % w domu zabrakło
Hortensja moja to >>Yae-no-Amacha
Miłej niedzieli
- iwona0042

Witajcie dziewczyny w smutną, pochmurną, siąpiącą niedzielę
Wczoraj wysiałam i wyniosłam do namiotu pierwsze nasionka, a są to: Prusznik biały, ZARZYCZKA GÓRSKA -CORTUSA matthioli 'Alba', Asphodelus /Asfodel biały
złotowłos, Słonecznik Maksymiliana, SFERALCEA- SPHAERALCEA Ambigua, TAWUŁKOWIEC TARCZOWATY, ASTILBOIDES TABULARIS, Kocimiętka żyłkowana ( Nepeta nervosa ), Słonisz srebrzysty-Halimodendron halodendron, Lysimachia atropurpurea - Tojeść ciemnopurpurowa, nie wysiałam prusznika, bo tego na wiosnę i słonisza muszę najpierw gorącą wodą potraktować i dopiero wysieję, tak czytałam
Krysiu moja całkiem podobna do Twojej, czy Ty ją zimujesz w pomieszczeniu, czy rośnie w ziemi?
Karolka zadrzewnia bardzo dobrze się ukorzenia, a i od korzenia dobrze puszcza, muszę sprawdzić bo możne się okazać, że Twoje chciejstwo będzie zaspokojone choć po części, bo żółtej nie mam
Lucynko, oj tam, oj tam, wszędzie coś ciekawego można znaleźć, ja po prostu lubię eksperymentować, a jak się uda to fajnie
ja teraz planuję na poniedziałek pracę na działeczce, ale zobaczymy jaka pogoda będzie 
Wczoraj wysiałam i wyniosłam do namiotu pierwsze nasionka, a są to: Prusznik biały, ZARZYCZKA GÓRSKA -CORTUSA matthioli 'Alba', Asphodelus /Asfodel biały
złotowłos, Słonecznik Maksymiliana, SFERALCEA- SPHAERALCEA Ambigua, TAWUŁKOWIEC TARCZOWATY, ASTILBOIDES TABULARIS, Kocimiętka żyłkowana ( Nepeta nervosa ), Słonisz srebrzysty-Halimodendron halodendron, Lysimachia atropurpurea - Tojeść ciemnopurpurowa, nie wysiałam prusznika, bo tego na wiosnę i słonisza muszę najpierw gorącą wodą potraktować i dopiero wysieję, tak czytałam
Krysiu moja całkiem podobna do Twojej, czy Ty ją zimujesz w pomieszczeniu, czy rośnie w ziemi?
Karolka zadrzewnia bardzo dobrze się ukorzenia, a i od korzenia dobrze puszcza, muszę sprawdzić bo możne się okazać, że Twoje chciejstwo będzie zaspokojone choć po części, bo żółtej nie mam
Lucynko, oj tam, oj tam, wszędzie coś ciekawego można znaleźć, ja po prostu lubię eksperymentować, a jak się uda to fajnie
- Maska

- Kontakt:
Iwonko ja już nie mam siły do siania, bo to strasznie wciąga
już nawet nie oglądam stron z takimi nasionami. Ale...dociekliwie zaczęłam drążyć leycesterię, więc! nasiona wytwarza już w mięknących owockach ciemniejących i widzę że je mam. Wysiewa się jesienią bo wiosną przechowywane to i rok wschodzą i oczywiście wymagają zabiegów. Wysieję chyba te co mam i wstawię do tunelu ale czy nie zmarzną? zobaczymy
Dobrej niedzieli, bo pogodna to nie jest
Dobrej niedzieli, bo pogodna to nie jest
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Iwonko ,gdy przeczytałam listę Twoich nasionek, to oniemiałam z wrażenia. Sporo tego. Ja odchodzę od wysiewów, liczę na to,ze pozyskam sadzonki typowych jednorocznych z samosiejek/ aksamitki, astry, cynie. Czasu będę miała zdecydowanie mniej bo większość będę spędzała z Michalinką. Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Iwonko, litości! Ja już nie mogę, nie nadążam za Twoimi ekstrawaganckimi wynalazkami roślinnymi.
Znowu będę męczyła wujka G, zamiast spacerować po ogrodach, ogródkach, działkach i działeczkach.
Moja niedziela też brzydka.
Pochmurna i zimna.
Wietrzna, ale na szczęście nie deszczowa.
Ciekawe, jak popisze się poniedziałek.
Chciałabym wyrwać się z domu choć na dwie - trzy godzinki. Na działkę oczywiście. 
Znowu będę męczyła wujka G, zamiast spacerować po ogrodach, ogródkach, działkach i działeczkach.
Moja niedziela też brzydka.
Ciekawe, jak popisze się poniedziałek.