Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

Sprawdziłam i już się cieszę. :tan
Pełnia księżyca już 15 października! ;:138 Będzie więc zmiana pogody. Jeszcze tylko dwa dni. ;:138

Alicjo - mój M też odpowietrza, ale nasze grzejniki są już bardzo stare - 46 lat i są problemy z udrożnieniem, a przede wszystkim z odkręceniem śruby. Pewnie przyrdzewiała i strach ją siłą ruszyć.
Moglibyśmy wymienić kaloryfery, ale spółdzielnia ma to zrobić, więc dlaczego mielibyśmy wydawać własne pieniądze?
Nasze mieszkanie jest spółdzielczo - własnościowe, płacimy na fundusz remontowy dość dużo, to niech się wywiążą.
Już jest nas pięć z niechceniem, a w grupie zawsze raźniej. :tan :tan

Iwonko [00..] - ;:196 ;:196
Zmiana pogody będzie, a Ty sobie odpocznij do soboty, bo wiem, że jutro na działkę się wybierasz. ;:oj Chcesz zmoknąć, zmarznąć i pochorować się? ;:202

Aguniu - ja odwrotnie. Muszę czuć nawiew świeżego powietrza. M twierdzi, że taką mam fobię i powinnam się leczyć. ;:306
Pogodę mamy identyczną. Szczęśliwie tylko do soboty. ;:333

Tereniu [TerDob] - ciepłolubni mają teraz ciężko, toteż cieszę się, że mnie to nie dotyka. :;230
Odwzajemniam ;:cm ;:cm

Marysiu [Maska] - jak widzisz, jest nas już niemała gromadka ;:215 , a śmiem twierdzić, że podobna chandra dopada aktualnie większą liczbę osób. ;:303
To grzej się w ciepełku domowych pieleszy. ;:63 Aby do wio... Już się rozpędziłam. :;230 Do soboty. ;:108 Do złotej polskiej jesieni! ;:138
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko nic mnie nie zatrzyma, żaden deszcz, najwyżej w piecu będę palić, kawkę wypiję, muszę, tak mnie ciągnie na działeczkę, dawno nie byłam, chyba z tydzień cały ;:108
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, potrzebuję zmiany pogody wcześniej. Jutro mam wolne pierwsze pół dnia i prawie cały piątek. Za to sobotę i niedzielę spędzam w pracy, jak tak dalej pójdzie to cebulowe zasadzę w skrzynkach na balkonie :;230

Wiele roślin ma piękne nasienniki. Zostawiając je zyskujemy dwa razy. Nie dość, że mamy nasionka, to jeszcze ciekawe ozdoby :heja Bieluń pięknie kwitnie i owocuje ;:63 Pełne kwiaty jak balowe suknie :heja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To tak jak ja, Iwonko [00..], tak jak ja. ;:108
Też tydzień jutro minie, ale ja nie mam na działce pieca, więc poczekam na słonko. ;:3
Nawet ogniska nie da się rozpalić, bo mokro. ;:223

Iwonko1 - smutno mi ;:174 , ale nie mogę Ci na jutro niczego obiecać. ;:185
Współczuję Tobie i wszystkim pracującym, szczególnie w weekendy. ;:168
Kochana, w ubiegłym roku wysadzałam ponad 60 tulipanów w listopadzie i wszystkie zakwitły. ;:333 Natomiast wiele spośród wysadzonych wcześniej po prostu zgniło. ;:222 Tak więc nie przejmuj się. Zdążysz swoje posadzić na rabaty. ;:63
Bieluń podobał mi się już dawno, tylko miałam problemy z ich uprawą. ;:223 Po raz pierwszy w tym roku mi się udało. ;:303
Rzeczywiście, one nie tylko kwiaty, ale i nasienniki mają ciekawe, ozdobne. ;:215
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko pieca też nie mam, a światło dopiero od niedawna, więc działka typowo letnia. ;:168
Nie mam pojęcia kiedy wreszcie się wybiorę na swoją ciągle pada, weekend zajęty z wnukami , w ciągu tygodnia szybko już ciemno ;:145
A tyle jeszcze do zrobienia, chyba urlopem się poratuję ,tylko kiedy bo na deszcz się nie piszę ;:223
Moje wiosenne cebule już dawno w ziemi mam nadzieję ze cebulożercy nie znajdą ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko w dzisiejszej prognozie nie ma u Ciebie deszczu więc dzień na działce, a przynajmniej kawałek dnia, ja niestety dalej mam kreseczki nad Krakowem, ale może chociaż będą przerwy bo mam dzisiaj gościa forumowego ;:162
Dobrego dnia ;:196
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

U mnie Lucynko dzisiaj też bez deszczu ale co z tego? Jak ja w mieście jestem? Dopiero w niedzielę wieczorem mogę pojechać na wieś. ;:222
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Julio, Marysiu, Dorotko, tak mi przykro, że nie mogłyście oddać się dzisiaj pracom ogrodowym. ;:174 Chociaż może Marysi się udało....
Ja spędziłam kilka godzin na działeczce i od razu lepiej mi na ciele i na duszy. :tan Słonko świeciło, ale wiatr mocno chłodził.
Stwierdzam, że moje rabaty nie uległy znaczącym zmianom. Ciągle jeszcze coś kwitnie, nic nie zmarzło, a jedynie przebarwionych liści przybyło.
Nic nie zrobiłam, bo mi się nie chciało przebierać. Jednak teraz żałuję, bo ponoć w nocy mam mieć przymrozek. ;:202

Nerine - tylko jedna się uchowałaObrazek

Obrazek

Trójsklepka - ta nigdy nie zawodzi.Obrazek

Obrazek
Naturalnie kwitną ciągle letnie i późnoletnie rośliny, ale zdjęcia będą później.

Julio - moje cebulki też już zagrzebane i boję się ;:202 , by nie zgniły. Ziemia na działce mokra, a to glina. :oops:
Myślę, że będzie jeszcze trochę pogodnej jesieni i wszystko zdążysz zrobić. ;:108 Wszak przed nami ponad połowa października, a i listopad potrafi być ładny. ;:333

Dla poprawy nastroju:Obrazek

Obrazek

Marysiu [Maska] - no i deszczu nie było. ;:63 Działka zaliczona. :tan
A jak u Ciebie? Gościa miałaś, to niezależnie od pogody i tak było Wam cieplutko razem. ;:215

Zakwitła kokorycz od Ciebie.Obrazek

ObrazekWprawdzie jednym kwiatkiem, ale pokazała, co potrafi! ;:333

Dorotko71 - do niedzieli nie powinno się zanadto zmienić. ;:185 Ewentualnie może się zrobić cieplej, czego życzę Ci z całego ;:167

Roślinka NN od Ciebie kwitnie nieustająco.Obrazek

ObrazekA tak wygląda łodyga bielunia surmikwiatu obsypana kulkami nasiennymi - jedna z czterech. A właściwie jej fragment, bo nie dałam rady sfotografować całej. Roślina jest wysoka i mocno rozrośnięta.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Śliczne są te nasienniki. ;:333 Żeby jeszcze dojrzały i można było zebrać nasionka.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko71 - ścięłam łodygi tego bielunia i powiesiłam je w tunelu. Tak sobie myślę, że skoro powieszone w ten sposób pomidory dojrzewają, to i te owoce powinny dojrzeć. ;:7 ;:108
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Bardzo ciekawe kolczate kuleczki :) Ja mimo, że mam ogród przed domem, nie mam za bardzo teraz możliwości na prace w nim, przez te kartofle...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Fajne te nasienniki Lucynko ;:215 , a nerine wzięłam do domu, ale wystawiłam za okno, też zaczyna rozwijać kwiatki, może jeszcze zdąży je pokazać w całości :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mariolko - współczuję Ci tej nudnej roboty przy kartoflach. ;:167
Znam to, bo gdy jeszcze byłam w domu, rodzice każdej jesieni, a potem wczesną wiosną zapędzali mnie i brata do wybierania i segregowania ziemniaków. ;:145 Strasznie tego nie lubiłam. ;:222 ;:222

Kwiatek gazanii dla Ciebie.Obrazek

Iwonko [00..] - przecież nerine to późnojesienny kwiat. ;:108 Zakwitnie. ;:333 Na działce też by zakwitła. ;:32

Tobie kwiatki różyczki.Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Sporo jeszcze masz roślinek kolorowych do pokazania Lucynko. ;:63 U mnie dzisiaj było jeszcze b/z... :evil: Słońca ani na lekarstwo dla eMa , któremu bardzo jego brak doskwiera już... ;:173 Jutro ma się to zmienić. Aby do jutra więc!

Dobrej nocy! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lucynko spojrzałam na te białe kwiaty i ... w pierwszej chwili pomyślałam, że to Ismena :;230 jakoś tak skojarzyły mi się a dziś właśnie swoje kłącza do domy przyniosłam na dosuszenie .
Ja też podobnie dosuszam nasienniki gdy widzę,że mogą nie dojrzeć pod chmurką. Czasami nawet niezbyt długi pęd przynoszę do mieszkania i wstawiam do wazonu zwodą lub bez w zależności od potzreby.
Wreszcie i ja mogłam trochę pobuszować na działce po dłuuuuugiej przerwie z racji opadów.
Oby tak słonecznie jak dziś było do końca miesiąca - marzyć można i życzyć innym ;:3 także.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”