Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32
-
koziorozec
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32
Marysiu,nic sobie nie przypominam,żebyś dawała mi jakieś chryzantemy, w poczekalni też nie mam chryzantem
może komu innemu dawałaś,,u mnie też dzisiaj okropna pogoda,ale ja na malinkach byłam i soki robiłam i liście malinowe suszyłam ,teraz wzięłam się za zioła
,jutro jeszcze przyniosę malinowych liści i pokrzywę do suszenia i bluszczyk kurdybanek,pokrzywy już mam 2 większe słoiczki ,ale to mało,pozdrawiam i pięknych snów

- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martuś przypomniałam sobie przy pierwszych wizytach chciałam Ci wcisnąć, ale Ty nie byłaś chętna chryzantemom, chociaż nie jestem pewna czy coś jednak nie wmówiłam
Ja też opierałam się tym ślicznym kwiatkom, że niby przypominają cmentarze, ale potem wesoła kolorystyka w porze powszechnej szarości po przymrozkach przekonała mnie i zakochałam się w nich. Pogoda rzeczywiście zniechęca nawet do wychodzenia do ogrodu. Zbierasz takie mokre maliny na soki? no popatrz
a wszyscy mówią że z takich owoców przetwory się psują
Ja jedynie objadam przechodząc obok, a nie zbieram na razie nawet winogron
Pozdrawiam i byle do wiosny 
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu, wczoraj też powiedziałam do M., że póki taka deszczowa pogoda to chyba nie ma szans na przymrozki. Zatem coś za coś. A jak już przyjdą piękne, słoneczne dni, to na bank będzie mroziło 
Powiedz, czy przycinasz swoje chryzantemy? Bo ja tego nie robię i mam wrażenie, że takie chojoki wybujałe rosną...
Powiedz, czy przycinasz swoje chryzantemy? Bo ja tego nie robię i mam wrażenie, że takie chojoki wybujałe rosną...
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Marysiu, czym pryskasz róże, że mają takie zdrowe liście??? I piękne kwiaty.
U mnie ciągle łapią jakieś choroby. 
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maska

- Kontakt:
Mariolko no bo to prawda
to jest sprawa ciśnienia
chyba jestem gotowa na utratę dalii dla kilku słonecznych dni
Nie przycinam bo jak przycięłam rok temu to nie zdążyły zakwitnąć, ale może późno to zrobiłam. Postanowiłam poeksperymentować za rok i wiem że to obcięte wsadzone do doniczki ukorzenia się
Marysiu w tym roku absolutnie niczym nie pryskała i parę odmian ma brzydkie liście
W minionych latach pryskałam rozcieńczonymi gnojówkami bo były mszyce, a w tym roku mszyce zdejmowałam ręcznie bo było ich niewiele. Aha jak pryskałam miedzianem brzoskwinie to trochę zostało i poszłam po różach 
Nie przycinam bo jak przycięłam rok temu to nie zdążyły zakwitnąć, ale może późno to zrobiłam. Postanowiłam poeksperymentować za rok i wiem że to obcięte wsadzone do doniczki ukorzenia się
Marysiu w tym roku absolutnie niczym nie pryskała i parę odmian ma brzydkie liście
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
No mnie się wydaje, ze one powinny być przycinane, ale dość wcześnie właśnie. Pewnie zaraz na początku wegetacji?
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Marysiu, czytam i oczy przecieram.
Ty już wiosny wołasz?!
Nic z tego.
Najpierw złota polska jesień, której jeszcze nie było.
Ja też późno przycięłam swoje chryzantemy, ale nie jestem pewna
, czy dlatego jeszcze nie zakwitły
, bo odłamane łodyżki wsadziłam do ziemi i one mają takie same pąki. 
Nic z tego.
Ja też późno przycięłam swoje chryzantemy, ale nie jestem pewna
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Marysiu z wieczora, wiesz i u nas pogoda do du.., ale ja ciągle w garach siedzę, mam dość, jutro choć by nie wiem co to jadę na działkę i już, buziaki śle Marysiu i słoneczka w końcu życzę 
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też chcem wiosny
Byłam w centrum ogrodowym w mojej wsi całkiem sporym i pani powiedziała ,że u niej chryzantem ogrodowych w sprzedaży nie będzie .
A z tego względu ,że nie dały rady ,styczniowe mrozy je załatwiły .
Wszędzie w ogrodach jest tak z chryzantemami .
Byłam w centrum ogrodowym w mojej wsi całkiem sporym i pani powiedziała ,że u niej chryzantem ogrodowych w sprzedaży nie będzie .
A z tego względu ,że nie dały rady ,styczniowe mrozy je załatwiły .
Wszędzie w ogrodach jest tak z chryzantemami .
Pozdrawiam Alicja
-
jagusia111
Może gdyby było więcej śniegu to dałyby radę. Czytałam, że znów ma być sucha zima, ale to jak zwykle wróżenie z fusów.
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja te ,które mi zostały i te ,które dostałam okryję .
Ale trochę później by ich nie zagrzać nie potrzebnie
Ale trochę później by ich nie zagrzać nie potrzebnie
Pozdrawiam Alicja
- pela11

- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Dziewczyny , co Wy z tą wiosną dzisiaj , toż jesień jeszcze się nie skończyła i piękna ziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiima przed nami a potem jeszcze przeeeeeedwiośnie ,więc zapomnijcie o wiośnie i skupcie się na sadzeniu cebulowych . Jutro marsz w zagonki ,bo od tej deszczowej bezczynności wygadujecie niestworzone rzeczy .
Marysiu ,popędz Towarzystwo do roboty ,niech sadzą tulipany .
-
plocczanka

Jak Marysia może kogokolwiek popędzać, kiedy sama na nicniechcenie zachorowała?pela11 pisze:

- Maska

- Kontakt:
Próbowała wylicytować na Al fajne pergole ale się nie udało, przebili mnie
Mariolko ja niedawno mam chryzantemy i mało mam doświadczeń z nimi, ale podzielę kępki i pokombinuję. Niektóre są wysokie i nic na to się nie poradzi.
Lucynko jesień już była, zimę prześpię, święta i już siejemy
Poza tym wiesz
wołać można ale co z tego
Mam jedną dość ciemną ładna ale tak późno kwitnie, zawsze tak późno to się chyba tego nie zmieni. Hodowcy regulują naświetleniem i chyba nawożeniem
Iwonko wiem że znowu dzisiaj ryby sprawiasz
masz zdrowie, muszę jechać do sanatorium to też odzyskam wigor
Ja jutro mam dostać paczkę to też coś posadzę, a potem mam gości ogrodowych
No to Tobie też słoneczka i ani kropelki!
Alu no jak to przecież sezon chryzantemowy przed nami ...a 1 XI? Moje jakoś nie zmarzły, róże zmarzły na chryzantemy nie
Tylko że ja mam od forumków takie sprawdzone, co parę lat u nich i u mnie rosną
Aguś różnie mówią, że będzie zima wczesna i z dużymi opadami śniegu też mówią...czego to ludzie nie opowiadają
Alu nie okrywam bo ostatnio gaurę okryłam to mi przygniła i odbijała od nowa, a potem kwitła późno
wystarczy już że różom muszę kopczyki robić.
Elu ja dziewczyn nie będę gonić bo ja też chcę wiosny i mam strasznego niechcieja, który pewnie zniknie jak się zrobi ciepło i przyjdzie mi te wszystkie dalie wykopać
Gdzieś wyczytała na FO o przechowywaniu dalii w dole wykopanym w ziemi i nie wiem czy tych moich mniej cennych tak nie przechowam
no właśnie Ela tylko będzie zap....
Mariolko ja niedawno mam chryzantemy i mało mam doświadczeń z nimi, ale podzielę kępki i pokombinuję. Niektóre są wysokie i nic na to się nie poradzi.
Lucynko jesień już była, zimę prześpię, święta i już siejemy
Poza tym wiesz
Mam jedną dość ciemną ładna ale tak późno kwitnie, zawsze tak późno to się chyba tego nie zmieni. Hodowcy regulują naświetleniem i chyba nawożeniem
Iwonko wiem że znowu dzisiaj ryby sprawiasz
Alu no jak to przecież sezon chryzantemowy przed nami ...a 1 XI? Moje jakoś nie zmarzły, róże zmarzły na chryzantemy nie
Aguś różnie mówią, że będzie zima wczesna i z dużymi opadami śniegu też mówią...czego to ludzie nie opowiadają
Alu nie okrywam bo ostatnio gaurę okryłam to mi przygniła i odbijała od nowa, a potem kwitła późno
Elu ja dziewczyn nie będę gonić bo ja też chcę wiosny i mam strasznego niechcieja, który pewnie zniknie jak się zrobi ciepło i przyjdzie mi te wszystkie dalie wykopać
Gdzieś wyczytała na FO o przechowywaniu dalii w dole wykopanym w ziemi i nie wiem czy tych moich mniej cennych tak nie przechowam
-
plocczanka

Marysiu Droga, a kiedy Ty jesień widziała? A?
We wrześniu było upalne lato
, a zaraz potem szaruga jesienna.
Babie lato musi być.
Chryzantemy rozmnażaj tak, jak pelargonie. Ja w ubiegłym roku w listopadzie kupiłam trzy przecenione, oberwałam odrosty, wsadziłam do doniczek, a wiosną ukorzenione i ładnie rozrośnięte wysadziłam do gruntu. W tym roku zrobię podobnie. Tak na wypadek, gdyby działkowe zmarzły. Tylko tym razem z tych działkowych poobrywam szczepki.
Śpij dobrze w swoim cieplutkim domku.

We wrześniu było upalne lato
Chryzantemy rozmnażaj tak, jak pelargonie. Ja w ubiegłym roku w listopadzie kupiłam trzy przecenione, oberwałam odrosty, wsadziłam do doniczek, a wiosną ukorzenione i ładnie rozrośnięte wysadziłam do gruntu. W tym roku zrobię podobnie. Tak na wypadek, gdyby działkowe zmarzły. Tylko tym razem z tych działkowych poobrywam szczepki.
Śpij dobrze w swoim cieplutkim domku.