i nowe cebulki co rusz lądowały w ziemi - też są policzone, zapisane w sekretnym zeszyciku: gdzie wsadzone, ile sztuk i jaka odmiana i data wsadzenia. Mam nadzieję, że wiosną zakwitną wszystkie, czego i Wam życzę.
  i nowe cebulki co rusz lądowały w ziemi - też są policzone, zapisane w sekretnym zeszyciku: gdzie wsadzone, ile sztuk i jaka odmiana i data wsadzenia. Mam nadzieję, że wiosną zakwitną wszystkie, czego i Wam życzę.Tulipany cz.4
Re: Tulipany cz.4
Ja tulipany już wsadziłam wszystkie. Zaczynałam ok 3 września a wczoraj wsadziłam ostatnie. Nie wiem czy to za wcześnie, bo tulipany pierwszy raz w życiu wsadzałam ubiegłej jesieni - wszystkie 30 sierpnia (to właściwie jeszcze latem) i wszystkie co do cebulki pięknie zakwitły wiosną (nie miałam cebulek dużo to je policzyłam a później liczyłam kwiaty). W tym roku taka rozpiętość sadzenia wyniknęła z powodu wszystkim doskonale znanego: co sklep to "takich jeszcze nie mam"  i nowe cebulki co rusz lądowały w ziemi - też są policzone, zapisane w sekretnym zeszyciku: gdzie wsadzone, ile sztuk i jaka odmiana i data wsadzenia. Mam nadzieję, że wiosną zakwitną wszystkie, czego i Wam życzę.
  i nowe cebulki co rusz lądowały w ziemi - też są policzone, zapisane w sekretnym zeszyciku: gdzie wsadzone, ile sztuk i jaka odmiana i data wsadzenia. Mam nadzieję, że wiosną zakwitną wszystkie, czego i Wam życzę.

i nowe cebulki co rusz lądowały w ziemi - też są policzone, zapisane w sekretnym zeszyciku: gdzie wsadzone, ile sztuk i jaka odmiana i data wsadzenia. Mam nadzieję, że wiosną zakwitną wszystkie, czego i Wam życzę.- Aga2
- 200p 
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ninia ja też w poprzednim roku wsadziłam pierwsze tulipany .Obecnie  28 odmian  .Czy wykopywałaś cebule wiosna  jedne ładnie przyrosły cebule inne drobniejsze i więcej .Wole aby cebula zastąpiła cebule i dzieciak był większy.

Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród

Mój ogród
Aga2 ja wszystkie miałam wsadzone w donice robocze i zadołowane w ogródku, po przekwitnięciu donice wyjęłam i ustawiłam pod zadaszeniem w ustronnym miejscu. Cebulki wyjęłam dopiero na początku sierpnia: jedne bardziej przyrosły, inne mniej. Po miesiącu wsadziłam znowu: część do donic a część do gruntu.

- Aga2
- 200p 
U mnie wszystkie siedzą odmiany w skrzynkach i skrzyneczkach już w ziemi . Sadzę 15 -20 szt z jednej odmiany . 6 odmian możne po 8 szt   .Robiłam wielką selekcje   tego lata aby były zgodne  w kępie . Te 6 odmian musi zakwitnąć w przeszłym roku to będę widziała czy to to co chciałam . Cebule znacząco większe od innych, wyrosły mi u Mirandy,Oxford to stara z prl i Miki Mouse reszta  nie wyróżniała się.
a u was jakie cebule przyrosły fajniej jak reszta to do tych kto wykopywał i suszył.
Jeszcze dopisze że Bania luka mi chorowała cebulki miały jakiś wyciek przezroczysty potem gniły ,sporo ich wywaliłam do jesieni ,gdyby zostały w ziemi wszystko by poszło .Nie zrezygnuje z tej odmiany jest bardzo wyraźna w wyglądzie możne z innego źródła znajdę w przyszłym roku jak mi padną tej zimy.
Wszystko moczyłam w Topsinie .

a u was jakie cebule przyrosły fajniej jak reszta to do tych kto wykopywał i suszył.
Jeszcze dopisze że Bania luka mi chorowała cebulki miały jakiś wyciek przezroczysty potem gniły ,sporo ich wywaliłam do jesieni ,gdyby zostały w ziemi wszystko by poszło .Nie zrezygnuje z tej odmiany jest bardzo wyraźna w wyglądzie możne z innego źródła znajdę w przyszłym roku jak mi padną tej zimy.
Wszystko moczyłam w Topsinie .
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród

Mój ogród
- grzes993
- 200p 
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ciągle pada... ssądzi się tragicznie.. czasami aż zapadam się w tym błocie.. sucho - źle, mokro - źle.. no ale walczę dalej   zostało juz tylko jakieś 5 ttysięcy tulipanów.. byle do wiosny...
 zostało juz tylko jakieś 5 ttysięcy tulipanów.. byle do wiosny...

zostało juz tylko jakieś 5 ttysięcy tulipanów.. byle do wiosny...
 zostało juz tylko jakieś 5 ttysięcy tulipanów.. byle do wiosny...- Aga2
- 200p 
grzes993 czy tulipan   Leen van der Mark to dobry pomysł aby go szukać, twoje spostrzeżenia  .Jaka odmianę sadził byś w ciemno?

Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród

Mój ogród
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
5 tysięcy?  Na samą myśl bolą plecy
 Na samą myśl bolą plecy   Ale to chyba nie jest amatorska uprawa?
  Ale to chyba nie jest amatorska uprawa?   

Ciekawa jestem jak się sadzi takie ilości?
Miałam prawie 2 tysiące różnych cebul do sadzenia z czego zostały jeszcze 3/4, przez te deszcze. Małe wciskam w dołki robione grubszym pikownikiem, na większe wykopałam szerokie dołki wyłożone siatką na krety, ale potem jak je na niej układam, to się przewracają i muszę zakopywać partiami, żeby równo stały. Może szybciej byłoby nasypać ziemię i potem normalnie sadzić sadzarką.
Mam też wątpliwości przy ich zaprawianiu. Wkładam je w workach do wiadra z rozrobionym topsinem, ale dziennie mam czas posadzić jakieś 100 cebul. I trzymam sobie ten topsin tak trzy dni, dopiero później wymieniam na świeży. Nie wiem, czy to nie za długo.
Tu się kąpią:

A tu się chwieją na siatceprzed zakopaniem:

Na samą myśl bolą plecy
 Na samą myśl bolą plecy   Ale to chyba nie jest amatorska uprawa?
  Ale to chyba nie jest amatorska uprawa?   
 Ciekawa jestem jak się sadzi takie ilości?
Miałam prawie 2 tysiące różnych cebul do sadzenia z czego zostały jeszcze 3/4, przez te deszcze. Małe wciskam w dołki robione grubszym pikownikiem, na większe wykopałam szerokie dołki wyłożone siatką na krety, ale potem jak je na niej układam, to się przewracają i muszę zakopywać partiami, żeby równo stały. Może szybciej byłoby nasypać ziemię i potem normalnie sadzić sadzarką.
Mam też wątpliwości przy ich zaprawianiu. Wkładam je w workach do wiadra z rozrobionym topsinem, ale dziennie mam czas posadzić jakieś 100 cebul. I trzymam sobie ten topsin tak trzy dni, dopiero później wymieniam na świeży. Nie wiem, czy to nie za długo.
Tu się kąpią:

A tu się chwieją na siatceprzed zakopaniem:

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka

Agnieszka
- grzes993
- 200p 
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Polecam cebulki LvdM, ładne kwiaty, cebulki mają ładne przyrosty, jednak są dość podatne na fuzarioze.  
Spokojnie w tym topsinie możesz moczyć przez cały okres sadzenia bez wymieniania go. Mój, gdy go dziś wylewałem (zzakończyłem dziś sadzenie ) miał konsystencję czekolady. Uprawa póki co amatorska, bo przynosi małe dochody ale nie utrzymuje się z tego.
 ) miał konsystencję czekolady. Uprawa póki co amatorska, bo przynosi małe dochody ale nie utrzymuje się z tego.

Spokojnie w tym topsinie możesz moczyć przez cały okres sadzenia bez wymieniania go. Mój, gdy go dziś wylewałem (zzakończyłem dziś sadzenie
 ) miał konsystencję czekolady. Uprawa póki co amatorska, bo przynosi małe dochody ale nie utrzymuje się z tego.
- anika24
- 50p 
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam:),
Mam do Was pytanie. Uwielbiam kwiaty i robię własne rozsady ale są to przeważnie kwiaty jednoroczne. Sadzę je w maju i pięknie kwitną do końca września-października, w zależności jaka jest pogoda. Kwiatów wiosennych w tym tulipanów do tej pory nie sadziłam. Miałam zawsze kilka sadzonek tulipanów późnych sadzonych jeszcze przez moją mamę, które powoli się wykruszają nie przesadzane od lat. W przyszłym roku w połowie kwietnia biorę ślub i marzy mi się kwitnący ogródek. I tu pojawia się pytanie i prośba jednocześnie. Czy jeśli teraz wybiorę i posadzę wczesne odmiany tulipanów to zakwitną one w terminie na którym mi zależy(połowa kwietnia)? jakie odmiany byście polecili? Czy może mogłabym je pomieszać z innymi cebulowymi kwitnącymi w tym terminie? Jak je posadzić by uzyskać piękny widok?
Pozdrawiam serdecznie:)

Mam do Was pytanie. Uwielbiam kwiaty i robię własne rozsady ale są to przeważnie kwiaty jednoroczne. Sadzę je w maju i pięknie kwitną do końca września-października, w zależności jaka jest pogoda. Kwiatów wiosennych w tym tulipanów do tej pory nie sadziłam. Miałam zawsze kilka sadzonek tulipanów późnych sadzonych jeszcze przez moją mamę, które powoli się wykruszają nie przesadzane od lat. W przyszłym roku w połowie kwietnia biorę ślub i marzy mi się kwitnący ogródek. I tu pojawia się pytanie i prośba jednocześnie. Czy jeśli teraz wybiorę i posadzę wczesne odmiany tulipanów to zakwitną one w terminie na którym mi zależy(połowa kwietnia)? jakie odmiany byście polecili? Czy może mogłabym je pomieszać z innymi cebulowymi kwitnącymi w tym terminie? Jak je posadzić by uzyskać piękny widok?
Pozdrawiam serdecznie:)
Pozdrawiam, Anita:)

- Aga2
- 200p 
anika24 pięknie wyglądały by białe  ale ja nie znam .Wiosna  25 kwietnia 2016 Miramda mi kwitła (czerwony intensywnie pełny) centrum polski
Trzeba szukać chyba tych z grupy Kaufmanniana niższe ale wcześniej kwitną podobno -nie mam.
Krokusy Joanne D'arc może trafiły by w moment .
Kępa tulipanów koniecznie minimum 10 szt a najlepiej 15-20 szt

Trzeba szukać chyba tych z grupy Kaufmanniana niższe ale wcześniej kwitną podobno -nie mam.
Krokusy Joanne D'arc może trafiły by w moment .
Kępa tulipanów koniecznie minimum 10 szt a najlepiej 15-20 szt
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród

Mój ogród
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
grzes993 dzięki za poradę   Próbowałam coś wyszukać o polecanych przez Ciebie cebulach ale po tym skrócie niczego nie znajduję, może powiesz coś więcej?
 Próbowałam coś wyszukać o polecanych przez Ciebie cebulach ale po tym skrócie niczego nie znajduję, może powiesz coś więcej?
anika24 możesz zawsze posadzić też narcyzy, jest wiele białych odmian, pojedynczych i pełnych, kwitnących przed tulipanami (Actaea, Bridal Crown, Mount Hood, Winston Churchill, Ice King, Cheerfulness) . Nie mam dużego doświadczenia z cebulowymi, ale mam zdjęcia z wiosny z trzech ostatnich lat i tulipany zaczynały kwitnąć w różnym terminie, zależnie od pogody. Najwcześniej zawsze kwitły botaniczne. Gdybyś pokusiła się o posadzenie różnych cebul, to zawsze coś trafisz i będzie kwitło w terminie, na którym Ci zależy. Serdecznie gratuluję okazji

Próbowałam coś wyszukać o polecanych przez Ciebie cebulach ale po tym skrócie niczego nie znajduję, może powiesz coś więcej?
 Próbowałam coś wyszukać o polecanych przez Ciebie cebulach ale po tym skrócie niczego nie znajduję, może powiesz coś więcej?anika24 możesz zawsze posadzić też narcyzy, jest wiele białych odmian, pojedynczych i pełnych, kwitnących przed tulipanami (Actaea, Bridal Crown, Mount Hood, Winston Churchill, Ice King, Cheerfulness) . Nie mam dużego doświadczenia z cebulowymi, ale mam zdjęcia z wiosny z trzech ostatnich lat i tulipany zaczynały kwitnąć w różnym terminie, zależnie od pogody. Najwcześniej zawsze kwitły botaniczne. Gdybyś pokusiła się o posadzenie różnych cebul, to zawsze coś trafisz i będzie kwitło w terminie, na którym Ci zależy. Serdecznie gratuluję okazji

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka

Agnieszka
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
anika24 myślę, że pogoda decyduje o terminie kwitnienia. W tym roku zaczęły u mnie kwitnąć pierwsze tulipany 4 kwietnia. Pierwszy był niski Praestans Unicum, potem Hakun, Claudia, Exotic Emperor. Ja co roku sadzę do dużych donic i trzymam w nieogrzewanym garażu, gdzie temperatura spada poniżej zera. Wcześnie wynoszę je na taras od południa, grzeją się od muru i kwitną koło połowy kwietnia. Również irysy żyłkowane, szafirki i krokusy kwitną w marcu, kwietniu.

- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
anika24 Mój okręg jest ciepły region, pierwszy tulipan The First 22.3. W połowie kwietnia wczesne tulipany (Concerto, Sylvia van Lennep, Gluck, Fur Elise, Hearts Delight...) nie były już. Połowa kwietnia to u mnie tulipany z grupy Triumf, Darwin, Double Early. W tym czasie tylko kwiaty narcyz, Hyacinthoides hispanica i Muscari.   

15.4.2016

15.4.2016

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)

- anika24
- 50p 
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
Dziękuje Wam za odpowiedzi:*. Spróbuje z narcyzami i kilkoma odmianami tulipanów wczesnych, może coś utrafię:)

Pozdrawiam, Anita:)

A może spróbować posadzić hiacynty-one kwitną chyba trochę wcześniej.