Jestem. Październik był dla mnie i wyjazdowy i z wieloma chorobami w domu.Tak bywa.Ot życie.
kropelka-Mariolu Ja mam jeszcze większe zaległości .Trochę chorób w domu było
Już jest - dobrze.
I sezon zamknięty.Czasu na siebie i dom będzie więcej.
Maska- Marysiu Czas ukwieconych ogrodów przeszedł do wspomnień.
Jaką mam glebę w ogrodzie nie wiem.Ale lata troski, na pewno ją zmieniły.bo to była żywa łąka.
plocczanka-Lucynko Trochę nasion cleome już zebrałam. Ale dosuszają się.
U mnie październik był ładny, ciepły.Deszczu nie za wiele.
pela11-Elu Cleome znam dopiero od 3 lat.Też zobaczyłam ją w ogrodach forumek.I bardzo mi sie spodobała. Dostałam kilka nasionek.Mam jej kilka sztuk.Ponoć się wysiewa.Ale ja w tamtym roku trochę zebrałam nasionek i tak posadziłam ją w innym miejscu.Jeszcze nie mam białej, muszę sobie kupić takie nasionka.Ładnie wygląda przy innych roślinach.Kwiaty ma bardzo ciekawe , oryginalne.Kwitnie latem do jesieni.chyba,że później posadzona to później.
iwona0042-Iwonko ,clem3-Malgosiun Chyba porządki już wszędzie zrobiliśmy.Może tylko kopczykowanie i nakrywanie , niektórych roślin nam zostało.ale jesień jak do tej pory była( jak u mnie ) była piękna.
JolantaG-Jolu Tak, mam już kilka odmian, kolorków marcinków.
Ale masz rację nie mam jeszcze żółtego , bordowego i pstrego. A gdzie takie są dostępne ???
Iwonko1 Piękna jesień już za nami.A listopadowa już zazwyczaj nie jest ładna.I dni już krótkie , ciemne.
Czas ogrodowego odpoczynku. to masz szczęście,że masz tyle kolorków cleome. Ja mam tylko 2
Beaby-Beratko Astry siałam wprost go gruntu.
Niestety nie mam rozsadnika
Filemon24-Anitko Dziękuję. Już wszystko przeszło do wspomnień, astry też
any57-Andrzeju,Dorotko71,plocczanka-Lucynko
Ja jeszcze ma nadzieję,że i listopad będzie łaskawy i ładny
Annes 77-Aniu chyba już wszystkie cebulowe posadziłaś do ogrodu??
Ja jeszcze tydzień temu posadziłam lilie, bo tanio na rynku kupiłam od pana .Ponoć z Holandii cebule były duże.,ładne.
A w sobotę jeszcze czosnek niedźwiedzi. i kilka tulipanów.I już wszystko zamknięte.
Blueberry-Natalio Dziękuję
Już czas kolorów mamy za soba.Teraz czas mamy szary i ciemny
Margo2-Gosiu Nie wiem czy cleome się wysieje.Ja tez kilka zostawiłam.A trochę na wszelki wypadek zebrałam nasion.
silvarerum-Sylwio Tak mam już kilka odmian marcinków.To wdzięczne rośliny jesieni.
I jeżówek też kilka odmian,może ponad 10..Ale tych pewnie jeszcze dokupię.
Oj czas, czas na zamykanie tego wątku. Cały sezon wytrzymał

gazanie jeszcze trwają

Hortensja Dębolistna - jeszcze z liście dekoracyjna.W tym roku nie zawitła. Może w ty przyszły pokaże jakie ma kwiaty.

Róża Elmshorn- prawdziwa twardzielka.Zawsze kwitnie do większych mrozów.
Praktycznie miała tylko 2 tygodnie przerwy i tak cały czas zdobi ogród i cieszy oczy.

I dynie wszystkie z mojego siewu

Jeszcze mam ich tyle
Dzisiaj mam zupę -krem z dyni .Pychota.
Jak macie dobre dania a dyni, to proszę o przepis.